Igiena intimă la femei, între mit și realitate

Igiena intimă la femei, între mit și realitate

Deși pare un subiect care nu ar trebui să ridice multe semne de întrebare, igiena intimă încă mai este un subiect tabu, pe care încercăm să îl evităm în discuțiile cu prietenele sau rudele. Dorina Darii, medic obstetrician-ginecolog la Spitalul Nr.1 din Chișinău, a spart, în cadrul Șezătorii organizate de revista ODORAȘ, câteva dintre miturile despre igiena intimă și a scos în vileag adevărurile:

ADEVĂRAT:

 • Igiena intimă se face din față spre spate. În caz contrar există riscul de a introduce o infecție în vagin.
 • Lenjeria intimă influențează sănătatea sistemului genital. Este foarte importantă alegerea lenjeriei de bumbac, care se poate spăla cu apă fierbinte, în detrimentul celei din material sintetic. Aceasta din urmă împiedică evaporarea transpiraţiei şi a secreţiilor, de aceea umiditatea acumulată provoacă mirosuri neplăcute, dar şi dezvoltarea unor agenţi patogeni precum ciuperci sau bacterii.
 • Igiena intimă zilnică distruge flora vaginală. Este parțial adevărat, dacă se face din auzite, cu soluții dezinfectante sau infuzii din plante nepotrivite.
 • Unele medicamente pot fi introduse în vagin. Doar cele pe care vi le-a prescris medicul.
 • Folosirea tampoanelor în perioada ciclului menstrual influențează zona intimă. Este strict necesar de a urma recomandările specialiștilor în utilizarea tampoanelor. Mai bine folosiţi tampoanele doar ocazional, când faceţi sport sau mergeţi la piscină. 

FALS:

 • Produsele pentru igiena intimă afectează sarcina. Produsele moderne sunt testate și nu prezintă risc pentru sarcină.
 • Trebuie să ținem cont de igiena intimă doar când suntem active sexual. De igiena intimă trebuie să avem grijă mereu.
 • Folosim doar infuzii de plante la igiena intimă. Într-o eră modernă cu produse testate nu este cazul să folosim doar apă cu mușețel sau alte plante.
 • Igiena intimă se face o dată pe zi. Ideal ar fi ca igiena zonei intime să se facă după fiecare dată când mergi la baie. Dar pentru că pare imposibil, igiena externă se realizează în general dimineaţa, seara şi după contactul sexual, folosind gel sau săpun special pentru această zonă și apă. 
 • Irigările vaginale fac parte din igiena intimă. Igiena presupune spălarea organelor genitale externe. Irigările fac parte din tratamentul organelor genitale interne și se fac doar la recomandarea medicului.
 • Folosirea absorbantelor zilnice ne protejează de infecţii. Acestea nu asigură protecţie împotriva acumulării bacteriilor şi deci a apariţiei infecţiilor.

În context, medicul ginecolog a recomandat utilizarea Epigen Gel pentru igiena intimă.

Igiena generală a corpului nu este suficientă, igiena intimă necesitând de asemenea produse speciale. Zonele intime al corpului sunt mult mai sensibile la acţiunea factorilor iritanţi, dat fiind faptul că epiderma acestora conţine o multitudine de glande sudoripare şi serbacee, secreţia cărora, adunându-se rapid, modifică aciditatea normală a pielii. Acestea creează condiţii favorabile pentru apariţia infecţiilor bacteriene şi micotice.

Epigen gel intim conţine exctract de Glicyrriza Glabra- Radix, aşa-numitul lemn dulce şi acid lactic.

De asemenea, Epigen gel intim:

1.         Conţine doar componente  naturale: fără săpun, coloranţi şi conservanţi;

2.         Menţine pH natural al zonelor intime;

3.         Micşorează riscul candidozelor repetate;

4.         Protejează şi înlătură iritaţiile locale;

5.        Înlătură disconfortul după epilare, folosirea absorbantelor;

6.         Se recomandă folosirea dupa relaţii intime, frecventarea bazinului, sălii de sport;

7.         Ideal în zilele critice, perioada sarcinii și alăptării, nu are limită de vârstă;

8.         Fortifică tratamentul ginecologic și urologic.

 

Epigen Gel are un miros delicat şi plăcut, oferind astfel o senzaţie de curăţenie şi prospeţime ce persistă pe parcursul întregii zile. Îl puteţi găsi în toate farmaciile din ţară.

Adaugă comentariu