Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Leguma banală care protejează ficatul de efectele consumului de alcool. În cât timp sunt anihilate toxinele

Leguma banală care protejează ficatul de efectele consumului de alcool. În cât timp sunt anihilate toxinele

În momentul în care o persoană consumă alcool, enzimele de la nivelul ficatului descompun alcoolul consumat, dar acest proces provoacă leziuni la nivelul celulelor hepatice. De asemenea, consumul de alcool creşte nivelul de inflamaţie care se răspândeşte rapid în organism.

Potrivit ultimelor studii ştiinţifice, consumul de roşii în mod regulat protejează organismul de efectele dăunătoare ale alcoolului. Dr. Xiang-Dong Wang de la Tufts University din Boston şi echipa sa de cercetători au testat efectul benefic al tomatelor pe șoarecii de laborator expuși la alcool.

Efect protector asupra enzimelor hepatice

Astfel, cercetătorii au folosit pe șoarecii de laborator, zilnic, 100 de ml de alcool, echivalentul a aproximativ șapte băuturi alcoolice standard, pentru o perioadă de patru săptămâni.

În toate cele patru săptămâni de cercetări, trei tipuri de tomate au fost testate pe subiecţii experimentului. Datele analizei au arătat că, pudra de tomate a redus daunele cauzate în urma consumului de alcool la 90% dintre șoarecii de laborator.

Rezultatele obţinute sunt în concordanţă cu rezultatele la care au ajuns alte studii efectuate pe aceeaşi tema în trecut, conform cărora licopenul pe cont propriu, nu poate trata daunele de la nivelul ficatului.

Ross Grant, profesor de medicina în cadrul University of Sydney din Australia, şi echipa sa de cercetători au demonstrat ca echivalentul a doua băuturi alcoolice deteriorează ADN-ul celulelor neuronale in decursul a 15 minute.

Cu toate acestea, administrarea extractului de tomate ce conține licopen cu trei ore înainte de expunerea la alcool poate reduce semnificativ aceste daune. Consumul de roșii întregi ar putea oferi organismului protecția de care are nevoie pentru a lupta împotriva toxinelor dăunătoare ale alcoolului, au explicat autorii studiului.

Roșiile sunt o sursă excelentă de vitamina C, potasiu și vitamina K. Cu un conţinut de 95 % apă și 5 % carbohidrați și fibre, roșiile conțin în medie doar 18 calorii. Tomatele oferă rapid senzația de sațietate şi ajută la scăderea în greutate.

Printre beneficiile consumului de roșii se numără și îmbunătățirea aspectului tenului. Roșiile sunt bogate în licopen care ajută la prevenirea arsurilor solare. Totodată, roșiile sunt bogate în potasiu, un micronutrient esențial pentru buna circulație a sângelui, dar și vitamina K.

Share:

Articole recomandate