Cancerul mamar ocupă primul loc în morbiditatea prin tumori maligne la femei. 1000 de cazuri noi înregistrate anual în Moldova

Cancerul mamar ocupă primul loc în morbiditatea prin tumori maligne la femei. 1000 de cazuri noi înregistrate anual în Moldova

Anual,  în luna octombrie, este marcată Luna Internațională a Conștientizării Cancerului Mamar, instituită de către Organizația Mondială a Sănătății,  pentru a atrage atenția populației privind prevenirea acestei maladii.

Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor la nivel mondial și constituie 30% dintre toate neoplaziile feminine. Pe glob la fiecare 3 minute este diagnosticată cu cancer la sân o femeie, iar la fiecare 14 minute una decedează din această cauză.

În  Republica Moldova, cancerul mamar ocupă primul loc în morbiditatea prin tumori maligne la femei, fiind înregistrate circa 1000 de cazuri noi anual. Este îngrijorător faptul că numărul acestora este în creștere, astfel încât, dacă în 2015 au fost diagnosticate cu această maladie 1013 paciente noi, în 2016, au fost luate la evidență 1170 de paciente noi, iar în 2017 s-au înregistrat 1118 cazuri conform Registrului Național de Cancer. Din păcate aproape 10 la sută dintre acestea pierd lupta cu boala chiar în primul an de la depistarea maladiei, cauza principală fiind diagnosticarea tardivă a bolii. Vârsta medie fiind de 50 de ani.

Depistat la timp, cancerul mamar poate fi tratat, motiv pentru care medicii le recomandă femeilor peste 20 de ani, autoexaminarea, prin palparea sânilor în  fiecare lună, iar în cazul în care se descoperă anomalii, este necesară adresarea imediată la medicul de familie. Femeile  de peste 35 de ani este recomandabil să efectueze o mamografie cel puțin o dată la trei ani pentru a se asigura că sunt sănătoase sau o dată în an, după vârsta de 40 de ani.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în comun cu IMSP Institutul Oncologic, pe parcursul lunii octombrie, vor desfășura un șir de activități de informare a populației, la nivel național, printre care:

- în fiecare zi de joi, pe parcursul lunii octombrie, în cadrul Institutului Oncologic vor fi organizate școli cu pacienții, unde medicii mamologi  vor oferi informații despre prevenire, grupuri de risc, tratament, instruiri de auto-control;

- consultații gratuite oferite de medicii mamologi, în perioada 8-12 octombrie, în mun.Bălți, mun. Cahul, mun. Comrat UTA Gagauzia, iar în săptămâna 15-19 octombrie, în  cadrul Asociațiilor Medico-Teritoriale din sectoarele municipiului Chișinău: Botanica, Buiucani, Centru, Ciocana, Râșcani. Orarul consultațiilor fiind în zilele de luni până joi, în intervalul de ore 9.00- 14.00;

- În cadrul instituțiilor de învățământ vor fi organizate seminare și  şedinţe informative, iar în cadrul instituțiilor medicale și sociale vor fi realizate campanii de informare și comunicare prin distribuirea materialelor informative și seminare. 

 

Foto simbol: nativita.com

Adaugă comentariu