Cât timp poți lăsa mâncarea afară când ieși la picnic sau la grătar
- 2023-06-21
- 1284
Dacă ai de gând să organizezi un grătar sau un picnic la iarbă verde, asigură-te că știi cât timp poate fi lăsată mâncarea afară fără să se altereze! Vara crește riscul apariției intoxicațiilor alimentare din cauza alimentelor care nu sunt gătite corespunzător sau păstrate în condiții optime.
Copiii, persoanele în vârstă și cele cu sistemul imunitar slăbit sunt mai vulnerabile la intoxicații alimentare, însă acestea pot fi evitate cu ajutorul câtorva măsuri simple.
Cât timp poți lăsa mâncarea afară când ieși la grătar sau la picnic
Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) oferă sfaturi cu privire la perioada de timp în care carnea poate sta afară înainte de a fi pusă pe grătar, cum trebuie păstrate deserturile sau prăjiturile din fructe pe care le luăm cu noi, dar și care sunt cele mai bune metode de depozitare a alimentelor atunci când mergem la picnic sau grătar în aer liber.
„Sezonul picnicurilor și al grătarelor oferă o mulțime de oportunități de distracție în aer liber cu familia și prietenii. Dar aceste evenimente vin la pachet și cu multiplicarea rapidă a bacteriilor în alimente dacă acestea nu sunt depozitate și gătite corespunzător”, precizează FDA. „Pe măsură ce alimentele se încălzesc la temperaturile de vară, bacteriile se înmulțesc, provocând intoxicații alimentare și alte afecțiuni digestive neplăcute”, adaugă specialiștii.
Alimentele perisabile reci sau congelate (inclusiv carnea și fructele de mare) trebuie păstrate în lada frigorifică la 4 grade Celsius sau mai puțin până în momentul servirii, pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor. La picnic sau la grătar, acestea pot fi păstrate în lăzi frigorifice cu gheață sau pachete de gel congelat.
Alimentele precum salata de pui și deserturile ambalate pot fi așezate direct pe gheață sau într-un recipient puțin adânc așezat într-o tavă adâncă umplută cu gheață. Scurge apa pe măsură ce gheața se topește și înlocuiește gheața frecvent.
Alimentele fierbinți trebuie păstrate la cald, la 60 de grade Celsius sau mai mult, într-un recipient cu închidere etanșă, pănă la servire. La fel ca și în cazul alimentelor reci - alimentele fierbinți nu trebuie să stea afară mai mult de 2 ore, sau 1 oră la temperaturi de peste 30 de grade. Dacă alimentele sunt lăsate afară mai mult timp, acestea nu sunt recomandate pentru consum.
„După ce serviți o friptură, de exemplu, aceasta nu trebuie să stea afară mai mult de 2 ore sau 1 oră dacă temperatura exterioară este mai mare de 32 de grade Celsius. Dacă se întâmplă acest lucru - aruncați-o”, explică specialiștii FDA.
Alte sfaturi pentru un picnic sau un grătar în siguranță
- Păstrează băuturile într-o ladă frigorifică și produsele perisabile în alta și ține lăzile bine închise pentru a menține temperatura scăzută. Păstrează toată carnea crudă și fructele de mare învelite pentru a preveni contaminarea încrucișată și nu permite ca aceasta sau sucurile din carne să atingă fructele și legumele care vor fi consumate crude;
- Curăță toate fructele și legumele înainte de a le consuma. Clătește toate fructele și legumele sub jet de apă, apoi usucă-le cu un prosop de hârtie dacă e nevoie;
- Gătește bine toate alimentele și verifică-le temperatura cu un termometru alimentar;
- Nu refolosi platourile sau ustensilele atunci când gătești carne crudă sau fructe de mare;
- Verifică mâncarea atunci când este gata pentru a te asigura că nu a picat nimic în ea (de exemplu, un fir de păr, o insectă etc);
- Pentru manipularea alimentelor în siguranță, spală-te des pe mâini și curăță suprafețele, în special între prepararea diferitelor produse.