Proiect foto EXCLUSIV: Doga - geniul cu 80 de primăveri

Proiect foto EXCLUSIV: Doga - geniul cu 80 de primăveri

Revista Odoraș lansează în prima zi de primăvară un proiect inedit: „Artiștii neamului în fotografii de valoare”. L-am invitat într-o zi de sâmbătă, într-o  excursie la Biserica de Lemn din capitală, pe cel mai mare compozitor român căruia îi aparține a patra capodoperă muzicală a secolului XX, geniul muzicii noastre – Eugen Doga. Și într-o simplă excursie, geniul și-a găsit revelația, încântându-ne pe cei prezenți cu talentul său, intepretând câte ceva la clopotele bisericii. Vă propunem să admirați imaginile care îl reprezintă pe marele compozitor, dar și câteva secvențe video.

„M-am născut la 1 Martie și Mărțișorul, această minusculă bijuterie împletită tradițional dintr-un fir roșu și unul alb, m-a însoțit toată viața, am fost Mărțișorul măicuței mele… Aștept și astăzi, ca odinioară, Mărțișorul, primăvara, cu aceeași încredere și speranță. De fapt, în calendarul meu personal, anul începe anume la 1 Martie, ca la romani, strămoșii tatălui meu.

Ziua de 1 Martie este semnificativă în viața mea din mai multe puncte de vedere, chiar că m-a marcat și ca om, și ca artist. În viața mea toate sunt la singular, m-am născut la 1 Martie, această zi este prima zi de primăvară, anotimpul meu preferat, sărbătoarea Mărțișorului nostru începe la 1 Martie, sunt primul copil al mamei și 1 Martie semnifică la romani începutul noului an. Uite câte coincidențe, la care se adaugă faptul că mama a pus punct la toate tot la această dată, a murit la 1 Martie.

Cred că în viața asta nimic nu e întâmplător. Sunt unii care zic că, dacă ar mai trăi o dată, ar face asta și asta… Eu nu accept așa o abordare a lucrurilor, consider că am realizat tot ceea ce a fost cu putință. Dacă era altfel, atunci ar fi fost altfel… Viața mea mă satisface perfect.  Sunt mulțumit că m-am născut, sunt mulțumit de cine m-a născut, sunt mulțumit de numele cu care m-au botezat”. (Spicuiri din cartea „Cugetări cu Eugen Doga”, notate și selectate de Luminița Dumbrăveanu).

 

Foto: Foto d'Or; Valeria Negru Photography; Fotoland

Adaugă comentariu