Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Gastroenterita la bebeluși: cauze, simptome și tratament

Gastroenterita la bebeluși: cauze, simptome și tratament

Gastroenterita este o infecție frecventă a stomacului și a intestinelor care provoacă în principal vărsături, diaree și alte probleme digestive. Majoritatea copiilor mor mai degrabă din cauza deshidratării decât din cauza bolii, scrie suntmamica.ro

Dacă bebelușul tău mai mic de 6 luni are vărsături și diaree, mergi imediat cu el la medicul pediatru.

Iată tot ce trebuie să știi despre gastroenterita la bebeluși:

Gastroenterita la bebeluși. Cauzele gastroenteritei

Potrivit Harvard Health, virusurile, bacteriile și viermii intestinali cauzează diferite tipuri de gastroenterite.

Gastroenterita bacteriană

Gastroenterita bacteriană este rezultatul intoxicațiilor alimentare. Alimentele pot fi contaminate cu bacterii Salmonella, Campylobacter sau Escherichia coli 0157, care cauzează simptome gastrointestinale agresive, cum ar fi febră și deshidratare severă. Când nu gătești bine alimentele sau nu speli bine fructele și legumele înainte de a i le oferi copilului, acesta se poate infecta cu ușurință cu Salmonella.

Uneori, toxiinfecțiile alimentare rezultă din bacterii care se dezvoltă pe alimentele gătite care stau mult timp la temperatura camerei. Bacteriile eliberează toxine care, atunci când sunt ingerate, declanșează simptome de gastroenterită. Ar trebui să depozitezi alimentele la frigider în termen de două ore după gătire și să le încălzești înainte de a le consuma.

Gastroenterita virală

Virusurile cauzează majoritatea cazurilor de gastroenterită, care sunt în mare parte ușoare. Potrivit Harvard Health, alte virusuri care provoacă gastroenterita virală sunt norovirusul, adenovirusurile și astrovirusurile. Deși gastroenterita virală este cea mai frecventă iarna, gastroenterita cu enterovirusuri tinde să apară în timpul verii.

Bebelușii iau cel mai ușor virusurile pentru că au tendința de a duce la gură toate obiectele din jurul lor. Cea mai bună metodă de prevenție este vaccinarea copilului, inclusiv vaccinul pentru rotavirus.

Paraziții intestinali

Potrivit Harvard Health, copiii care frecventează grădinița sunt cei mai predispuși la parazitul intestinal Giardia lamblia care provoacă giardioza și diaree. Acest parazit se transmite de la o persoană la alta prin suprafețe contaminate, alimente și apă.

Gastroenterita la bebeluși. Simptomele gastroenteritei

Potrivit NHS, un copil cu gastroenterită poate prezenta vărsături și diaree care durează mai mult de o săptămână. Micuțul cu gastroenterită bacteriană va prezenta următoarele simptome:

  • O febră mai mare și de lungă durată.
  • Mucus sau sânge în scaunul moale.
  • Dureri severe de stomac.

Alte simptome ale gastroenteritei includ: deshidratare, iritabilitate și durere de cap.

Gastroenterita la bebeluși. Tratarea gastroenteritei

Potrivit WebMD, medicii recomandă să-i oferi copilului lichide care vor înlocui mineralele pierdute. Evită sucurile și alte băuturi dulci.

Dacă bebelușul poate fi alăptat fără probleme, ar trebui să continui cu alăptarea și să îi dai apă între sesiunile de alăptare. În situația în care bebelușul are probleme cu consumul de lichide, NHS recomandă să îi dai frecvent cantități mici de lichide. Nu trebuie să-ți forțezi copilul să mănânce solide, fluidele sunt cele mai importante acum. Poți introduce alimente solide abia după ce vărsăturile dispar.

Dacă analizele indică infecții bacteriene sau paraziți intestinali, medicul pediatru va prescrie tratament medicamentos.

 

 

Sursa foto: suntmamica.ro

Share:

Articole recomandate