Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Sfaturi utile de acum 100 de ani care încă sunt perfect valabile

Sfaturi utile de acum 100 de ani care încă sunt perfect valabile

 

În anul 1900 fabricile de țigări lansau pe piață pachete de țigări care conțineau și un fel de cartele rigide, pentru ca pachetul să reziste mai mult, fără să se deterioreze. La începutul secolului XX, compania de țigări Gallaher a tipărit o serie specială de 100 de cartele „Cum se face...”, pe care erau scrise sfaturi utile pentru viața de zi cu zi. Iată câteva dintre acele sfaturi, care ne pot fi de folos chiar și în ziua de azi.

 

Cum să tai pâinea proaspătă în felii subțiri: Pentru a tăia pâine uniform și fără vreo dificultate, înmuiați cuțitul în apă fierbinte și așteptați până se va încălzi.

 

Cum să păstrezi mai mult timp florile tăiate: Pentru ca florile ofilite să se revigoreze, înmuiați tulpinile în apă caldă și așteptați să se răcească. După care tăiați vârfurile tulpinii și plasați florile în apă rece.

 

Cum să strângi ușor sticla spartă: Pentru a strânge cioburile de sticlă aveți nevoie de o cârpă moale care vă va ajuta să strângeți chiar și particulele mici de sticlă.

 

Cum să cureți o sticlă din interior: Dacă nu îți încape mâna în sticlă și nu aveți nici perie la îndemână, atunci folosiți nisip. Puneți puțin nisip în sticlă, turnați apă, puneți dopul și agitați bine.

 

Cum să previi aburirea ochelarilor: Ștergeți zilnic lentilele ochelarilor cu săpun, după care ștergeți-le cu o cârpă. Pe lentile va rămâne un strat subțire și impermeabil de săpun, care va stopa procesul de condensare.

Cum să aprinzi un chibrit în bătaia vântului: Desfaceți câteva șuvițe subțiri de lângă zona care se aprinde. Când aprindeți chibritul, șuvițele de lemn se vor aprinde mult mai repede, flacăra fiind mult mai puternică.

 

Sfat pentru fierberea cartofilor: Pentru a obține cartofi pufoși în interior și tari la exterior, puneți în vasul în care fierbeți cartofii puțin zahăr și sare. După care zdruncinați puțin vasul, fără a mesteca, pentru ca legumele să se gătească uniform. Scurgeți apa după ce cartofii au fiert.

 

Cum fierbi ouăle crăpate: Pentru ca ouăle crăpate să-și mențină forma chiar și atunci când sunt fierte, adăugați puțin oțet în apă.

 

Cum să încerci untul: Pentru a deosebi untul bun de analogul său aveți nevoie de o simplă hârtie. Puneți puțin unt în acea hârtie și dați-i foc. Untul natural va avea o aromă plăcută, pe când margarina va mirosi a grăsime.

 

Cum să verifici prospețimea unui homar: Dacă vă îndoiți de prospețimea unui homar fiert, atunci procedați în felul următor: trageți coada lui și dați-i drumul. Dacă coada revine la loc foarte rapid, asta înseamnă că homarul este proaspăt, dacă nu – înseamnă că a fost fiert cu câteva zile mai înainte.

 

Cum să duci o cană plină cu apă: Pentru a duce mai ușor o cană cu apă, plasați degetul cel mare în interiorului vasului. Vedeți în imaginea de mai jos cum se face asta.

 

Cum să verifici dacă există scăpări de gaze: Aplică spuma de la săpun pe zona pe care o suspectezi că ar fi cu probleme, dacă sunt scăpări de gaze acestea vor face bule.

 

Cum să răcești o sticlă de vin fără gheață: Pentru a răci o sticlă de vin înfășoară sticla într-o bucată de țesătură și așeaz-o sub jetul de apă rece. Lăsa-ți apa să curgă pe sticlă, timp de 10 minute.

 

Cum să separi două pahare: Turnați în paharul de sus apă rece, iar paharul de jos puneți-l într-un vas cu apă fierbinte, astfel paharele se vor separa imediat.

 

Cea mai bună modalitate de a curăța pantofii noi: Freacă pantofii noi cu o jumătate de lămâie și lasă-i să se usuce. Acest lucru va face curățarea încălțămintei mai ușoară și mai rapidă.

 

Cum să scoți un inel înțepenit pe deget: Masați ușor degetul cu săpun lichid, acest lucru îl va face mai lunecos.

 

Cum să scoți așchia cu ajutorul unui borcan: Turnați apă fierbinte în borcan, după care fixați-l strâns de palmă. În așa fel așchia va ieși foarte ușor, fără a depune prea mult efort.

 

Cum să scoți petele de cerneală de pe o batistă: Puneți batista (sau haina) pătată de cerneală într-un vas cu lapte pentru 15-20 de minute.

 

Cum să păstrezi vazele valoroase: Umpleți parțial vasul cu nisip, acest lucru îl va face mai greu și nu îi va permite să se răstoarne.

 

Cum să îndepărtezi petele de sare de mare de pe pantofii de culoare maro: Faceți un amestec din bicarbonat de sodiu și lapte fierbinte, după care curățați pantofii în mod obișnuit.

                        Foto: radiocraiova.ro

Share:

Articole recomandate