Festivalul Mamelor desfășurat în premieră la Bălți
- 2024-04-03
- 1297
Pe data de 22 martie, Revista pentru părinți Odoraș, a organizat pentru prima dată Festivalul Mamelor în afara Chișinăului și anume, în orașul Bălți. La eveniment au participat peste 60 de mămici și viitoare mămici din nordul țării care au avut ocazia să asculte sfaturile medicilor și reprezentanților companiilor farmaceutice și cosmetice din țară.
Cea care a deschis acest eveniement a fost reprezentanta companiei Nestle, Dorina Rotaru, medic neonatolog, care a vorbit despre colicile la bebeluși. Vorbim despre colici atunci când un bebeluș de altfel sănătos, plînge mai mult de 3 ori pe zi, mai mult de 3 ori pe săptămână, în perioada de vârstă de 2 săptămâni și până la 3 luni. Colicile apar din cauza imaturității tractului digestiv și se produc crampe în regiunea abdomenului. Colica începe la 2-3 săptămîni după naștere și durează până la vârsta de 4 luni; uneori și pînă la 5-6 luni. Semnele fizice ale colicii: Fața este de culoare roșie, iar pielea din jurul gurii palidă: Abdomenul este bombat/dur: Picioarele sunt trase spre abdomen, reci la atingere; Degetele sunt încleștate; Brațele sunt rigide greu de îndoit sau de dezdoiat; Spatele este arcuit. Pentru a ameliora colicile este nevoie ca părinții să întreprindă anumite acțiuni. Purtați copilul în brațe, în sling, în leagăn, în scaunelul-auto, plimbați-l cu mașina. Pune copilul în apropierea unei mașini de spălat vase, uscător de haine, sau alte surse de "zgomot alb„. Apelează la masaj și procedurile calde. Suprasolicitarea cu lactoză – În timpul unei alăptări oferiți copilului lapte dintr-un sân, ca el să primească și lapte posterior care conține multe lipide, sațitate și ajută ca somnul să fie mai liniștit. Beneficiile laptelui matern - Sursă ideală de nutriție datorită tă bebelușul să lupte cu virusuri/bacterii; Reduce riscul de îmbolnaviri datorită efectului imunomodulator. În cazul în care este nevoie de o formula de lapte trebuie să o selectați pe cea care are următoarele caracteristici: Proteina 100% zer parțial hidrolozată care oferă: 1. asimilare ușoară și profilaxia colicilor/regurgitățiilor/constipațiilor; 2. profilaxia/prevenirea alergiilor; 3. profilul aminoacizilor corespunde necesităților copiilor pentru o creștere și dezvoltare armonioasă. Probiotic L.reuteri cu eficacitate dovedită :1. formarea răspunsului imun corect; 2. formarea microflorei sănătoase; 3. reduce colicile/constipațiile/regurgitațiile. Cantitatea scăzută de lactoză oferă : 1. reduce formarea de gaze; 2. scade durata plânsului la copii.
Discursul a fost continuat de către Dorina Rotaru, doar că deja pe un alt subiect și anume – Igiena nasului la nou născuți, reprezentând brand-ul Chicco. De ce este importanta igiena nazală? Pentru o buna dezvoltare bebelușul trebuie să respire întodeauna corect si eficient. Răcelile la nou-născuți au unele simptome ca și alte boli, cum ar fi gripa, crupul și pneumonia. Acest lucru face ca diagnosticul la domiciliu să fie mai stresant pentru părinți. În perioadele de răceală, toaleta nasului este foarte importantă. PhysioClean IPER 3,5% acționează la nivelul mucozităților, facilitând eliminarea acestora cu ușurință, chiar și când sunt în exces. Curăță și protejează mucoasele nazale, în special în condițiile unui mediu care favorizează uscarea acestora, ușurând respirația copilului atât în timpul în care acesta este alăptat/hrănit sau atunci când doarme. A fel epentru curățarea nasului putem utiliza și spray-ul nazal salin PhysioClean. Spray nazal steril pe bază de apă de mare, indicat pentru curățarea și/sau eliberarea căilor nazale. Hidratează mucoasa, conferă o igienă cotidiană și o eliberare a căilor nazale de simptomele răcelii. Putând fi folosit și în asociere cu tratamente ORL. După ce am utilizat picăturile sau spary-ul nazal, ideal ar fi să curățim nasul cu un aspirator nazal. Culcați copilul pe spate. Folosiți 2-3 picături de soluție salină nazală. Puneți vârful duzei aspiratorului în nara copilului și piesa bucală în gură. Trageti ușor din duza și mucusul va fi eliberat din nasul copilului în duză. Evitați să fiți agresivi, deoarece pot provoca inflamarea sau sângerarea țesuturilor nazale. Scoateți duza în direcția în jos. Filtrul din tub te va proteja de inhalarea oricărui germeni sau mucus. Folosiți de două ori sau de trei ori pe zi. Utilizarea excesivă poate deteriora sau irita mucoasa nasului. Spălați și igienizați mâinile și echipamentele înainte și după utilizare. Pentru a ajuta copiii să trateze bolile respiratorii superioare și traheobronșice, există mai multe tipuri diferite de aerosoli la domiciliu, printre care terapii care folosesc dispositive medicale electrice, cunoscute sub numele de nebulizatoare, pentru a nebuliza medicamentul. Astfel, pentru o nebulizare eficientă trebuie: Nebulizarea se face înainte de mâncare. Nebulizarea poate fi efectuată la un copil treaz sau în somn, dar este foarte important ca bebelusul să stea în poziția verticală. Aerosolii sunt eficienţi în afecţiuni care se manifestă prin tuse, respiraţie dificilă sau secreţii nazale. Brand-ul Chicco, are toate gadgeturile necesare pentru tratamentul copiilor, dar și soluțiile pentru a îngriji cu atenție năsucul.
Următoarea în scenă a urcat reprezentanta companiei Vinamex, Veronica Odobescu, care a vorbit despre importanța calciului în organismul femeii. Calciul este cel mai abundent mineral din organismul uman, aproape tot calciul din organism (98%) este stocat în oase. Deficiența de calciu duce la scăderea densității osoase și acestea devin fragile. Astfel apare OSTEOPOROZA, boală supranumită „hoțul tăcut”. Conform Fundaţiei Internaţionale de Osteoporoză (FIO): Afectează circa una din 3 femei şi unul din 8 bărbaţi. Astfel, femeile devin mai vulnerabile în fața deficitului de calciu. În timpul sarcinii, creşte necesarul nutrițional pentru menţinerea sănătăţii, atât a mamei cât şi a fătului. Astfel, este important să asiguri organismului rezerve importante de calciu, deoarece 30% din aportul total de calciu ajunge direct la făt. Prin placentă fătul primește aproximativ 250-300 mg de calciu pe zi. În fiecare oră, 13 mg de calciu trece prin placentă. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, un alt beneficiu al calciului este că poate preveni hipertensiunea arterială în sarcină și complicațiile acesteia. Surse alimentare de calciu: lactate, brânzeturi; vegetale verzi (varză, broccoli, salata verde, kale, ceapă verde, usturoi, patrunjel, pastarnac); vegetale verzi uscate (cimbru, busuioc, maghiran, mărar); stridii, somon, conserve de pește (hering în mod special); gălbenuș de ou; soia, fasole boabe, mazăre germinată; migdale, alune, nuci braziliene; semințe de mac, susan, coriandru și in. Totuși, uneori alimentele nu sunt de ajuns și este nevoie să suplinim aportul de calciu din organism. Astfel, reprezentanta recomandă produsul DAVITA Bone, care este o combinație perfecta pentru o asimilare mai bună, carbonat de calciu cu cea mai mare concentrație de calciu alimentar (40%), are risc scăzut de litiază renala sau biliară, este bine tolerat și elimină crampele musculare.
Brand Managerul companiei Synevo, Valentina Gherman, medic pediatru, a vorbit despre importanța analizelor medicale. Analizele de laborator sunt un instrument esențial pentru monitorizarea și menținerea sănătății copiilor. Aceste teste oferă informații valoroase despre starea de sănătate a micuților și pot ajuta la detectarea timpurie a unor afecțiuni sau anomalii, permițând intervenția medicală promptă. Nu există o regulă strictă privind vârsta exactă la care copiii ar trebui să facă primele analize de laborator. Recomandările variază în funcție de diferite aspecte, cum ar fi istoricul familial, simptomele sau factorii de risc specifici. În general, se recomandă efectuarea primelor analize de laborator în primul an de viață al copilului și continuarea monitorizării periodice în funcție de nevoile individuale. În general este nevoie de sfatul medicului pediatru sau a celui de familie pentru efectuarea anumitor analize de rutină sau individuale în dependență de caz. Laboratoarele Synevo oferă o gamă foarte variată de analize pe care le puteți efectua rapid, comod și fără programare. Aveți grijă de sănătatea copiilor voștri, împreună cu Synevo.
Reprezentanta companiei Optiplaza, Olga Tănase, medic oftalmolog, a vorbit despre vizita copiilor la oftalmolog. Prima examinare a ochiului se face de medicul neonatolog pentru a vedea dacă copilul nu are strabism, cataractă, anomalii de dezvoltare sau retinopatia prematurului. În cazul în care este necesar, se poate cere examinarea medicului oftalmolog. În general, prima vizită la medical oftalmolog se efectuează la vârsta de 6 luni și se examinează mișcările globului ocular și dacă există anumite semne de patologii refractive. Următoarele vizite se fac la 1 an, 1,5 ani, 3 ani, 5 ani, 7 ani. Printre patologiile des întâlnite la copii se numără: Ocluzia canalului lacrimo-nazal, myopia, hipermetropia, astigmatismul, strabismul și ambliopia. Printre semnele care ar trebui să ne îngrijoreze se numără: dureri de cap/ nu văd bine/ văd în ceață; nu îi place să citească; pierde rândurile textului; inversează literele; ține cartea prea aproape; întoarce capul pentru a citi cu un ochi; ochi iritați, înlăcrimați. Rețeaua de magazine Optiplaza, deține o gamă largă de ochelari și accesorii potrivite pentru orice patologie, dar cel mai important este faptul că au medici specialiști la care puteți merge să faceți consultații și care ulterior vă pot sugera ce fel de ochelari trebuie să purtați, în dependență de patologia pe care o aveți.
Reprezentanta companiei Labormed – Zentiva, Olga Calmîc, a vorbit despre modalități de fotificare a imunității în perioada de tranziție de la iarnă la primăvară. După lunile de iarnă friguroase, începutul primăverii nu ne scutește de răceli și gripe, ci din contră! Primăvara, la fel ca și toamna-iarna, frecvența răcelilor și a gripei este mai mare, nu atât din cauza temperaturilor scăzute, cât din cauza scăderii imunității organismului și a alimentației mai sărace în vitamine de peste iarnă. Răcelile sunt cauzate de infecțiile virale care afectează căile respiratoria superioare. Ca și soluție, reprezentantul a vorbit despre Larinsept, unicul spray pe bază naturală recomandat copiilor de la vârsta de 3 luni. Spray-ul conține 6 ingrediente 100% naturale, care acționează concomitant și ajută la calmarea gâtului inflamat și iritat: Extract de Propolis, Extract de Echinacea, Vitamina C, Extract de Muștar sălbatic, Bromelaină și Extract de Mușețel. Larinsept spray oral, acționează prin crearea unui strat protector la nivelul gâtului inflamat și iritat. Prezența glicerolului din compoziție facilitează dispersia uniformă a substanțelor active ce acționează ca o barieră împotriva factorilor extreni dăunători (poluanți, virusuri și microorganisme). De asemenea, spray-ul îndepărtează senzația de uscăciune a gâtului și nu conține gluten, lactoză, glucoză și nici alcool. 70% din totalul celulelor imune se afla la nivel intestinal, astfel avem preparatul Eubiotic, care este recomandat în situaţiile în care este necesară regenerarea florei intestinale, cum ar fi cazurile de diaree cauzată de folosirea de antibiotice, virusuri, bacterii sau paraziţi. Pentru o doză mai mare de vitamine, se recomandă Eubiotic IMUNOFLU, care pe lângă bacteriile bune, mai conține și vitamina C, D și Zinc, oferind astfel o schemă mai amplă de pratament.
Următoarea invitată a fost Vera Galațanu, reprezentanta companiei Alphen Pharma, care a vorbit despre tuse și în special, despre tuse la copii. Aceasta a enumerat cauzele tusei printer care: Infecții (tuse postinfecțioasă) a căilor respiratorii superioare și inferioare; Rinoreie postnazală; Astm bronșic; Bronșită cronică; Corp străin (inhalare, obstrucție); Reflux gastro-esofagian cu aspirații. Perioada în care ne aflăm este carcaterizată de răceli, iar atunci când dorim să tratăm tusea este necesar să depistam dacă aceasta este umedă sau uscată. Dar ce facem atunci când nu putem să depistăm? Soluția este simplă, aceasta recomandă Prospan - Produs original german pe bază de extract uscat standardizat, patentat de iederă, conceput pentru a trata orice tip de tuse din bolile infecțioase și inflamatorii ale căilor respiratorii superioare și inferioare, cu efect bronhodilatator, mucolitic, antitusiv și antiinflamator pentru intreaga familie din prima zi de viata! Eficiența produsului Prospan, este demonstrată în practica doctorilor pediatri din Germania, astfel este cel mai recomandat produs natural în tratamentul tusei la copii.
Reprezentanta brand-ului Aquapick, Mariana Gaidampas, a povestit despre importanța utilizării unui irigator bucal, pentru toată familia. Un duș bucal, cunoscut și sub numele de irigator bucal este un dispozitiv care curăță delicat și profund dinții și gingiile. Acționează cu un jet de apă cu impulsuri rapide pentru a curăța în profunzime sub linia gingivală și între dinți, reducând bacteriile și placa dentară care provoacă boli ale gingiilor. Beneficiile dușului bucal: Elimină bacteriile din cavitatea bucală; Reduce acumularea plăcii bacteriene cu 24%; Crește eficiența periajului în zonele greu accesibile ale gurii cu 50%; Previne apariția bolilor gingivale; Masează gingiile, reducând sângerarile gingivale; Elimină halitoza (respirația urât mirositoare); Reduce probabilitatea apariției cariilor dentare cu 26%. Brand-ul Aquapick are mai multe tipuri de irigatoare bucale, printre care: Dușul Bucal Staționar - Ideal pentru înreaga familie, capacitate mare a rezervorului de apă, presiunea apei controlată (se reglează ușor în 12 nivele cu ajutorul rotirii cadranului de control), suporturi cu fixare ușoară pentru depozitarea capetelor detașabile. Totodată, au și varianta de Duș Portabil, perfect pentru orice moment - dimensiuni mici, funcționează până la 30 zile cu o singură încărcare, este conceput pentru o singură persoană și ideal pentru călătorii, birou, etc.
Fondatoarea Brand-ului Beauty Mama, Parascovia Morari, le-a vorbit mămicilor din Bălți despre importanța purtării lenjeriei potrivite și trucuri de îngrijire a acesteia. Ca să alegem corect mărimea la sutien, este nevoie să fie probat, atunci când banda inferioară se ridică, înseamnă că mărimea pe care o porți este prea mare. Mărimea ideală trebuie să aibă banda inferioară fixă, dar confortabilă. Dacă sutienul lasă urme la subraț sau sânul este bombat peste cupă, mărimea este prea mica. Mărimea ideală este atunci când sânii sunt încadrați perfect pe banda metalică. Un alt sfat ar fi ca atunci când purtăm haine albe, nu trebuie să purtăm lenjerie albă, ci un abej, întrucât cea albă se vede și arată inestetic. Chiloțeii zi de zi se iau cu o mărime mai mare decît mărimea la haine iar lenjeria modelatoare se ia cu o mărime mai mică ca mărimea la haine. Lenjeria se spală cu detergenți ecologici, în caz contrar trebuie schimbată la fiecare 6 luni. Rețeaua de magazine Beauty Mama (care apropo, urmează să se deschidă și la Bălți), deține o gamă largă de lenjerie și hăinuțe pentru mame, cât și cele necesare pentru naștere și pentru nou-născuți.
Tradiția noastră frumoasă de a organiza tombolă la final de eveniment, am respectat-o și la Bălți. Astfel, mamele au avut ocazia să câștige cadouri generoase de la partenerii și sponsorii revistei Odoraș.
Sursa foto: Iulia Falo Frunze