Femeile însărcinate suferă mai des din cauza infecțiilor. Iată cauzele!
- 2019-01-14
- 2367
Cele mai frecvente forme de infecție în sarcină sunt cele urinare. Apar din cauza cantității mari de progesteron, dar și a uterului mărit care apasă pe uretere. Însă mai sunt și alte cauze ale îmbolnăvirilor de acest tip.
În timpul celor 9 luni de sarcină, imunitatea scade din cauza unor situații fiziologice. În primul rând, produsul de concepție are 2 componente de la ambii părinți - genetice și structurale. Într-un fel, el e un corp străin, iar organismul femeii caută să-l respingă. Există însă mecanismul fiziologic care scade răspunsul imun, astfel încât corpul femeii să nu respingă sarcina. Se numește toleranță imunologică și are drept consecință diminuarea capacității de apărare a organismului mamei.
Apoi, la termen mai avansat, uterul gravidei apasă pe diafragmă și micșorează capacitatea respiratorie. Persoanele care au capacitatea pulmonară afectată fac infecții respiratorii mult mai severe. Și nu în ultimul rând, pulsul gravidei crește deoarece inima mobilizează și lichidele necesare fătului. Astfel, în cazul în care aceasta face o infecție, efortul ei cardiac e crescut. Aceasta se întâmplă în privința imunității generale.
Statistic însă cel mai mare număr al infecțiilor gravidei se constată la nivel urinar. Progesteronul în cantitate mare face ca toate mucoasele să nu mai aibă mobilitate mare, aceasta ca protecție împotriva avortului spontan. Nici ureterele nu mai au mobilitatea normală, nu mai împing urina spre vezică și aceasta băltește, dând naștere astfel infecțiilor urinare. Mai mult, pe măsură ce uterul crește, și acesta apasă pe uretere și reține urina.
Sursa: csid.ro; baby.ru