Dana Rogoz despre violența în familie: L-am amenințat că dacă nu se oprește, strig tare să vină poliția

Dana Rogoz despre violența în familie: L-am amenințat că dacă nu se oprește, strig tare să vină poliția

Actrița din România, Dana Rogoz a scris pe blogul său despre violența în familie și discuțiile pe care le-a avut cu victimele violenței domestice.

De ce stă dacă o bate? Pentru că nu are unde pleca, de cele mai multe ori. Pentru că și ea a ajuns să creadă că și-o merită, că sigur a greșit cu ceva. Pentru că și mama ei a stat. Pentru că „dacă nu te bate, înseamnă că nu te iubește”. Pentru că nu mai are deloc încredere în ea, căci agresorul a reușit încet-încet să îi transmită că e un nimeni fără el, că nu poate face nimic de una singură. Pentru că atunci când a cerut ajutorul, nu l-a primit.

Ați vorbit vreodată cu o victimă a violenței domestice? Eu da, de mai multe ori. Ultima oară  eram într-un aeroport când un bărbat se certa cu partenera sa, de față cu toată lumea, apoi s-a ridicat de pe scaunul din sala de așteptare și i-a dat un pumn în coaste. Am fost singura care a intervenit. Restul au oftat zgomotos. M-am simțit mică și mi-a fost frică de reacția lui, dar pur și simplu nu am putut să stau deoparte. Agresorul s-a uitat la mine ca la un extraterestru: Dar cine ești tu? Ce fel de specie? Cu ce drept te bagi tu în cearta noastră, în familia noastră, între noi? L-am amenințat că dacă nu se oprește, strig tare să vină poliția. Ură în privirea lui, umilință în privirea ei. Nu am făcut-o, căci el s-a retras, și am regretat ulterior. Pentru că știam sigur că o va mai face. Am regretat și când i-am văzut coborând din avion de mână, alergând spre mine să mă întrebe dacă se mai filmează La Bloc, căci într-un final mă recunoscuseră amândoi.

Dar am chemat poliția în altă situație, când o vecină striga că o omoară. Când ciocanul cu care aruncase după ea pe holul blocului ajunsese fix în ușa garsonierei mamei mele și a mea. Mama a sunat atunci la poliție, încurajată de ce auzisem eu. Și am văzut cu ochii mei, copil fiind încă, cum nu se rezolva nimic. Cum agresorul neagă și mă face mincinoasă, cum victima neagă și ea și spera în secret să nu fie și mai tare lovită după ce pleacă poliția. Cum polițistul se uită la mine și la mama mea mustrător, că l-am pus pe drumuri. Și cum îți e frică după să te reîntâlnești în lift cu bărbatul pentru care ai chemat poliția.

De ce scriu toate astea? Pentru că am aflat de campania „Iubirea care bate la ochi” lansată de Melania, prin Asociația Zi de Bine. Pentru că le cunosc pe fetele de la Centrul FILIA, care luptă de atâția ani pentru drepturile femeilor la noi în țară, fiind alături de noi odată cu lansarea filmului „MO”. Și pentru că vreau să le ajut pe aceste femei cumva. Dacă vreți și voi să ajutați, dacă vă întristează, dacă vă înfurie acele știri dramatice legate de încă o femeie omorâtă de către bărbatul pentru care primise ordin de protecție, iată ce trebuie să știți și cum trebuie să acționați:

În România, 1 din 4 femei recunoaște că a fost agresată fizic sau sexual de partener sau de fostul partener (FRA, 2014), iar 1 din 3 că s-a confruntat cu o formă de violență de-a lungul vieții (FRA, 2014).

În primele 9 luni ale acestui an, peste 6.000 de românce au obținut un ordin de protecție împotriva agresorilor, însă 30% dintre ele au fost încălcate și sunt încălcate în fiecare an.

Cu ajutorul campaniei „Iubirea care bate la ochi”, 1.000 de femei, victime ale violenței domestice, vor avea acces la MINERVA, un dispozitiv mascat într-o bijuterie, care le va ajuta să apeleze rapid la 112, dacă agresorul încalcă ordinul de protecție.

Ar putea fi soluția salvatoare în cazul unora, așa că eu voi dona și voi transmite mesajul mai departe, cât pot de mult. Vă rog și pe voi să mă ajutați cu asta.

Cei care doresc să se alăture campaniei, pot face o donație în valoare de 2 euro printr-un SMS cu textul SUS la numărul 8845 sau chiar își pot dona ziua de naștere.

Iar banii primiți în urma donațiilor vor fi investiți în dezvoltarea celor 1.000 de dispozitive. Mai multe info despre cauză puteți găsi aici. Hai să nu rămânem impasibili la drama acestor femei. 

Mulțumesc.

Sursa: danarogoz.com

Adaugă comentariu