Bărbații despre sarcină și naștere. Bogdan Dascăl: Nu le doresc altor tătici experiența prin care am trecut eu!
- 2017-12-08
- 13758
Pentru majoritatea cuplurilor a descoperi că testul de sarcină este pozitiv reprezintă un moment de neuitat. Urmează multe felicitări și urări de „naștere ușoară” mamei, dar ceea ce mulți nu știu e că viitorul tătic are o importanță la fel de mare, iar implicarea acestuia e mai mult decât necesară. Din acest motiv ne propunem să răscolim prin emoțiile trăite de tăticii cunoscuți din țară și să verificăm cunoștințele lor în materie la rubrica noastră lansată recent: „Bărbații despre sarcină și naștere”.
De această dată, cel ce a acceptat să vorbească despre acest subiect este un pește care-și trăiește viața în apa lui: radio, televiziune, muzică, poezie, umor, texte de cântece, pescuit și nu în ultimul rând - familie. Diminețile noastre sunt mai frumoase, datorită carismei și bunei dispoziții transmise de către prezentatorul din el, iar diminețile lui – datorită zâmbetelor copiilor, cu siguranță. Bogdan Dascăl, împreună cu Larisa, actriţă la Teatrul de Revistă „Ginta Latină”, au semănat, iar astăzi îngrijesc rodul dragostei lor cu numele - Răzvan și Patricia, doi copii minunați. Provocat să mute acele ceasornicului în urmă cu câțiva ani, prezentatorul TV, Bogdan Dascăl, și-a amintit de frumoasa perioadă de așteptare a copiilor în viața lor. A fost sau nu trimis tăticul în miezul unei nopți de iarnă pentru a căuta harbuji murați sau dacă a asistat la naștere, ne povestește chiar el.
Dar să începem cu ce este mai important: testul de sarcină pozitiv. L-a surprins sau nu soția cu vestea că vor avea un copil? „La noi a fost totul invers. Eu am insistat în ambele cazuri la soția mea și i-am spus încrezut, mai mult de 1000% : Azi facem băiat și exact în 38 de săptămâni s-a născut Răzvan, iar peste 6 ani: Azi facem fetiță și în 38 de săptămâni a apărut Patricia”.
Și dacă 38 de săptămâni pot trece destul de complicat pentru soție, pentru tătic au fost echivalente cu zeci de cuvinte, dar cu ce încărcătură emoțională, doar el poate ști.
„Bucurie, fericire, gingășie, oboseală, mofturi, cedare, răbdare, înțelegere, miracol”, iată ce înseamnă, de fapt, o soție însărcinată, ne spune Bogdan Dascăl.
Desigur, cele mai memorabile momente din acea perioadă, ce vor dăinui în mintea lui au fost: „când s-au mișcat prima data in burtică, și orice tălpiță întipărită apoi pe burta mamei, când în fiecare seară trebuia să-i fac masaj la tălpi soției și "gâli-gâli" (mângâieri) pe burtică și nu numai. De asemenea, memorabile au fost clipele în care trebuia să găsesc harbuji murați, iarna la 12 noaptea, dar lista poate continua”.
E tot mai des dezbătută tema aflării tăticilor în sala de naștere. Experiență ce pare să nu i-a lăsat un gust prea dulce jurnalistului, văzându-și soția străpunsă de durere, una normală, așa cum îi argumentau medicii. „Sincer vorbind, eu, practic, am asistat la nașterea băiatului și nu le doresc altor tătici experiența prin care am trecut eu, mai ales cele 10 ore de așteptare a nașterii propriu-zise, pline de contracții, tot mai dese, și durere enormă prin care trece soția, iar tu nu poți face nimic să o ajuți. În același timp medicii îți spun: nu-i nimic "strașnic", totul decurge bine, așa și trebuie. După aceasta, nașterea în sine a fost o ușurare și pentru soție și pentru copil, cred, dar mai ales pentru mine.
Atunci am zis, că mai mult așa nu mai fac. Zis și făcut: la nașterea fetei, soția m-a trezit din somn cu un SMS cu poza fiicei mele - așa am aflat că s-a născut Patiunea. În general, a doua sarcină a fost mult mai ușoară și pentru soție, care parcă era mai vioaie, mai sportivă până în ultima oră înainte de naștere. A plecat la spital, unde nimănui nu li se permitea să intre, fiindcă în acea perioadă era carantină de gripă porcină, și s-a întors peste trei zile cu o fetiță. Exact ca în baladele pentru copii: parcă a cumpărat-o”.
Privind în prezent, totul pare în culori roz, or acele dureri chiar sunt normale, trecătoare și poate chiar frumoase. Părinții Dascăl, soț și soție din anul 2003, au trecut peste orice temere sau problemă cu fruntea sus și pe alocuri, chiar cu umor. „În cazul băiatului, chiar din startul sarcinii au fost mici probleme fiind diagnosticați cu placenta previa, asta forțând-o pe Larisa să stea practic nouă luni la pat și acasă și la spital pentru a fi sub supraveghere. Dar într-un final toate au fost ghidate spre fericire. În schimb la fată, totul a fost ok, și unica temere pe care o avea mămica era sa nu aibă fata mărimea la picior ca mine. Eu am 46 (râde)”.
Emoții frumoase, de crearea cărora suntem doar noi responsabili. Familie, un copil, doi sau poate trei sau poate și mai mulți, ei fac intensitatea emoțiilor simțibilă, palpabilă, auzibilă. „Mai vreau un băiețel”, este mesajul lui Bogdan Dascăl către soția sa, Larisa!
Sursa foto: facebook.com