De ce să înveți copiii să cultive plante

De ce să înveți copiii să cultive plante

Copiii indiferent cât de mici sunt receptivi. Foarte receptivi. Așadar, este un moment oportun să le vorbiți despre valori, natură, mâncare sănătoasă, jocuri, jucării chiar dacă aparent nu înțeleg. De asemenea, să-i implicați în cât mai multe activități pe care le desfășurați în condiții de siguranță acasă, scrie csid.ro

 

Prima lecție pe care părinții trebuie să o predea copiilor despre plante este că nu trebuie să le mănânce, să nu le muște, să nu le rupă. Este de la sine înțeles, că plante cu potențial periculos pentru copii sau animale precum leandrul trebuie îndepărtate din casă sau din balcoane cel puțin până când copiii sunt suficient de mari ca să conștientizeze pericolulul. De asemenea, nici flori cu parfum puternic precum crinul nu sunt de ținut în casă și mai ales în dormitoare.

De unde și cum se nasc plantele?

Explicați-le copiilor ca florile vin din semințe sau răsaduri etc. Luați ghivece, umpleți-le cu pământ. Puneți semințe, udați-le cu o stropitoare. Lăsați-l și pe el să se implice, controlând evident cantitatea de apă din stropitoare. Povestiți-i și despre rolul luminii, al soarelui atunci când vine vorba despre creșterea plantei. Un bun prilej de a face copilul să fie conștient de ce este important ca și el la rândul lui să bea apă. Atunci când consumați pepeni, dovleac etc păstrați semințele, uscați-le și plantați-le cu copiii.

Îi puteți antrena răbdarea dacă zi de zi observați dacă au apărut schimbări în ghiveci

Atunci când planta a înmugurit, copilul asistă practic la miracolul vieții. În funcție de nivelul de înțelegere al copilului explicați-i de ce plantele sunt vitale pe planeta noastră. Plantele sunt surse de hrană pentru oameni dar și pentru animale. De aseamenea, sunt surse de oxigen, pe care îl produc ca parte a fotosintezei. Plantele au utilizări numeroase: de la prepararea mâncării, a băuturilor, la construirea de case, încălzire. Tot din plante, vezi bumbacul se fac haine. Unele plante sunt la baza medicamentelor. Plantele sunt și o sursă de frumos și au rol decorativ. Acasă puteți cultiva ușor și plante aromatice precum salvie, pătrunjel. Copiii vor fi fascinați de miracolul plantelor și vor fi mult mai atrași să observe natura.
 

Sursa foto: Edifica.ro

 

Adaugă comentariu