Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Andra și Cătălin Măruță despre educația financiară pentru copii: Ne dorim să știe diferența dintre dorință și nevoie

Andra și Cătălin Măruță despre educația financiară pentru copii: Ne dorim să știe diferența dintre dorință și nevoie

Andra și Cătălin Măruță au știut să-și păstreze capul pe umeri, dincolo de tot ceea ce înseamnă tumultul și succesul unor cariere desfășurate exclusiv în fața camerelor de luat vederi și nu e de mirare că Eva și David le calcă, acum, pe urme. Împreună, toți patru, sunt cea mai iubită familie de artiști din România.

Întrebată dacă Eva și David conștientizează faptul că ei deja câștigă bani din proiectele proprii, Andra a oferit un răspuns foarte înțelept:

„Educația financiară este o temă foarte complicată și ne-am propus să o abordăm de când ei sunt foarte mici. Noi nu am crescut în familii în care totul era posibil și accesibil, am și muncit de la vârste fragede și am apreciat tot ce ne-au oferit părinții noștri. Asta se vede și acum, nu facem excese, nu cheltuim toți banii câștigați, nu ne îndatorăm ca să ne satisfacem orice dorință.

Ne dorim ca și ei să crească știind diferența dintre dorință și nevoie și să știe cât e nevoie să muncești pentru a avea rezultate, fie ele financiare sau de alt fel. Asta nu înseamnă că nu le cumpărăm lucruri, dar le explicăm mereu ce înseamnă asta, de unde vin banii și cum îi folosim. În plus, îi învățăm să doneze, să dea jucării și haine, să se gândească și la alții care sunt mai puțin norocoși.

Le-am explicat că au câștigat și ei bani, dar este foarte diferită munca lor de a unor adulți: ei nu sunt nevoiți să își câștige existența, asta e marea diferență. Noi avem grijă de ei, iar când avem o propunere pentru toți patru, luăm decizia împreună cu ei, gândindu-ne și la efortul lor, dar și la dezavantaje. Prioritatea noastră este ca ei să fie fericiți, sănătoși, nu să îi stresăm.”

Pentru că sunt un cuplu modest și cu „capul pe umeri”, Cătălin Măruță consideră că copiilor trebuie să li se explice de ce nu pot avea chiar totul.

„Cred că e important ca un părinte să poată spune „nu și să explice de ce a zis asta! Simplu. Sunt multe situații în care copilul fie este în pericol, să zicem din cauza excesului de dulciuri sau pentru că nu are un program potrivit, sau situații în care nu înțelege, iată, de unde vin banii și cum trebuie gestionați și cere o infinitate de jucării.

Ăsta e rolul nostru, al adulților, să îi ajutăm să înțeleagă, să spunem „nu. Ca ei să aibă șansa de a deveni adulți responsabili,  capabili  să  spună  la  rândul  lor „nu, uneori chiar lor, să nu devină propriile victime ale poftelor, ale capriciilor. E o chestiune foarte gravă, în jurul nostru cred că vedem cu toții zilnic astfel de oameni, incapabili să înțeleagă că nu își pot permite ce își doresc.”

Sursa: viva.ro

Share:

Articole recomandate