Produs cosmetic vegan: ce semnificație are termenul „vegan” și de ce contează prezența sa pe etichetă?
- 2018-12-03
- 2493
Majoritatea dintre noi știu deja cât de important este să achiziționăm produse cosmetice care să conțină cât mai puține chimicale, să aibă ingrediente naturale și chiar, pe cât posibil, organice.
Etichetele pot fi însă adesea înșelătoare și, pentru a lua decizii în cunoștință de cauză, e bine să fim cât mai informați.
Ce înseamnă produs cosmetic vegan?
Atunci când vorbim de cosmetice, ca și de alimente, termenul „vegan” semnifică faptul că nu există niciun ingredient de origine animală în produsul respectiv.
Un alt aspect important îl constituie faptul că produsele vegane nu au fost testate pe animale. Chiar dacă produsul a fost în totalitate realizat din ingrediente vegetale și minerale, dacă a fost testat pe animale, nu este vegan. Pentru obținerea produselor vegane nu sunt afectate în niciun fel animalele.
Ce pot conține cosmeticele nonvegane?
Este foarte dificil să ne dăm seama ce conține exact un produs cosmetic atunci când ne uităm la ingrediente pentru că sunt menționate de obicei denumirile lor științifice, greu de citit, darămite de înțeles. În spatele acelor denumiri complicate se ascund adesea ingrediente de origine animală pe care, dacă am ști exact ce sunt, cu siguranță că nu ni le-am dori pe corpul nostru.
Iată, conform onegreenplanet.ro, doar câteva exemple de ingrediente de origine animală care se regăsesc adesea în produsele cosmetice și de machiaj:
Estradiol
Acesta este un produs pe bază de hormoni care se regăsește în numeroase creme, loțiuni și parfumuri și care, este obținut din ce credeți? Din urina extrasă de la iepele gravide.
Gelatina
Gelatina se obține din piele, tendoane, ligamente și oase de animale care sunt fierte în prealabil. Se regăsește în diverse creme și loțiuni.
Colagen
Colagenul este prezent în luciuri de buze, creme de față și alte cosmetice despre care se afirmă că ar reface colagenul din piele. Realitatea este că acest ingredient este alcătuit din celule de dimensiuni prea mari ca să poată pătrunde prin piele. Este obținut din proteine fibroase provenite din țesut animal.
Lanolină
Un ingredient cu o denumire în aparență nevinovată care se găsește în rujuri sau produse demachiante. Dar știți despre ce e vorba? Despre grăsimea acumulată în blana unor animale cum ar fi oaia. Adică practic ne punem pe piele „sudoarea” din blana oii.
Carmin
Un ingredient care se găsește în multe rujuri și farduri de obraz și care se obține dintr-o insectă numită Dactylopius Coccus. Aceste insecte sunt sfărâmate și transformate în pudră. Având o culoare roșie intensă, pudra este introdusă în farduri pentru colorarea lor.
De ce ar trebui să alegem cosmetice vegane?
După ingredientele nonvegane menționate mai sus, probabil că răspunsul este evident: cine și-ar dori așa ceva pe corpul său?
Motivul principal îl constituie însă faptul că ingredientele obținute din plante și din minerale reprezintă alternative mult superioare celor animale. Numeroase plante folosite în produsele cosmetice sunt utilizate de secole pentru beneficiile lor deosebite pentru corpul nostru. Sunt delicate cu pielea și cu părul, hidratante și au rol protector. Mușețelul calmează iritațiile, uleiul de măsline hidratează, lavanda are rol în refacerea cutanată etc.
În plus, cumpărând produse vegane contribuim și la protecția animalelor și a mediului, și la sănătatea noastră.
Produsele Alkmene bio sunt vegane, fără parabeni, silicon, uleiuri minerale și pot fi găsite în toată rețeaua Farmaciei Familiei!
Pentru mai multa informatie accesati Pagina de Facebook Alkmene Moldova.