Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Cum să faci fotografii reușite din vacanța de iarna. Sfaturi practice

Cum să faci fotografii reușite din vacanța de iarna. Sfaturi practice

Iarna este anotimpul vacanțelor și al amintirilor frumoase. Bătăi cu bulgări de zăpadă, aventuri pe schiuri, călătorii prin orășele de gheață sau evadări pe vârfuri de munte... Ce frumos este să ne amintim în detalii toate aceste aventuri, răsfoind albumul cu fotografii. Dar, pe cât de frumoasă este iarna, pe atât de greu e de surprins în poze, așa cum ne dorim.

Dacă vrei ca la întoarcerea din vacanță să rămâi cu amintiri plăcute care să dureze o viață, iată câteva sfaturi folositoare.

1. Îmbrăcați-vă comod. Dacă planifici să faci poze pe o pârtie de schi sau în vârf de munte, ține cont de temperaturile scăzute. Totodată, nu uita că dorința de a obține poze frumoase va necesita să fii cât mai mobil. Pledează pentru câteva straturi mai subțiri de îmbrăcăminte, decât un strat gros și mai puțin practic. Alege o geacă impermiabilă și un pulover călduț sub ea, decât o blană lungă sau un palton greoi. Nu uita de mănuși, de dorit din acelea care au degetele detașabile, pentru a putea apăsa comod pe butoane. Totuși, nu trebuie să cazi în extreme și să te îmbraci prea subțire, căci nu vei mai avea chef de pozat, dacă îți va fi frig.

2. Faceți portrete (poze de aproape). Zăpada albă este o sursă naturală de lumină. Pe vârful muntelui, pe un câmp acoperit cu zăpadă sau pe o alee cu pomi înzăpeziți, fotografiați-i pe cei dragi de aproape. Important este ca persoana fotografiată să fie în prim plan, ea să ocupe practic tot spațiul din vizorul camerei foto. Nu faceți zoom (apropiere) prea mare, mergeți mai aproape, pentru o calitate mai bună a fotografiei. 

 

3. Faceți poze de la distanță. Ați văzut un brad în decorațiuni deosebite, o cabană în stil vechi sau o sculptură din gheață? Nu fugiți repede lângă ele și faceți poze. Veți obține fie un fragment din obiectul de bază și voi lângă el, fie tot obiectul vizat și voi lângă el în dimensiuni minuscule, greu de identificat. Pentru a obține o amintire cu obiectivul turistic și cu o persoană în prim plan, este nevoie să stați la distanță de ceea ce doriți să fotografiați. Veniți câțiva pași în fața bradului, sau câțiva zeci de pași în fața cabanei sau a turnului Eiffel.

4. Faceți poze la detalii. Nu vă axați pe ideea de a face poze doar cu oameni sau de a face poze doar celor dragi în locuri frumoase. Surprindeți detalii, căci ele vă vor bucura și aminti de emoțiile trăite. Fotografiați mânuța copilașului care a adormit în săniuță sau ceaiul cald, pe care îl servești în vârf de munte. Un șir de copilași mici pe schiuri, care se pornesc pe pârtie te va amuza și peste ani.

 

5. Faceți poze dinamice. Nu mai sunt la „modă” pozele statice, în care toată lumea privește în cadru și atât. Fă câteva poze de familie tradiționale, după care „vânează” momente. Veți privi cu mai multă bucurie cum se distrează copiii, cum fac un om de zăpadă, râd și se joacă împreună cu mami sau tati, cum se dau cu sania sau cum „trag o trântă” după prima testare a schiurilor.

 

6. Supliniți echipamentul foto. Temperaturile scăzute îți pot da multe bătăi de cap, dacă nu te pregătești din timp. Neapărat trebuie să ai un rucsac sau o geanta specială pentru camera foto, și nu să o porți într-o geantă cu alte lucruri. Bateriile se descarcă foarte repede la frig, motiv pentru care trebuie sa ai neapărat rezervă, la fel și un card de memorie suplimentar, ca în caz de ai făcut mai multe poze decât ai planificat, să nu fii nevoit sa ștergi din mers poze, ca să eliberezi loc pentru cele noi. Dacă planifici să face fotografii statice, cu munții sau alte locuri frumoase, pune în rucsac și un trepied.

7. Țineți elementele de rezervă la căldură. Bateria de rezervă, cardul sau flashul (lumina externă) trebuie să fie ținute la cald. Dacă le pui într-un buzunar extern al rucsacului poți avea surprize neplăcute, când vei încerca să le folosești. Pune-le în interior, într-o husă specială sau învelește-le într-o bucată de pânză. Apropo, camera va îngheța mai repede decât fotograful, la temperaturi mai mari de -17 grade. La temperatura de la -10, se recomandă de făcut câteva poze și apoi de pus în geantă aparatul foto. 

 

8. Feriți aparatul foto de variațiile bruște de temperatură. Călătoriile de iarnă presupun mici popasuri, fie pe vârf de munte pentru un izvar sau un prânz, fie într-un muzeu sau restaurant din orașele mari. Nu intra în local cu aparatul foto în mână. Variația bruscă de temperatură va duce la formarea condensului (mici stropi de apă în exteriorul, dar și în interiorul camerei sau al obiectivului). Condensul poate fi dăunător pentru aparat și, cu siguranță, până acesta nu dispare nu veți putea fotografia nimic care să nu apară “încețoșat”. Înainte de a intra undeva, puneți camera foto în rucsac. El se va încălzi treptat și veți evita formarea condensului. Nu scoateți aparatul foto imediat ce ați intrat în muzeu sau local. Are nevoie de puțin timp ca să se adapteze la temperatura din interior.

9. Începeți să fotografiați în regim semi-automat sau manual. Chiar dacă nu ai făcut niciodată poze în regim manual sau semi-automat, ar fi cazul să începi. Regimul AUTO, în care fotografiază majoritatea amatorilor, nu va scoate în evidență frumusețea și naturalețea zăpezii, dar și a decorurilor deosebite de Crăciun și Revelion. Astăzi, practic fiecare aparat foto are regimurile semi-automate (Av sau A, Tv sau S, P) și manual. Despre cum lucrează ele scrie în manualul fiecărui aparat foto. Cert este că regimul auto nu va oferi albul strălucitor unui munte îmbrăcat în zăpadă, dar nici efectul luminițelor de pe un brad în centrul orașului. Pentru a nu obține zăpada de o nuanță gri și a juca un pic cu culorile calde, experimentați în regimul Av (A). Pentru a fotografia un teleferic sau un schior, folosiți modul Tv (S) sau Sport (unele modele au acest mod separat în meniu).

 

10. Planificați timpul. Este super să ai aparatul foto la îndemână, ca să memorezi toate evenimentele și întâmplările speciale din vacanță. Totuși, aventurându-te în ”prinderea pozelor bune”, nu uita să și te distrezi. Mai ales dacă a doua zi mergi în același loc. Păstrează ideile, ține minte ce ai văzut și apoi, peste o zi revino să faci poze. Pauzele de relaxare sunt valabile și necesare în orice domeniu.  

 

Foto: sheknows.com; photographyforbusyparents.com; zellamsee-kaprun.com; lightroom.ru

Share:

Articole recomandate