Remedii naturale contra durerilor de gât, printre care usturoiul şi ghimbirul
- 2019-01-09
- 3605
Amigdalita este o inflamaţie de origine infecţioasă - virală sau bacteriană - a amigdalelor. La debut se înregistrează simptome ca usturime în gât care se transformă în durerea la înghiţire, iar uneori durerile iradiază spre urechi. Copiii sunt bune gazde pentru virusurile sau bacteriile care inflamează amigdalele. O altă afecţiune unde durerile de gât își fac apariția este faringita, de altfel una dintre cele mai comune afecţiuni din sfera ORL. Simptomele faringitei sunt dureri în gât, febră, dificultăţi la înghiţire, dureri la nivelul urechilor. Deseori, ganglionii limfatici ai gâtului sunt umflaţi. Cel mai frecvent faringita este de origine virală. Rino-faringita acută este cea mai frecventă boală a copilăriei. Deci vă propunem câteva remedii naturiste pentru nesuferitele dureri.
Eucaliptul îl ştiţi din creme împotriva durerilor musculare, dar şi din pastilele pentru atenuarea durerilor de gât. Uleiurile aromatice au un efect răcoritor asupra ţesuturilor inflamate, iar taniurile din eucalipt au acţiune calmantă şi astringentă. Infuzia de eucalipt se face din câteva frunze zdrobite la o cană clocotită. Se foloseşte ca gargară.
Ghimbirul a căpătat o reputaţie bună pentru calităţile sale anti-răceală. Ghimbirul se pune în ceai, în supe. Puteți să faceţi gargară cu ghimbir pentru a calma durerile de gât. În infuzie se pot adăuga puţin suc de lămâie, oţet şi miere.
Usturoiul. Poate nu aţi fi crezut, dar usturoiul nu este doar un prieten al sistemului imunitar şi un antibacterian (eficient în infecţii streptococice). O gargară cu ceai de usturoi este eficientă şi în tratarea durerilor de gât.
Ulmul roşu este un calmant universal folosit în tratarea afecţiunilor gâtului, ale căilor respiratorii şi digestive. Ca toate plantele lemnoase, ulmul conţine compuşi numiţi procianidine oligomerice care au proprietăţi dezinfectante şi antialergice. Se face gargară.
Pătlagina o ştim din copilărie. Cum ne loveam, bunica aducea o frunză de pătlagină pentru a ajuta vindecarea, dar şi din celebrele siropuri de tuse. Tratamentele naturiste pe bază de pătlagină facilitează vindecarea rănilor, au efect expectorant, emolient, antiinflamator, astringent, diuretic, antimicrobian, fluidizează secreţiile bronşice. Frunzele de pătlagină conţin un iridoid, numit aucubină, şi flavonoide, precum şi mucilagii, uleiuri volatile şi substanţe antibiotice, carotenoizi, minerale. Comisia Europeană a aprobat folosirea plantei şi pentru inflamaţiile gâtului şi a mucoaselor gurii şi gâtului. Proprietăţile antibacteriene ale plantei au tendinţa de a se pierde la căldură deci ar fi bine să folosiţi 3-4 linguriţe de suc proaspăt de pătlagină adăugat în suc sau apă rece. Se face gargară.
Sursa: csid.ro; estet-portal.com