Odoraș.

Odoraș.

MariMar

3 aspecte importante de care trebuie să țină cont orice femeie care a născut recent

3 aspecte importante de care trebuie să țină cont orice femeie care a născut recent

Controlul ginecologic imediat după naștere este obligatoriu, chiar dacă mămica se simte bine. Dar cum de multe ori se întâmplă, imediat după asta toate mamele își concentrează atenția asupra nou născutului, ignorând totalmente propria sănătate. De ce trebuie să facem un consult ginecologic la câteva săptămâni după naștere? Ce complicații pot apărea în caz contrar? Dar și multe alte explicații utile legate de acest subiect am primit de la Stela Tihon, medic-ginecolog la clinica “Sancos”.  

Pe cât de importantă este consultația medicului în timpul sarcinii, pe atât de importantă este și după nașterea copilului. Motivul? Corpul femeii suferă schimbări radicale în timpul gestației și a nașterii. Astfel, pentru a preveni anumite complicații după naștere este necesar de ținut cont de faptul că:  

Prima vizită la medicul ginecolog trebuie efectuată la șase săptămâni de la naștere, moment deosebit de important, pe care trebuie să-l facă toate femeile care au născut, indiferent dacă au născut prin cezariană sau pe cale naturală. În această scurtă perioadă de timp, organismul își revine după procesul stresant de naștere. Controlul medical după naștere este necesar pentru a monitoriza recuperarea psihică și fizică a mamei. În timpul consultației, medicul va efectua următoarele investigații clinice și paraclinice:

  • Va măsura tensiunea și greutatea;
  • Va examina sânii pacientei;
  • Va realiza un examen abdominal extern și va observa felul în care se vindecă incizia în cazul în care pacienta a născut prin operație cezariană;
  • Va face un examen ginecologic.

În urma investigațiilor medicale și reclamațiilor pacientei, medicul poate recomanda și alte analize necesare pentru a determina cu exactitate starea pacientei.

După nașterea copilului pot apărea anumite complicații care afectează sănătatea mamei. Astfel, controlul medical este necesar pentru a determina despre care din următoarele complicațiile apărute este vorba:

  • Infectarea inciziei. Se caracterizează prin complicații ce pot apărea în primele 10 zile după naștere. În cazul în care apar dureri sau scurgeri anormale este indicat ca pacienta să anunțe imediat medicul ginecolog.
  • Infectarea uterului. Uterul trebuie să revină la starea sa inițială, sângerările, durerile și stările de vomă sunt semne ale disfuncțiilor grave la nivelul uterului.
  • Depresia, ce se poate manifesta prin atacuri de panică, anxietate, nervozitate, lipsă de activitate.
  • Sănătatea sânilor. Dacă sânii dor, apare febră sau roșeață, acesta e un alt indiciu că vizita la medic este iminentă.
  • Glanda tiroidă – cantitatea de hormoni poate afecta întreg organismul. Sunt necesare teste special pentru a controla sănătatea tiroidei.

Viața sexuală după sarcină este un alt aspect de care trebuie să țină cont o femeie, dar și partenerul ei. Recomandarea medicilor este abstinența în primele șase săptămâni după naștere, îndeosebi înainte de controlul medical. Din cauza faptului că în timpul nașterii uterul și cervixul suferă schimbări remarcabile, este nevoie de această perioadă de recuperare. Modificările hormonale pot afecta starea și sensibilitatea vaginului, astfel pot apărea dureri în timpul actului sexual.

În concluzie, nu neglijați nici un simptom oricât de minor nu ar fi acesta, pentru că ar putea divulga probleme de sănătate mult mai mari. În cazul în care acestea apar mai devreme de cele șase săptămâni menționate în articol, nu ezitați să vă programați la medic imediat.

Un consult medical complex al mamei care numai ce a născut poate fi efectuat la clinica “Sancos”. Colectivul departamentului de medicină generală al clinicii este constituit din medici și personal medical calificat, care dispun de categorii și de perfecționări de domeniu periodice, titluri științiifce de doctori în științe, doctori habilitați, conferențiari, membri și fondatori ai diverse organizații profesionale.

În prezent în departamentul de medicina generală există o multitudine de specialități medicale, fiecare dintre doctori având domeniul său de activitate, specificul și metodele de tratament individuale. Este vorba de pediatru, ginecolog, neuropediatru, cardiolog, alergolog-imunolog, gastroenterolog, urolog, proctolog, dermatovenerolog, neurolog, ORL, oftalmolog, endocrinolog, mamolog, oncolog, stomatolog, ortoped-traumatolog, logoped, psiholog etc. Alegerea corectă a unui medic cu specializare îngustă este foarte importantă, pentru că de fapt de această alegere depinde starea de bine, iar în unele cazuri chiar viața.

Pentru mai multe detalii: bd. Moscova, 16, info@sancos.md, +373 (22) 909 909; www.sancos.md.

 

Foto: copilul.ro, suntmamica.ro, yamladenec.ru, unica.ro

 

Share:

Articole recomandate