Ce trebuie să faci dacă spargi un termometru?

Ce trebuie să faci dacă spargi un termometru?

Dureri de cap și în abdomen, amețeli, greață, vomă – sunt doar câteva simptome pe care le simți atunci când, întâmplător, spargi un termometru și nu acționezi corespunzător. Ce trebuie să faci în asemenea caz? Dacă ai crezut cumva că ștergând podeaua cu o cârpă umedă ai rezolvat problema, atunci greșești. Iată câteva recomandări pentru asemenea situații.

Camera în care a avut loc incidentul trebuie aerisită imediat, cu foarte multă grijă, în aşa fel încât vaporii toxici să nu se răspândească în jur. În niciun caz nu trebuie folosit aspiratorul pentru a curăţa zona, pentru că acest lucru nu va face decât ca mercurul să se evapore şi mai repede. 

Ulterior, orice obiect care intră în contact cu substanţa trebuie aruncat rapid, iar copiii şi animalele nu trebuie să aibă acces la locul în care s-a spart termometrul. După curăţare e nevoie ca încăperea să fie aerisită cel puţin 24 de ore, timp în care oamenii vor sta departe de zonă. 

Pentru suprafeţele netede precum lemn, parchet, gresie, linoleum, mercurul se curăţă fie cu mănuşi groase de cauciuc, fie bobiţele sunt adunate cu un carton. Toate resturile trebuie puse apoi într-un prosop sau cârpă, după care sigilate într-o pungă. Ştergeţi suprafaţa la final cu o cârpă umedă, pe care de asemenea, o veţi sigila. Pentru depozitarea deşeurilor care au intrat în contact cu substanţa e nevoie de sfatul serviciilor specializate în probleme de mediu ori salubritate. 

Termometrele clasice funcţionează pe bază de mercur, acesta fiind un element chimic care, atunci când se evaporă, emană foarte multe toxine. Chiar şi o cantitate mică precum cea aflată într-un termometru poate să fie periculoasă pentru sănătate.

Un termometru obişnuit conţine aproximativ 3 grame de mercur şi, deşi cantitatea poate părea inofensivă, contactul cu această substanţă poate avea consecinţe mai grave decât pare la prima vedere

 

Informații: descopera.ro

Foto: minut.ro 

Adaugă comentariu