Proprietăţi miraculoase ale florilor de liliac. Puţini ştiu asta!

Proprietăţi miraculoase ale florilor de liliac. Puţini ştiu asta!

Supranumită „floarea memoriei”, provenind din părțile Europei de Est și Persiei, înrudită cu măslinul și iasomia, floarea de liliac este cunoscută în mod deosebit pentru parfumul său. Deși în această perioadă mulți preferă să aibă în casă un buchețel din flori de liliac, foarte puțini cunosc ce proprietăți și efecte asupra organismului au acestea. În trecut, florile de liliac erau înghițite pentru a scăpa de paraziții din intestine. Au fost de asemenea utilizate în tratamentul malariei. În secolul al 19-lea, în mod deosebit  în America, liliacul a fost folosit de medici pentru a trata febra, pentru calmarea anxietății și ca un produs tonic. Mai jos găsești câteva dintre cele mai răspândite proprietăți!

Te scapă de balonare

În cazul în care ai parte de disconfort hepatic, balonări sau stări de vomă, este indicat să bei ceai preparat din flori uscate de liliac. Este un bun stimulator pentru bilă şi ţine bolile hepatice la distanţă. Faceţi o infuzie dintr-o linguriţă de flori uscate de liliac şi o cană de apă fierbinte. Lăsaţi la infuzat 10 minute şi beţi la nevoie.

Diaree şi slăbiciune fizică

Dacă te afli printre persoanele care simt o slăbiciune fizică sau te confrunţi cu un episod diareic, fierbe în 250 de mililitri de apă o linguriţă de coajă de liliac cel mult 10 minute. Strecoară apoi ceaiul şi bea câte 2-3 căni pe zi.

Scade glicemia

Fitoterapeuţii recomandă infuzia din muguri de liliac, mai ales dacă ai probleme cu pancreasul sau dacă s-a instalat deja diabetul. Astfel că, într-un litru de apă clocotită este indicat să pui o lingură de muguri de liliac şi să consumi câte o linguriţă din acest amestec de 3 ori pe zi.

Reduce durerile provocate de reumatism

Pentru durerile reumatismale, poţi să prepari un unguent din flori de liliac punând la macerat 40 g de floare într-un litru de ulei. Lasă-l la macerat 2 săptămâni, apoi unge zonele dureroase cu acest remediu.

Tratează febra şi afecţiunile respiratorii

O simplă infuzie din aceste parfumate flori este suficientă pentru a-ţi scădea febra, dar şi pentru tratarea afecţiunilor respiratorii, precum bronşita sau laringita, conform www.clicksanatate.ro.

Cicatrizează arsurile

Dacă ai avut parte de un incident și te-ai ales cu o arsură, fierbe frunzele de liliac până când apa se înnegreşte. După ce ai lăsat-o un pic să se răcească, când ajunge să fie aproximativ la temperatura camerei, aplic-o pe locul cu arsura. Fixează apoi un pansament steril peste locul cu pricina şi ţine-l timp de 24 de ore.

Este foarte important să nu laşi pansamentul să se usuce, deoarece rana se poate agrava. Astfel că este necesar să-l umezeşti constant. După ce vei înlătura pansamentul şi stratul de impurităţi, pielea va rămâne catifelată, elastică şi fără urme de arsură.

Îmbunătățește aspectul tenului

Frunzele de liliac, fierte în lapte dulce, curăță tenul de pete. Florile de liliac, strivite și înmuiate în apă caldă, calmează tenul înroșit, îl înviorează și-i conferă suplețe, potrivit sanatate.bzi.ro.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro, click.ro

Foto: buzlecatalinblog.wordpress.com 

Adaugă comentariu