Legătura dintre sfecla roşie şi cancer
- 2019-01-25
- 3665
Sfecla roşie îşi merită cu prisosinţă locul în rândul legumelor importante. Încă din antichitate şi-a câştigat titlul de „leguma- medicament”, iar asta datorită proprietăţilor sale remarcante pentru aparatul cardiovascular, stări anemice şi tumorale.
„Sfecla roşie este o sursă importantă de vitamine din complexul C, B, acid folic, minerale precum magneziu, cupru, fier, potasiu, dar şi fibre. Este o legumă versatilă, care poate fi consumată atât în stare crudă, conservată sau fiartă, singură sau în combinaţie cu alte legume. Poate fi un ingredient cheie pentru ciorbe, salate, burgerii vegetali sau sucuri, care îi pun în valoare nutrienţii”, susţine medicul Florin Ioan Bălănică.
Beneficiile sfeclei roşii
Oamenilor care se confruntă cu stări anemice li se recomandă să includă în meniul zilnic sfecla roşie datorită conţinutului important de fier, magneziu şi vitamina B6, esenţial pentru combaterea anemiei. Unul din principalele sale roluri este acela de a stimula procesul de formare a globulelor roşii (hematiilor), care îmbunătăţeste astfel oxigenarea ţesuturilor şi participă la menţinerea în condiţii optime a inimii, muşchilor şi nervilor.
Sfecla mai este și cea mai bună sursă de antioxidanţi şi nitraţi naturali, stimulează eliberarea unei molecule (oxidul nitric), cu rol vasodilatator, îmbunătăţind astfel circulaţia sangvină şi tensiunea arterială.
Vitaminele şi pigmenţii organici din rădăcina de sfeclă au efect hipocolesteroleminat, previn procesul de îngroşare a arterelor şi scad astfel riscul de ischemie coronariană. Totodată, pigmenţii au un efect extraordinar în menţinerea elasticităţii vaselor de sânge, îndeosebi a venelor.
Datorită bogăţiei sale în substanţe cu efecte antioxidante, vitamine (C, A, B1, B2), fibre insolubile si flavonoide, sfecla roşie este utilă pentru prevenirea leucemiei, a cancerului pulmonar şi gastric. Fibrele, substanţe nedigerabile din rădăcina de sfeclă, curăţă tubul digestiv, putând participa astfel la prevenirea cancerului de colon şi de rect. Totodată, rădăcina este utilă în profilaxia formelor de cancer hormono-dependente, cum ar fi cel testicular, de prostată sau la sân, mai ales datorită pigmentului pe care îl conţine şi care ajută la încetinirea dezvoltării tumorilor .
Substanţele active din sfecla roşie au calitatea de a ajuta la eliminarea toxinelor acumulate în organism prin materii fecale, transpiraţie şi urină.
După o cură cu suc de sfeclă, efectele detoxifiante pot fi vizibile prin stările de greaţă, tulburările de tranzit intestinal, mirosul neplăcut al excreţiilor.
Sursa: csid.ro; noi.md