Medic obstetrician-ginecolog: Fiecare al 5-lea adult este infectat cu herpes genital, dobândit acesta rămâne în corp toată viața
- 2020-08-14
- 27553
Herpesul genital este una dintre cele mai des întâlnite boli cu transmitere sexuală (BTS) și, de multe ori, persoana infectată nici măcar nu știe că suferă de această boală deoarece simptomele fie trec neobservate, fie nu apar. Se aproximează că 417 milioane de persoane din întreaga lume, cu vârsta cuprinsă între 14 și 49 de ani, reprezentând 11% din populație, ar fi infectate cu virusul care cauzează herpesul genital. Trebuie să știi, însă, că odată dobândit acesta rămâne în corp toată viața.
În cele ce urmează, medicul obstetrician-ginecolog, Iraida Snigur menționează ce trebuie să cunoaștem despre acest virus:
- Herpesul genital poate fi cauzat de virusul HSV tip 1 și HSV tip 2;
- Ambii viruși rămân în organism pentru toată viața;
- În majoritatea cazurilor, infecția este fără simptome. Dar, manifestările clinice depind de faptul dacă este o primoinfecție, adică manifestată pentru prima dată, sau e o manifestare recurentă, adică repetată;
- Fiecare al 5-lea adult activ sexual este infectat cu HSV.
- HSV-2 este mai des întâlnit la femei decât la bărbați 15,9% vs 8,2% (vârsta 14-49 ani), din motiv că infecția genitală este mai ușor transmisă de la bărbat la femei decât de la femeie la bărbat, în timpul actului sexual vaginal
- Persoanele infectate cu HSV au un risc de 2-4 ori mai mare de a achiziționa virusul HIV. HSV activează celule țintă de intrare a HIV-ului (CD4 cells) local, la nivelul pielii, mucoasei bucale, vaginului, rectului, astfel persoanele cu HSV mai repede pot achiziționa HIV.
Cum te poți infecta de HSV?
- Contact direct cu leziunea herpetică, mucoase, secreții genitale sau secreții orale;
- Primind sex oral de la o persoană infectată cu herpes tip 1 bucal, poți face herpes genital tip 1 HSV-1;
- Cel mai des infecția se transmite prin contactul cu partenerul infectat, dar care nu are semne și leziuni vizibile, și care poate nici să nu cunoască că este infectat.
Este important de știut că nu vei dobândi infecția dacă folosești așternuturi, piscine sau prosoape în comun cu o persoană care are herpes genital. Virusul nu supraviețuiește pentru mult timp în mediul extern, astfel că este foarte puțin probabil să te infectezi în urma contactului cu diverse obiecte sau suprafețe.
De asemenea, transmiterea poate avea loc și vertical, când o femeie care are herpes genital dă naștere unui copil. Din acest motiv, este foarte important că aceasta să meargă la medic pentru toate controalele și analizele necesare, astfel încât riscurile să fie reduse sau chiar eliminate atât în cazul ei, cât și în cel al bebelușului.
Simptomele infectării
Perioada de incubație a virusului care cauzează herpesul genital este de 2-12 zile, astfel o persoană infectată poate avea simptome care să se manifeste în primele două săptămâni de la dobândirea virusului. Se poate, însă, și ca simptomele să nu apară, iar persoana să aibă infecția fără să știe. În cele mai multe situații, manifestările bolii fie lipsesc, fie sunt ușoare.
De obicei, simptomele herpesului genital apar în doua episoade, însă nu în cazul tuturor persoanelor infectate. Unele dintre acestea au perioade recurente, când prezintă simptomele, în decursul mai multor ani, iar altele pot trece doar prin primul episod de simptome, care este și cel mai sever.
Atunci când există, simptomele herpesului genital includ:
- mici bubițe roșii sau care conțin un lichid incolor la nivelul organelor genitale sau rectului - acestea se pot sparge și pot provoca leziuni dureroase;
- dureri sau mâncărimi în zona genitală sau în interiorul coapselor;
- secreții genitale neobișnuite, cu miros neplăcut;
- înroșirea pielii în zona genitală.
Femeile care suferă de herpes genital pot resimți și senzația de arsură în timpul urinării sau pot avea sângerări în afara menstruației. În cazul acestora, rănile pot apărea în zona vaginului, în cea genitală externă, pe fese sau anus sau pe colul uterin. Simptomele sunt similare cu cele ale infecțiilor vaginale sau ale vezicii urinare, motiv pentru care vizitarea medicului este cea mai bună soluție pentru o diagnosticare corectă.
În cazul bărbaților, leziunile pot fi prezente în zona penisului, scrotului, anusului sau a coapselor, dar și la suprafața uretrei.
Primul episod simptomatic poate cuprinde și anumite manifestări asemănătoare cu cele ale gripei, precum oboseala, febra sau dureri musculare și de cap.
Virusul rămâne pentru toata viața în organism, dar se reactivează periodic, momente în care persoana afectată prezintă simptomele specifice. Recurența episoadelor simptomatice este favorizată de:
- un sistem imunitar slăbit;
- oboseală;
- o intervenție chirurgicală;
- contactul sexual;
- stres emoțional sau trecerea printr-o traumă.
Cum afectează viața sexuală a persoanei infectate
Ca orice afecțiune, herpesul genital are efecte asupra vieții persoanei infectate. Deoarece nu există un tratament împotriva acestuia, persoana în cauză trebuie să își ia măsurile necesare atât pentru ca propria stare de sănătate să nu se agraveze, dar și pentru protecția partenerilor cu care are contact sexual.
O persoană care are herpes genital poate avea în continuare o viață sexuală activă, însă aceasta ar trebui să își informeze partenerul cu privire la situația în care se află.
Printre motivele din cauza cărora herpesul genital este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală din lume se numără faptul că, de multe ori, persoanele infectate nu știu de existența virusului în organism sau ignoră simptomele, faptul că infecția se poate transmite înainte de apariția leziunilor și după dispariția leziunilor, dar și că nu toți cei infectați îi informează pe partenerii lor sexuali de faptul că sunt bolnavi. De aceea, este foarte important să aplici măsurile de precauție necesare pentru a evita ca în organismul tău să pătrundă virusul herpetic.
Sursa: gyneco.md; reginamaria.ro