Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Trecerea la ora de iarnă: ce trebuie să știi

Trecerea la ora de iarnă: ce trebuie să știi

Începând din noaptea de sâmbătă spre duminică, 28 spre 29 octombrie, vom trece la ora de iarnă. Ora 04.00 a dimineții va deveni ora 03.00. Astfel,  ziua de duminică, 29 octombrie, va fi cea mai lungă din an, de 25 de ore. 

Medicii sunt de părere că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se obișnui cu schimbare orei. Unii afirmă că sunt necesare chiar aproximativ 15 zile pentru aceasta. „Particularităţile fizice şi psihice individuale influenţează modul cum se realizează aceasta adaptare. De aceea unii pacienţi pot prezenta o simptomatologie polimorfă, mergând chiar până la agravarea sau decompensarea unor afecţiuni”, a spus medicul Tudor Ciuhodaru. 

Pentru cei cu probleme de sănătate, efectele schimbării orei ar putea fi mai serioase. În această ultimă categorie sunt incluși, în special cei care suferă de depresie sau probleme cardiace.

Medicul Tudor Ciuhodaru subliniază că efectele schimbării orei sunt: 

1. creşte riscul de infarct cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei, în special la persoanele tinere, active profesional;

2. creşte riscul suicidar, timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi şi la cei cu vulnerabilități psihoemoționale.

Alte efecte ale schimbării orei sunt: modificări cardiovasculare manifestate prin variaţii ale tensiunii arteriale şi diverse tulburări de ritm cardiac și modificări ale calității somnului (insomnie, somnolenţă), astenie, apatie, agitaţie, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare şi memorie, cefalee, vertij, modificarea apetitului (inapetenţă sau bulimie).

 

Informații: dcnews.ro

Foto simbol: xvatit.com

Share:

Articole recomandate