Atenţie, un nou vaccin pentru Moldova

Atenţie, un nou vaccin pentru Moldova

 

În Republica Moldova ar putea fi introdus un nou vaccin, destinat femeilor. Această inițiativă face parte dintr-o campanie de prevenire a cancerului de col uterin fără precedent în țara noastră.  

Alianța globală pentru vaccinuri și imunizare (GAVI) propune ministerului Sănătății din Republica Moldova, un lot gratuit de vaccinuri obligatorii pentru perioada de doi ani, împotriva virusului papiloma uman (HPV). Vaccinul are drept scop prevenirea cancerul de col uterin. Reprezentanţii ministerului spun că vor examina oferta GAVI și vor lua o decizie în acest sens. Ulterior, statul va trebui să cumpere dozele de vaccin, la preț redus, cu 200 de mii de euro pentru un lot.

Reprezentanți din cadrul Ministerului Sănătății au menționat că vaccinul NU a fost introdus încă în calendarul naţional de vaccinări obligatorii pentru 2016-2020, dar se poartă discută. 

Vaccinarea este recomandată fetelor în vârstă de 11-12 ani, înaintea începerii vieţii sexual, dar poate fi efectuată începând de la vârsta de 9 ani. De asemenea, este recomandată fetelor în vârstă de 13-26 de ani.

Cancerul de col uterin ocupă locul doi ca frecvenţă mondială dintre toate tipurile de cancer la femei cu vârsta sub 45 de ani. Anual, sunt înregistrate circa 500 mii cazuri noi, iar jumătate din femei decedează. Astfel, la fiecare 2 minute o femeie decedează din cauza cancerului de col uterin.

Cancerul de col uterin nu are simptome decât în stadiile avansate. Din acest motiv, este important ca orice femei să-şi facă controale medicale regulate. Nici alte forme de cancer provocate de HPV (virusul human papilloma) nu au simptome sau semne până când nu sunt într-o formă avansată.

Până în prezent au fost descoperite doar două tipuri de vaccin împotriva virusului papilloma uman: Gardasil și Cervarix. În urma investigaţiilor, specialiştii au constatat faptul că administrarea vaccinului scade riscul de îmbolnăvire cu cca 35%-80%. Potrivit informaţiilor,  vaccinurile sunt contra cost, acestea fiind disponibile şi  în Moldova. 

Adaugă comentariu