5 SFATURI: Sărbători fără kilograme în plus!

5 SFATURI: Sărbători fără kilograme în plus!

În perioada sărbătorilor de iarnă este uşor să iei în greutate, este un lucru cunoscut. Dar, având o conduită alimentară echilibrată, poţi evita problema surplusului de greutate. Cum este posibil acest lucru, am aflat de la nutriţionista Victoria Ursu.

Cei care nu au avut abstinenţe înainte de sărbători (cure de slăbit, post, înfometări sau reducere drastică a conţinutului caloric) nu vor avea parte nici de abuzuri alimentare. Pentru cei care totuşi s-au limitat în mâncare le voi propune următoarele cinci sfaturi:

- Optaţi să gătiţi/comandaţi mai puţine bucate, pe care să le alegeţi cu grijă. Sărbătorile nu constau în mâncare şi băutură. Vă puteți delecta, în schimb, cu: peşte copt sau carne uşoară coaptă, una–două salate proaspete din crudităţi, două – trei tipuri de aperitive uşoare şi un desert mai mult pufos, decât gras şi consistent.

- A doua recomandare a mea ar fi să nu întâlniţi Revelionul sau Crăciunul doar la masă. Involuntar veţi mânca mai mult. Actul mâncării trebuie să dureze 15-30 minute, iar ocupaţii, distracții sau discuţii la un ceai le puteţi avea şi în altă parte.

- Consumaţi suficientă apă înainte de masă (250-500 g) pentru a potoli pofta de mâncare. După 30 min de la ingerarea bucatelor, puteţi apela la un ceai digestiv care ar ajuta asimilarea nutrienţilor.

- În toată perioada sărbătorilor ar trebui să aveţi două–trei zile când vă puteţi răsfăţa cu mâncare festivă. Nici într-un caz nu mâncaţi copios la toate sărbătorile, începând cu Crăciunul pe nou şi terminând cu Boboteaza.

- Nu neglijaţi efortul fizic în tot această perioadă, deoarece masa musculara pe care o definiţi la sală este principalul arzător de grăsimi.

În caz că simţiţi că nu veţi rezista ispitei de a mânca echilibrat de sărbători, nu vă faceţi griji – de la o singură supra-alimentare, silueta nu va avea de suferit. Dar nu uitaţi - chiar dacă mâncarea e o sursă de mare plăcere, bucuria sărbătorilor de iarnă vine, mai degragă, de la căldura sufletelor oamenilor pe care îi aveţi alături. 

Foto: timesnewroman.ro, angrybusiness.md

Adaugă comentariu