Pistruii - complex sau mândrie? Află de la cosmetologa Natalia Spătaru cauza apariției lor și cum pot fi camuflați
- 2019-04-17
- 4221
Pistruii sunt pentru unele persoane o temă delicată. Mulți oameni, în special adolescenții, sunt complexați de faptul că unele zonele ale corpului sunt acoperite de pete maronii. Unele persoane folosesc fond de ten, pe când alții își poartă cu mândrie pistruii.
Dar ce sunt de fapt pistruii? Sunt formaţiuni pigmentare benigne, sub formă de macule pigmentare maronii sau roşiatice care apar izolat sau grupat, mai ales la persoanele cu tenul mai deschis, fiind determinate genetic. Acestea nu reprezintă nici un pericol pentru sănătatea pielii. Nu sunt cauzați decât de o pigmentare anormală a celulelor bazale ale epidermei.
Cosmetologa Natalia Spătaru spune că apariția pistruilor este legată direct de pigmentul pielii și expunerea la soare, însă au si caracter ereditar. Stresul, dezechilibrul hormonal, boli ale ficatului sau vezicii biliare sunt de asemenea niște factori ce contribuie la apariția acestora. Razele ultraviolete trec de stratul epidermei, ajung la dermă și atacă celulele ce produc pigmenții - melanocitele - mărind rata de producere a melaninei și determinând apariția pistruilor.
Pete de culoare maro-deschis sau închis, roșii sau galbene, însă cu siguranță mai închise la culoare decât pielea, rotunde, și variind în dimensiune, efelidele apar la întâmplare pe față, mai ales la persoanele cu ten deschis la culoare și la cele cărora le place să se expună excesiv la soare. Nu înseamnă însă că persoanele cu ten mai închis la culoare sunt complet în afara pericolului de a-și arde pielea. De obicei, pistruii se localizează pe regiunile descoperite: frunte, pomeți, nas, umeri și brațe.
Specialista menționează faptul că anume primăvara apar petele maronii, deoarece razele soarelui sunt mai puternice. „Nu întâmplător, pistruii apar primăvara, anume în această perioadă corpul simte nevoia să-și apere pielea de excesul razelor ultraviolete emise de soare, mai ales persoanele cu piele foarte deschisă, care nu dispune de suficientă melanină”, spune Natalia Spătaru.
Pentru persoanele pentru care pistruii reprezintă un complex există câteva soluții de înlăturare sau de camuflare a acestora, însă aceste proceduri pot fi efectuate doar de către cosmetologi și nu în condiții de casă, deoarece riscăm să traumatizăm pielea.
„Dacă pigmentul pistruilor este mai superficial și sunt mai vizibili vara, atunci o combinație între factorul de protecție solară, piling pe bază de acizi fructiferi (lactic, azelaic, citric ) și ar unor ingrediente active conținute în creme sau serumuri cum ar fi Vitamina C, Retin –A , arbutin, hydroquinone 2% - 4% , poate duce la vizibilitatea lor mai redusă. Dacă pigmentul pistruilor este mai profund, atunci procedurile medicale sunt mai indicate pentru a avea un rezultat mai bun si anume IPL, tratament cu laser, crioterapie, piling chimic, mezoterapie fracțională – dermapenul, însă din păcate sunt rare cazurile de estompare definitivă a pistruilor”, menționează Natalia Spătaru.
Cosmetologa recomandă persoanelor pistruiate să urmeze câteva reguli pentru ca petele maronii să nu fie extrem de accentuate:
- Evită razele solare directe.
- Aplică în oricare anotimp cremă cu factor de protecție solară.
- Folosește în orice anotimp un fond de ten cu filtru de protecție solară.
- Evită în folosirea machiajului culorile maro, auriu sau portocaliu în favoarea unor farduri în nuanțe de roz, lila, violet, bleu.
Foto: arhiva personală