Cancerul de piele nu e doar de la alunițe, ci poate fi și orice leziune care nu se vindecă în 6 săptămâni
- 2018-11-09
- 4982
Cancerul de piele nu înseamnă doar alunițe. Au evoluție silențioasă, nu dor și nu te mănâncă, și ceea ce arată ca niște bube care vin și trec de la sine pot fi, de fapt, începutul celei mai frecvente forme de cancer de piele – carcinomul cutanat.
„Românii asociază cancerul de piele doar cu alunițele. Nimic mai greșit. Oamenii se sperie de o aluniță, dar ignoră complet o leziune care nu se vindecă timp de o lună. Buba mică este buba cea mare de fapt. Orice leziune care nu se vindecă în maxim șase săptămâni trebuie să trimită pacientul la medicul dermatolog”, declară Anca Stanciu – medic dermatolog, fellow ASDS (Societatea Americană de Dermatochirurgie) în microchirurgie Mohs.
„Dacă arată ca un coș, un noduleț, o ulcerație, un consult la dermatolog este vital. În România sunt estimate 45.000 de cazuri noi de carcinom cutanat pe an. Prin comparație, sunt doar 2.500 de cazuri grave de melanom malign” – adaugă Dr. Mihaela Leventer.
În acest moment, 80% dintre cancerele de piele depistate la nivel mondial sunt cazuri de carcinom, iar numărul pacienților diagnosticați cu această afecțiune este în continuă creștere.
La nivel mondial oamenii ajung la medic în stadii incipiente ale bolii, ceea ce face ca acest tip de cancer să fie și cel mai ușor de vindecat. În România, însă, oamenii nu au rutina screening-ului de piele, ceea ce îi aduce în cabinetul dermatologului în stadii foarte avansate, mutilante sau chiar fatale. „50% dintre pacienți vin în stadii avansate ale carcinomului, ceea ce se traduce prin experiențe traumatizante și defecte foarte mari. Sunt oameni de vârsta a treia, care au dezvoltat carcinom în colțul intern al ochiului, pe degete sau la baza nasului”, spune Dr. Mihaela Leventer.
Sursa: doctorulzilei.ro; virtualbrest.by