Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Corpul tău în primele 6 săptămâni după naștere

Corpul tău în primele 6 săptămâni după naștere

Se consideră că în primele 6 săptămâni de după naștere, corpul oricărei femei are timp să se refacă, revenind, în linii mari, la starea fiziologică de dinainte de sarcină, chiar dacă numeroase schimbări care s-au petrecut în aceste 9 luni se mențin și se vor menține pentru o lungă perioadă de timp. Aceste 6 săptămâni sunt cu atât mai importante, cu cât acesta este intervalul de timp dincolo de care se consideră că nașterea s-a desfășurat fără complicații, iar femeia este complet recuperată.

În continuare, poți descoperi câteva dintre lucrurile care se petrec în corpul tău în acest interval de timp, și cum natura are grijă în mod inspirat de creația sa. Este cu adevărat spectaculos cum corpul are capacitatea de a de reface și de a se regenera, fiecare celulă din structura sa știind exact ce are de făcut pentru aceasta și reglând un mecanism hormonal sensibil, pentru a servi cât mai bine acestui scop.

Uterul

Uterul unei femei însărcinate aflate la termen cântărește aproximativ 1000g, fără să punem la socoteală placenta, bebelușul, sacul sau lichidul amniotic. În aceste 6 săptămâni la care ne referim, greutatea sa revine la cele 50-100 g de dinainte de sarcină. Imediat după naștere, medicul poate palpa fundul uterin undeva în zona buricului mamei; în aproximativ două săptămâni, el se va micșora suficient cât să revină în pelvis, urmând ca în continuare să își reducă dimensiunile și mai mult, fără a reveni totuși la mărimea de dinainte de sarcină.

Mucoasa uterină revine la aspectul normal până în ziua 16 după naștere; singurele modificări mai sunt vizibile în zona în care a fost inserată placenta. Datorită contracțiilor uterine, vasele de sânge din această zonă sunt comprimate, iar hemoragia este controlată rapid. Este motivul pentru care lohiile își schimbă semnificativ cantitatea și aspectul după primele zile de la naștere.

La 1-2 săptămâni după naștere, se elimină și cicatricea formată în zona în care a fost implantată placenta; multe dintre femei mai experimentează acum o sângerare ceva mai puternică, cu sânge de culoare roșu aprins; dacă este vorba despre o cantitate mare, trebuie să te prezinți imediat la medic.

Nu confunda această perioadă cu prima menstruație după naștere; foarte rar se întâmplă ca aceasta să apară la mai puțin de 6 săptămâni post-partum.

În funcție de modul în care ai născut, vei fi sfătuită ce fel de absorbante după naștere ți se potrivesc. Este însă esențial să eviți tampoanele după naștere: nu se recomandă să introduci așa ceva în vagin înainte de trecerea celor 6 săptămâni.

Cervixul

Cervixul își schimbă rapid aspectul după naștere; în mai puțin de o săptămână, el se închide, orificiul cervical rămânând cu un diametru mai mic decât diametrul unui deget. Totuși, el nu va reveni niciodată la aspectul pe care îl avea înainte de naștere.

Vaginul

Și dimensiunile vaginului după naștere regresează, chiar dacă de cele mai multe ori nu revin niciodată la cele dinainte. Edemul și vascularizația puternică dispar în aproximativ 3 săptămâni, iar la femeile care nu alăptează, mucoasa începe să revină la aspectul de dinainte de sarcină.

Epiteliul vaginal atrofic seamănă acum cu cel al femeilor aflate la menopauză; el poate reveni la normal în 6-10 săptămâni, deși la mamele care alăptează această perioadă se poate prelungi din cauza nivelului scăzut de estrogeni. Dacă îți faci griji în legătură cu gradul de satisfacție pe care îl va avea partenerul, să știi că nu e cazul; cele mai multe cupluri mărturisesc că viața lor sexuală s-a îmbunătățit după naștere.

Perineul

Zona perineală a fost supusă unei solicitări deosebite în momentul  nașterii vaginale, fie că a fost sau nu supusă unei rupturi sau incizii. Dacă edemul din zonă dispare în cel mult 2 săptămâni, tonusul muscular poate să își revină la normal sau nu, în funcție de cât de tare a fost afectat, de implicarea eventuală a unor nervi, și așa mai departe, de obicei, cele mai spectaculoase îmbunătățiri se observă în primele 6 săptămâni; ulterior, se recomandă antrenarea musculaturii cu aceleași exerciții Kegel după nașterea naturală care ți-au fost recomandate și în sarcină.

Peretele abdominal

Indiferent de cât de mult sau cât de repede ai slăbi, peretele abdominal rămâne moale și flasc pentru o perioadă destul de lungă de timp. El își poate reveni la starea anterioară, dar e necesar să te antrenezi constant pentru asta, de îndată ce medicul ți-o permite.

Burta după naștere seamănă surprinzător cu burta pe care o aveai prin luna a șaptea de sarcină. Deși părerile sunt împărțite, o burtieră după naștere pare a fi de ajutor, cel puțin în primele câteva săptămâni.

Ovarele

Funcția ovariană poate fi reluată în diverse momente după naștere, lucru influențat în mare măsură de alăptare. Femeile care alăptează pot avea amenoree și lipsa ovulației timp de luni sau chiar ani după naștere, în timp ce la mamele care își hrănesc bebelușii cu lapte praf, prima ovulație poate avea loc la doar 27 de zile după naștere.

Prima menstruație la femeile care alăptează poate apărea mai devreme sau mai târziu, în funcție de concentrația de prolactină din sânge. La 50-75% dintre ele, primul ciclu se produce înainte de împlinirea a 36 de săptămâni de la naștere.

Sânii

Sânii se schimbă pe toată perioada sarcinii, pregătindu-se pentru perioada de alăptare. Ei sunt capabili să producă picături de colostru încă din săptămâna 16 de sarcină. Dacă te întrebi când vine laptele după naștere, odată cu expulzia placentei, echilibrul hormonal de până atunci se modifică, astfel că se instalează ceea ce este cunoscut ca “febra laptelui”. În primele 2-4 zile după naștere, bebelușul suge colostru, care se află deja în sâni de mult timp.

Colostrul este foarte nutritiv, având o compoziție particulară și perfect adaptată nevoilor mari ale unui stomac foarte mic. În prima săptămână, se realizează trecerea către laptele “normal”, sânul funcționând pe principiul cerere și ofertă. O particularitate specială a laptelui matern este că își schimbă compoziția de la o alăptare la alta, saliva bebelușului de pildă fiind capabilă să transmită mesaje legate de nevoile acestuia.

Îngrijirea după naștere

Cele mai multe femei rămân în spital pentru 48 – 72 de ore după naștere, timp în care încep să se refacă și să își îngrijească singure bebelușii. În acest tip, personalul medical le ajută să deprindă elementele de bază legate de creșterea copilului și de asemenea le monitorizează atent pentru diverse complicații care, în cazuri rare, pot apărea după naștere.

În cazul nașterii vaginale, zona epiziotomiei, a perineului și vaginului sunt cele mai afectate și au nevoie de o atenție ceva mai specială. Atunci când este posibil, compresele cu gheață pot fi de folos în primele 24 de ore, pentru a reduce edemul. Începând de a doua zi, există băi de șezut care pot ameliora disconfortul și pot grăbi vindecarea, uneori. Antiinflamatoarele nesteroidiene sau spray-urile pentru anestezie locală te pot ajuta, de asemenea.

O problemă care apare des în sarcină sau la naștere sunt hemoroizii; cel mai adesea, ei se retrag doar cu îngrijire locală și prin reglarea alimentației și, deci, a consistenței scaunului. Ține cont totuși că de multe ori alimentația după naștere este destul de restrictivă, ceea ce favorizează starea de constipație după naștere. Dincolo de disconfortul evident legat de epiziotomie, aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze care determină apariția de hemoroizi după naștere. 

Folosirea tampoanelor este descurajată, în favoarea absorbantelor externe, având în vedere că prezintă un risc crescut de infecție.

Femeile care nasc prin cezariană beneficiază de îngrijirea postoperatorie standard pentru orice plagă abdominală. Antiinflamatoarele, calmantele și centurile abdominale pot reduce din disconfort. Mămicile sunt încurajate să își reia activitățile zilnice uzuale atunci când se simt pregătite, fără să le amâne, totuși, exagerat de mult.

Reluarea activității sexuale

Recomandarea medicilor mai tradiționaliști este să aștepți până după controlul de la 6 săptămâni după naștere; un curent mai recent susține că activitatea sexuală poate fi reluată odată ce lohiile după naștere nu mai sunt de culoare roșu aprins, vaginul și epiziotomia s-au vindecat, iar femeia este dispusă să facă asta. În cazul celor mai multe cupluri, asta se întâmplă, oricum, după aproximativ o lună de la naștere. 

Este în regulă, pe de altă parte, dacă nu te grăbești prea tare să reiei viața sexuală după naștere. Multor femei li se întâmplă asta.

Medicii insistă mult asupra a cât de important este să folosești încă de la început metode contraceptive adecvate, având în vedere cât de imprevizibil este momentul primei ovulații.

Alăptarea

Deși există o tendință actuală de a “concedia” îngrijorările mămicilor legate de acest subiect cu replici seci de tipul “E simplu, e ceva care vine natural”, “Bunicile noastre alăptau pentru că aveau încredere în propriul corp” sau “Toate animalele știu să își hrănească puii, e un instinct”, studiile sociologice arată că, azi, trăind în rigorile societății actuale, alăptarea nu este neapărat un proces simplu. Și asta, pentru că femeile nu beneficiază nici de exemplul altor mame pe care să le fi observat făcând asta de-a lungul timpului, nici de îndrumarea practică și deschisă a unor persoane cu experiență.

Consilierii în alăptare rămân, din păcate, destul de rari și de greu abordabili, dacă ne referim la marea parte a populației, iar asistentele din maternitate nu au, de cele mai multe ori, pregătirea necesară ca să facă o educație adecvată și blândă. Dacă la acestea adăugăm și faptul că mama ajunge acasă, singură, cu măcar un bebeluș și o gospodărie pe care să le aibă în grijă, alăptatul noaptea și trezirile dese sunt de natură să o descurajeze.

Sursa: miculrinocer.ro

 

Share:

Articole recomandate