8 beneficii ale consumului de pepene roșu

8 beneficii ale consumului de pepene roșu

Pepenele roșu este considerat un fruct de vară, apărând la petreceri la piscină și grătare tot timpul sezonului. Deși este bine cunoscut pentru capacitatea sa de a vă menține hidratat, există o mulțime de alte avantaje pentru sănătate asociate cu acest fruct popular, care nu sunt la fel de cunoscute.

Care sunt beneficiile consumului de pepene roșu?  Acest fruct are un conținut scăzut de calorii, o sursă bună de vitamine C și A și are o mulțime de beneficii, de la reducerea durerilor musculare și recuperare rapidă în urma efectuării de exerciții fizice la îmbunătățirea vederii și a sănătății pielii.

Iată câteva dintre beneficiile de top ale pepenelui roșu:

1. Poate ajuta la susținerea imunității

În studiile pe animale, consumul de pepene roșu a fost legat de inflamația redusă și de capacitatea antioxidantă îmbunătățită.

Licopenul, unul dintre carotenoizii găsiți din abundență în acest fruct, are proprietăți antioxidante puternice și poate ajuta la reducerea stresului oxidativ. De asemenea, poate ajuta la menținerea inimii sănătoase, precum și la apărarea împotriva anumitor tipuri de cancer, tulburări cardiovasculare, diabet și boli maculare, potrivit unor cercetări recente.

Studiile arată că consumul acestuia poate crește, de asemenea, nivelul de arginină, un aminoacid important care este utilizat pentru sinteza oxidului de azot. Nu numai că oxidul nitric vă ajută să vă dilatați vasele pentru a menține curgerea eficientă a sângelui și pentru a reduce riscul de hipertensiune arterială, dar este implicat și în reglarea sistemului imunitar.

2. Poate îmbunătăți sănătatea inimii

Pepenele roșu conține o cantitate bună atât de potasiu, cât și de magneziu, doi nutrienți importanți utilizați pentru a remedia afecțiuni precum hipertensiunea arterială. Consumul de cantități adecvate de potasiu și magneziu dintr-o dietă hrănitoare pare a fi asociat cu îmbunătățirea sănătății inimii, potrivit cercetărilor, împreună cu un risc scăzut de deces din cauza bolilor de inimă.

3. Poate ameliora durerea și umflăturile

Pe lângă beneficiile potențiale ale sucului de pepene roșu, acest fruct conține și o cantitate bună de vitamina C în fiecare porție. S-a demonstrat că vitamina C protejează cartilajul și oasele, ajută la repararea tendoanelor și ligamentelor și ajută la accelerarea vindecării rănilor.

Potasiul și magneziul, doi nutrienți care se regăsesc și în acest tip de pepene, sunt importante pentru recuperarea musculară și ameliorarea durerii. Potasiul, în special, ajută la prevenirea crampelor musculare după exerciții și vă ajută să vă vindecați mai repede de leziuni.

4. Ajută la prevenirea pietrelor la rinichi

Studiile au arătat că potasiul găsit în fructe și legume este foarte util în curățarea toxinelor și spălarea deșeurilor din sânge, ajutând la prevenirea calculilor renali.

Beneficiile pepenelui includ, de asemenea, faptul că este un diuretic natural. Ajută la creșterea producției de urină pentru a transporta deșeurile și toxinele din corp pentru a le proteja împotriva pietrelor la rinichi.

5. Ajutoare în hidratare, digestie și detoxifiere

Unul dintre beneficiile de top ale pepenelui roșu este conținutul său ridicat de apă. De fapt, se estimează că este compus din aproximativ 91% apă, care poate ajuta la detoxifiere și poate ajuta la eliminarea din corp a excesului de apă și lichide, ameliorând balonările și umflăturile incomode.

Potasiul și magneziul sunt, de asemenea, importante pentru detoxifiere.

Potasiul acționează ca un electrolit și promovează sănătatea circulatorie, ajutând în același timp la gestionarea fluxului sanguin și a nivelurilor de hidratare din corp, permițând oxigenului să ajungă la celulele dumneavoastră. În același timp, magneziul reduce retenția de apă în intestin pentru a combate balonarea și vă ajută să pierdeți din greutate.

6. Poate ajuta la combaterea celulelor canceroase

Acest fruct poate acționa ca un aliment puternic de luptă împotriva cancerului, strângând în fiecare porție o doză consistentă de antioxidanți și beneficii.

Un beneficiu important al pepenelui pentru bărbați este că licopenul, unul dintre principalii carotenoizi găsiți în fruct, a fost legat de un risc mai scăzut de cancer de prostată în unele studii. Cercetările arată, de asemenea, că licopenul joacă un rol în menținerea membranelor celulare puternice, astfel încât să se poată proteja de toxine care pot provoca moartea celulelor sau mutații.

7. Sprijină o vedere sănătoasă

Substanțele nutritive importante care joacă un rol în protejarea sănătății ochilor – inclusiv betacarotenul, vitamina A, vitamina C, luteina și zeaxantina – sunt, de asemenea, găzduite în acest fruct uriaș și se numără printre numeroasele beneficii ale pepenelui. Studiile au arătat că o deficiență gravă de vitamina A, de exemplu, poate duce la degenerescența maculară, o afecțiune caracterizată prin îngroșarea corneei care ar putea duce în cele din urmă la orbire.

8. Poate ajuta la pierderea în greutate

Pepenele roșu este bun pentru a slăbi? Deși conține zahăr și carbohidrați naturali, acest lucru nu este neapărat un lucru rău, în funcție de dieta pe care o urmați și de cât consumați.

În ciuda faptului că este bogat într-o multitudine de vitamine și minerale importante, există o cantitate scăzută de calorii în pepenele roșu, făcându-l un excelent supliment la o dietă nutritivă de slăbit. Din acest motiv, pepenele roșu favorizează pierderea în greutate, promovând sațietatea și reducând poftele pentru a vă menține pe drumul spre obiectivul de a slăbi.

Sursa: doctorulzilei.ro

 

 

Adaugă comentariu