Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

O mamă moldoveancă povestește cum a învățat în Germania să fie mai organizată. Experiența ei e de folos tuturor părinților

O mamă moldoveancă povestește cum a învățat în Germania să fie mai organizată. Experiența ei e de folos tuturor părinților

Sabina Cotorobai este mămica a două fetițe care de aproape 3 ani a emigrat cu familia în Germania. Anterior Sabina ne-a povestit despre experiența sa cu școala germană, iar de data aceasta a decis să ne relateze cum Germania a ajutat-o să devină mai organizată. Iar noi credem că experiența Sabinei poate fi de folos tuturor părinților.

Vedeți ce a povestit mămica:

Fiecare mamă își crește copiii cum crede ea mai bine. Nu există mame perfecte, chiar dacă fiecare dintre noi tinde spre perfecțiune. Eu am trăit o copilărie fără mama alături ceea ce m-a determinat să tind ca să îmi țin alături copiii mereu. Chiar dacă de aproape 3 ani sunt într-o altă țară, îmi amintesc cu nostalgie training-urile și proiectele din Republica Moldova în care eram implicată și la care participam cu un copil în brațe și cu altul de mână. A fost frumos, obositor, dar frumos. Ei bine, de când sunt în Germania am învățat să îmi organizez timpul în așa mod încât să reușesc să muncesc, să învăț și să petrec clipe prețioase alături de fetele mele. Nu e ușor, dar nici imposibil. În acest material m-am gândit să împărtășesc experiența mea de organizare a timpului. Multe din cele ce voi scrie am învățat de la nemți.

Port cu mine 3 agende. Una e pentru a-mi nota programările, care sunt multe și importante. Aici mă refer la zilele și orele când trebuie să fiu la medic, la o instituție de stat sau la întrunire cu profesoara Marinelei, ori educatoarea Lorenei, precum și multe altele. Alta e pentru scopuri și obiective. Obișnuiesc ca în acest carnet să îmi notez obiectivele zilnic și să analizez dacă la final am atins ori nu ceea ce mi-am propus. Cea de a treia agendă e un fel de program săptămânal. Am multe locuri unde trebuie să fiu prezentă cu copiii, de exemplu balet, gimnastică, pian, înot, dansuri, școala rusească, precum și orele mele de curs de la academie, unde mă reprofilez (urmează să devin specialist în biroul de transport) și școala de germană. Pentru a nu suprapune o activitate cu alta sunt obișnuită să notez totul pe hârtie. Uneori ai mei râd de mine, dar altfel uit.

Pe peretele din coridor am exact ca la școală un ungheraș al casei (la școală era ungherașul clasei), acolo am notate felurile de mâncare pe care le voi găti pe parcursul săptămânii, lista de alimente pe care trebuie să le cumpăr de la magazin, precum și ultimele scrisori primite la care trebuie să răspund. Vreau să specific aici că germanii preferă comunicarea prin scrisori. Aproape în fiecare zi am în căsuța poștală câte 3 scrisori de la bancă, anumite instituții de stat, asigurare și altele.

Dețin și mai multe mape unde sunt aranjate atât scrisorile după ani și denumirea instituției care ni le-a expediat, precum și extrasele bancare. La acest capitol aș vrea să menționez că am devenit un fel de secretar al familiei.

Înainte de a-mi asuma anumite responsabilități îmi verific agenda și da, practic am devenit un robot. Fug dintr-o parte în alta pentru a le reuși pe toate, dar merită. Eu am evoluat și copiii s-au integrat mai ușor.

În continuare o să vă prezint jurnalul unei săptămâni din viața mea, ca să înțelegeți de ce am nevoie de foarte multă organizare.

Luni - de vreo 3 luni mă trezesc la ora 6.00 ca să reușesc să pregătesc dejunul și gustarea pentru copii și pentru mine. Apoi trezesc fetele și pe la 7.20 ieșim din casă. Până la 7.30 o duc pe cea mică la grădiniță, iar pe cea mare până la 7.45 la școală. La ora 8.15 eu sunt deja la academie, unde învăț până la ora 15.45. La ora 16.00 i-au copiii de la grădiniță și hort (un program prelungit la școală). Venim acasă ne schimbăm de haine, mâncăm, mai trebăluiesc câte ceva, uneori gătesc la repezeală ceva, alteori pun hainele la spălat ori fac ordine. La ora 18.00 sunt cu fetele deja la gimnastică. Le las la sala de antrenament și soțul le ia la ora 19.30, eu între timp fug la cursul de germană care începe la ora 18.30 și se încheie la 21.45. Acasă ajung la 22.00, fac duș și la culcare. Fetele deja dorm când eu ajung acasă. Cât sunt eu la curs cea mare citește zilnic câte o carte, iar cea mică exersează într-un caiet de litere și cifre și se joacă desigur. Ele nu au voie să privească televizorul decât duminica jumătate de oră. E o regulă care a dat roade la noi.

Marți - avem aceiași rutină ca și luni până la ora 18.00. Atunci plec eu la cursul de germană, iar fetele în liniște citesc, scriu și se joacă. Lucrul pe acasă Marinela, fata mea din clasa I, îl face la hort, eu doar îl verific.

Miercuri - ca și luni și marți am aceeași activități până la ora 16.00. Fetele însă le i-au de la grădiniță și hort la ora 17.30, până atunci ele fac dansuri. Eu între timp trec pe la magazin, mai trebăluiesc câte ceva ori merg la vreo programare pe care o stabilesc între timp, știind că atunci am timp. Marinela însă merge de la 18.00 la 18.30 la vecină, care e pensionară, dar a muncit învățătoare de clasele primare, și exersează la germană, unde întâmpină greutăți. În această zi nu am cursul de germană, astfel petrec timpul cu fetele, mergem uneori la terenul de joacă, alteori la bazin pentru o oră, ori pur și simplu ne distrăm acasă.

Joi - e aceiași rutină ca și în zilele precedente, doar că la ora 14.00 Marinela face ora de pian și canto direct la hort. Eu la fel iau fetele la ora 16.00, dar nu venim acasă, ci mergem cu cea mică la balet. Între timp cât Lorena e la activitate, eu și Marinela verificăm lucrul pe acasă și mai discutăm planurile noastre. La ora 18.00 suntem acasă. Și în această zi eu am germana, așa că las fetele și la 18.30 sunt la curs.

Vineri - e un pic mai lejer, vin acasă pe la ora 13.30. Așa e orarul la academie vinerea. Reușesc să i-au prânzul ori merg pe la programări și la ora 14.45 iau fetele și mergem la balet cu fata cea mare, cât aceasta e la probe eu și Lorena ne jucăm. Avem mai multe jocuri intelectuale pe care le practicăm. Favoritul Lorenei e Memory. Venim acasă pe la 16.30 și ne schimbăm, mâncăm, eu mai trebăluiesc câte ceva, iar la ora 18.00 suntem la gimnastică până la ora 19.00. Apoi venim acasă și petrecem timpul împreună.

Sâmbăta - ne trezim mai târziu un pic, mergem pe la 9.00 la ora de înot cu Marinela, iar eu între timp fac piața. Sâmbăta în apropierea bazinului e o piață de fructe și legume și anume de aici fac plinul de vitamine pentru o săptămână întreagă. În această zi eu stabilesc programările ce țin de frumusețe, dar majoritatea timpului o petrec în familie. Mergem ori la picnic, ori bazin, ori la terenul de joacă, în dependență de doleanțelor copiilor. Anume în această zi reușesc să învăț câte ceva acasă și să ajung la sală.

Duminica - ca și sâmbăta ne trezim mai târziu. La ora 10.00 fetele sunt la școala rusească până la ora 14.00. Eu între timp vin acasă și fac ceea ce nu reușesc pe parcursul săptămânii. După ora 14.00 petrecem timpul în familie. Uneori reușesc să ajung la sală.

Știu că o să apară întrebări de genul cine îmi face treburile casnice, ei bine, acum locuiesc cu mama (apropo de 2 ani ea e în Germania zi de zi alături de mine, până atunci a muncit peste hotare, ba Rusia, ba Italia, iar eu mi-am petrecut copilăria, adolescența și o parte din tinerețe fără mama), care e acasă până la ora 12.00 zilnic. Ea mă ajută enorm cu ordinea în casă și gătitul mâncării. Fac și eu când dispun de timp.

 

Foto: arhiva personală

Share:

Articole recomandate