Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Psihiatru: Relația copil-părinte modelează caracterul viitorului adult

Psihiatru: Relația copil-părinte modelează caracterul viitorului adult

Relația dintre copil și părinte modelează caracterul viitorului adult, spun medicii. „Experiențele trăite se întipăresc în făptura omului, dar pot oare să schimbe firea acestuia? V-ați gândit vreodată de ce frații crescuți în aceeași casă, de aceiași părinți, au comportamente total opuse? Răspunsul la aceste întrebări este dat de modul în care funcționează relația copil-părinte, relație care modelează caracterul viitorului adult”, a declarat Andreea Nester, medic psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iași.

Ea a spus totodată că natura umană se schimbă în funcție de experiențele trăite. „Deprinderile de viață ni le însușim încă din copilărie și, din această cauză, în toate culturile și societățile educația oferită copiilor a jucat și joacă un rol primordial. Tot ce nu se învață la timp, nu se mai învață niciodată. Din acest motiv, părinții ne vorbesc despre cei șapte ani de acasă – aici sunt bazele profunde ale educației, iar rostul acestora este de a crește un copil puternic și sănătos”, mai explică dr. Andreea Nester.

Conform declarațiilor sale, statisticile tulburărilor mintale la copii sunt îngrijorătoare: un copil din cinci are o afecțiune psihiatrică. Și numărul cazurilor de ADHD este în creștere; depresia la adolescenți este mult mai frecventă astăzi.

Problema o reprezintă părinții. Aceștia își privează pruncii de bazele unei copilării sănătoase, cum ar fi o alimentație echilibrată și un somn suficient, mișcare și aer proaspăt, jocuri creative, comunicare, timp liber, obligațiuni cu limite clar stabilite și instrucțiuni descrise”, spune dr. Nester.

Părinții moderni sunt accesibili din punct de vedere emoțional, răsfață prea mult copiii și le oferă acestora un stil de viață sedentar, cu stimulare nesfârșită prin distracții tehnologice și plăceri instantanee. Viața demonstrează că dragostea naturală pe care părintele o are față de odrasla sa nu este suficientă pentru a educa un om integru”, mai spune medicul psihiatru.

 

Sursa: agerpres.ro; edumedical.ro; vesti.lv

Share:

Articole recomandate