Odoraș.

Odoraș.

MariMar

Medic alergolog: Urticaria la frig este însoțită de o puternică senzație de mâncărime

Medic alergolog: Urticaria la frig este însoțită de o puternică senzație de mâncărime

După cum îi spune numele, urticaria la frig apare mai ales în anotimpul rece, iar zonele expuse cu predilecție la frig - fața, mâinile, gâtul - prezintă zone de eritem (roșeață) și/sau urticarie, însoțite de o puternică senzație de mâncărime, rareori de arsură. La intrarea într-un mediu încălzit, zonele afectate revin treptat la normal, prin dispariția gradată a acestor manifestări, scrie Dr. Claudia Nechifor, medic Primar Alergologie și Imunologie Clinică.

Uneori, manifestările apar nu doar pe zonele strict descoperite, ci și pe zonele acoperite de îmbrăcăminte, dar expuse unui vânt rece, ce poate penetra prin straturile de material textil mai ușor. Ele pot apărea și la expunerea tegumentelor la apă rece, indiferent de anotimp. Această expunere justifică și caracterul de gravitate pe care îl poate lua această formă de alergie la agenți fizici:

  •  Manifestările ce apar la nivelul tegumentelor pot apărea și la nivelul mucoaselor, atunci când consumam alimente sau lichide reci, cu apariția consecutivă a durerilor abdominale și posibil a edemului limbii și glotei;
  •  Cea mai severă formă a acestei alergii fizicale apare însă, paradoxal vara, când după expunerea prelungită la soare, pacientul cu alergie a frigore se aruncă în apa (mai) rece din piscină sau mare. Expunerea bruscă a unei mari suprafețe de piele la această variație de temperatură poate duce inclusiv la șoc anafilactic.

Sunt persoane la care nu este necesară o expunere la o variație mare de temperatură pentru apariția la nivelul tegumentelor a manifestărilor de alergie - uneori variații doar de câteva grade, ca de exemplu expunerea la aerul condiționat sau o dimineață mai răcoroasă de vară sunt suficiente pentru apariția simptomelor cutanate.

Ce teste sunt importante dacă am urticarie la frig?

Grație unui aparat inventat de dermatologii germani, există modalitatea de a se determina, pentru fiecare pacient în parte, temperatura critică, începând de la care tegumentele sale reacționează cu aceste manifestări de alergie. Pacientul este astfel avertizat că sub acest prag trebuie să-și ia medicația antialergică pentru a diminua sau bloca apariția manifestărilor alergice.

Întotdeauna la pacienții cu alergie la frig se vor căuta posibile focare infecțioase - exsudat nasofaringian, urocultura, antigenul de Helicobacter pylori din materiile fecale, markerii virali etc. - și parazitare - paraziții uzuali și cei vehiculați de animalele de companie. Există șansa ca depistând infecții și/sau parazitoze, după eradicarea acestora, să dispară sau să se atenueze manifestările de alergie.

Sfaturi pentru pacienții cu alergie la frig:

  •  Prevenția expunerii prin evitarea consumului de alimente și lichide reci (se recomandă doar la temperatura camerei sau mai calde). Tegumentele vor fi protejate corespunzător iarna, prin purtarea de îmbrăcăminte din materiale călduroase, căciulă, fular, mănuși, încălțăminte îmblănită și la nevoie cagula pentru protecția feței și folosirea de materiale termoizolante;
  •  Medicație antihistaminică zilnică, de două ori pe zi, prin folosirea unor medicații de prima și ultima generație - cele de ultimă generație, nonsedative, de administrat dimineața, iar cele de prima generație, cu efect mai mult sau mai puțin sedativ - seara, la culcare. De elecție pentru acest tip de urticarie sunt hidroxozon și doxepin, însă au un puternic efect sedativ.

Nu există alte metode de luptă împotriva acestui tip de urticarie fizicală, ca de exemplu o cale optimă de desensibilizare. La pacienții cu sau fără atopie, adică cu un titru mai mare de 100 UI a anticorpilor din clasa Ig E, sunt în evaluare anticorpii monoclonali anti Ig E, investiți cu mari speranțe și în acest tip de alergie.

Sursa: reginamaria.ro, foto simbol: sfaturimedicale.ro

Share:

Articole recomandate