Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Fructele şi legumele ţin departe cancerul de sân

Fructele şi legumele ţin departe cancerul de sân

Cancerul de sân este unul dintre cei mai mari duşmani ai sănătăţii femeii. Însă diagnosticat precoce, șansele de tratament şi supravieţuire sunt foarte mari. Se pare că şi alimentele pe care le consumăm ne pot menţine sânii sănătoşi.

Un sistem imunitar puternic va apăra organismul de eventualele inflamaţii. Alimentaţia sănătoasă este un puternic stimulent al sistemului imunitar – iar fructele şi legumele sunt în prim plan. Conform informaţiilor de pe canceruldesan.ro fructele şi legumele consumate fără procesare termică ne ţin sânii sănătoşi. Componentele bioactive ale acestora, precum carotenul (legumele roşii), folaţii (legumele verzi), glucosinolaţii (brassica) şi alkil sulfaţii (usturoi) contribuie la o scădere cu până la 30% - 40% a riscului de a dezvolta cancer mamar. Recomandările actuale estimează un consum de 600 – 800 de grame de fructe şi legume pe zi.

Experţii în nutriţie şi în cancer de sân recomandă evitarea consumului de carne roşie, bogată în grăsimi. Acest tip de carne a fost asociată cu un risc crescut de dezvoltare a cancerului de sân. Carnea, în general, şi carnea procesată, în special, au un conţinut crescut de grăsimi animale, aspect implicat în carcinogeneză, posibil din cauza relaţiei cu metabolismul estrogenilor.

De asemenea, chiar şi pacientele deja diagnosticate cu cancer de sân trebuie să aibă grijă de nutriţia lor. Alimentaţia şi-a dovedit eficacitatea şi în prevenirea recidivelor cancerului de sân. Indiferent de factorii de risc ce au stat la baza diagnosticării iniţiale cu cancer mamar sau a tipului de cancer de sân pe care pacienta l-a avut, o alimentaţie bogată în fibre şi vitamine a ajutat organismul să se echilibreze, să îşi dezvolte sistemul imunitar şi să îl protejeze împotriva unei recidive la celălalt sân sau la alte organe ale corpului.

 

Sursa: csid.ro; ru.delfi.lt

Share:

Articole recomandate