Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Cum îți detoxifiezi organismul după masa de Paște

Cum îți detoxifiezi organismul după masa de Paște

An de an, Paștele vine împreună cu semnificația lui frumoasă, dar și cu un răsfăț culinar mai puțin sănătos. Cine nu s-a putut abţine de la ouă, pască, vin, friptură de miel, cozonac şi a ajuns să mănânce mai mult decât şi-a propus, probabil că acum se simte obosit, lipsit de energie, chiar cu câteva kg în plus. Totodată, consumul excesiv, mai ales de prăjituri ori prea mulţi iepuraşi de ciocolată, a dus la creșterea nivelului de zahăr din sânge, iar efecte negative ale toxinelor nu se vor lăsa prea mult așteptate. Acneea și felul în care arată pielea numărându-se printre primele semne, iată de ce ar fi bine să recurgeți la un program de detoxifiere adresat în special ficatului.

Pentru a va ajuta organismul să se recupereze după masa de Paşti, dar şi pentru întreţinerea siluetei în prag de sezon estival, vă puteţi începe ziua cu un pahar de apă în care aţi stors puţină zeamă de lămâie. Veţi resimţi imediat efectul benefic, energizant, dar şi de stimulare a sistemului digestiv. Apoi luaţi un mic dejun slab în calorii, care să conţină iaurt cu cereale integrale, ori o salată de legume şi un ou fiert.

Nu e obligatoriu să deveniţi vegetarian o perioadă ca să urmaţi o cură de detoxifiere, dar e indicat să includeţi la mesele de peste zi cât mai multe fructe şi legume colorate, bogate în fibre şi antioxidanţi, precum ceapă, morcovi, ridichi, castraveţi, astfel încât să înlocuiţi alimentele care „stresează” ficatul, de exemplu carnea roşie sau pastele făinoase, şi să vă păstraţi totuşi energia.

De asemenea, pentru stimularea metabolismului, n-ar strica să renunţaţi la cafea, alcool şi ceai negru în favoarea a 2 litri de apă pe zi ori a câtorva căni de ceai verde, alb etc.

Puteţi opta în egală măsură şi pentru sucurile proaspete:

Sucul de sfeclă stimulează ficatul

Pentru a-l prepara, ai nevoie de o sfeclă, un morcov, o lămâie fără coajă și un pumn de pătrunjel. Bagă ingredientele în storcător și savurează sucul obținut, pe nemâncate.

Sucul verde detoxifiază în profunzime

Pune în storcător un lime (lămâie verde) fără coajă, o jumătate de castravete, două cești de varză tocată mărunt, o ceașcă de frunze de sfeclă mărunțite și o jumătate de lămâie. Sucul acesta are un gust proaspăt, care îți va încânta papilele gustative și îți va încărca bateriile.

Smoothie aromat, care curăță sângele

Extrage sucul de la două portocale fără coajă, o jumătate de țelină medie, o lămâie decojită, o cană cu frunze de păpădie mărunțite și un pumn de pătrunjel, amestecă bine cu un blender și savurează-l până la ultima înghițitură.

 

Dacă vrei să faci și alte combinații, e important să ții cont de această lista cu fructe și legume cu efect puternic detoxifiant:

  • sfeclă roșie, lămâie, morcov, lime, legume cu frunze verzi, legume bogate în sulf, cum sunt ceapa și usturoiul, și legume crucifere, precum broccoli, varză și conopidă.

Sursa: csid.ro, andreearaicu.ro

Foto: bucateperoate.ro

Share:

Articole recomandate