Sfaturi utile cum creștem un copil lider

Sfaturi utile cum creștem un copil lider

Abilitățile de lider ne ajută chiar din fragedă copilărie să ne atingem scopurile. Dar cu aceste abilități nu ne naștem, ci le dezvoltăm. Și desigur că părinții sunt cei care își pot ajuta copii să se dezvolte ca niște lideri adevărați, astfel ușurându-le viața, căci anume liderii obțin totul mai ușor. Din articol aflați câteva sfaturi care vă vor ajuta în a modela copilul astfel încât să fie un lider:

1. Lasă-l să ia decizii, în acest fel îşi va da seama de legătura dintre cauză şi efect. Atât timp cât o hotărâre de-a lui nu-i pun integritatea şi sănătatea în pericol, este bine să simtă consecinţele faptelor sale. Succesul vine din luarea deciziilor bune. Deciziile bune vin din experienţă, iar experienţa vine din deciziile proaste. Aşa că lasă-l să greşească acum pentru a avea succes mai târziu 

2. Cere-i părerea, în acest fel va şti că opinia lui contează. Fie că este vorba despre ce să găteşti la cină sau cu ce să te îmbraci să ieşiţi în oraş, întreabă-l care crede el că este cea mai bună alegere. Îi poţi da sugestii, însă lasă-l pe el să hotărască şi acceptă-i decizia, chiar dacă nu-ţi prea place.

3. Stabileşte reguli, în acest fel copilul va învăţa că fac şi ele parte din viaţă şi dacă sunt setate, trebuie respectate. Regulile au rolul lor în atingerea performanţei şi în disciplină. Şi nimeni nu scapă fără să suporte consecinţelor faptelor sale.

4. Ai grijă la respectul de sine. Chiar dacă greşeşte grav, iar tu ca părinte îţi pierzi cumpătul, nu-l certa în public. Acest lucru îi va scade dramatic respectul de sine. De fiecare dată când îi faci o observaţie, ai grijă să fie între patru ochi. Până la urmă, comportamentul copilului este problema, NU copilul.

5. Încurajează-l permanent şi intervino doar când e neapărat nevoie. E normal ca un părinte să fie protector, însă asta nu înseamnă că trebuie să-i sari imediat în ajutor. El are nevoie doar de încurajări. Dacă îl ajuţi de la primul hop, nu va fi pregătit niciodată să facă faţă singur problemelor cu care se va confrunta mai târziu în viaţă. Nu va avea încredere în el că se poate descurca şi singur şi va căuta mereu puncte de sprijin.

6. Oferă-i necondiţionat dragoste şi respect. Părinţii fac asta, din instinct, iar pentru copil este o adevărată mină de aur. Dragostea şi respectul necondiţionat al părinţilor îi vor creşte respectul de sine, îi vor da încrederea şi curajul de a-i iubi şi respecta pe ceilalţi.

 

Sursa: romaniatv.net; baby.ru

Adaugă comentariu