Măslinele – deliciu culinar sau medicament
- 2017-06-15
- 5054
Pe cât de multe știm despre uleiul de măsline ca fiind sănătos și util în gospodărie, pe atât de puține cunoaștem despre beneficiul măslinelor, în sine, mai ales că piața ne oferă măsline de tot soiul, diferite ca aromă și culoare (verde, maro, violet, negru etc.). Și pentru că am pornit intriga, venim cu explicația - la ce sunt bune măslinele? Care este diferența dintre măslinele negre și cele verzi? Cum le alegem pe cele mai bune? Răspuns la aceste întrebări, dar și la multe altele ne-a dat Ion Volcioc, importator oficial de măsline și ulei de măsline, “Inter Oliva”.
Măslinele sunt considerate unul dintre cele mai nutritive fructe din câte există, un adevărat medicament datorită faptului că sunt bogate în substanțe minerale, precum fierul, cuprul, vitamine, fibre vegetale, acid oleic și acizi graşi (Omega 3, Omega 6, Omega 9). Acestea la menține în topul celor mai sănătoase alimente care se consumă încă de pe vremea fenicienilor.
Dar până să ajungă pe mesele oamenilor, măslinele trec printr-un proces destul de lung. Începem cu aceea că măslinele necoapte au un gust amar și nu sunt comestibile. Sunt culese la diferite stadii de maturitate, după care sunt trecute prin diferite procese de prelucrare, pentru a obține gustul cu care suntem cu toții familiarizați. Astfel, substanța numită oleuropin, responsabilă pentru gustul amar al măslinelor proaspete este eliminată prin înmuierea în ulei, în apă, în saramură sau în ambalarea lor în sare. Măslinele preparate tradițional sunt mai sănătoase, dar există și posibilitatea de a le pregăti după o metodă artificială care constă în conservarea măslinelor negre într-o leșie specială ce îndepărtează aroma amară.
Nu există o anumită categorie de măsline “mai bune” sau “mai puțin bune”. Toate sorturile au un nivel asemănător de nutrienți. Măslinele verzi sunt de fapt... negre, doar că au fost culese încă de verzi. Iar cele negre sunt culese la maturitate, iar pentru înnegrire se folosesc două săruri de fier: gluconat feros (E 579) și lactat feros (E 585). Ele sunt considerate sănătoase deoarece declanșează oxidarea în combinație cu aerul. De aici și textura moale și gustul mai puțin amar al măslinelor negre comparativ cu cele verzi. Apropo, speculațiile precum că măsline negre sunt colorate cu vopsea periculoasă sunt greșite și nefondate.
Măslinele pot fi consumate ca atare, dar la fel pot fi utilizate în culinărie. Un pumn de măsline adăugate în friptura de la cuptor, vor frăgezi carnea; presărate pe pizza, îi vor da un gust deosebit; puse în salate sunt un adevărat energizant. Apropo, nu există nici o diferență dintre măsline și uleiul de măsline. Deoarece măslinele și olivele conțin între 40 și 70% ulei de măsline. Așa sau altfel, consumul lor aduce o sumedenie de beneficii organismului:
- Previne o serie de boli precum diabetul, tot soiul de inflamații, boli coronariene, afecțiuni nervoase degenerative etc. Acest lucru este posibil datorită compușilor fenolici importanți, precum oleuropeina și oleocanatalul – două substanțe responsabile de gusul amărui al acestor fructe, precum și datorită vitaminei E și carotenoizilor. Măslinele împiedică inclusiv mutațiile celulare care favorizează apariția bolii necruțătoare precum cancerul de colon și cel la sân.
- Combate inflamațiile. Datorită grăsimilor mononesaturate și a vitaminei E care elimină și previn inflamațiile în corp, precum osteoartrita, artrita reumatoidă sau astmul.
- Asigură un aport zilnic de micronutrienți. Grație cantităților importante de calciu, cupru, fier, mangan, zinc și a complexului de vitamina B (niacina, colina și acid pantotenic).
- Controlează alergiile. Potrivit unor experimente de laborator, măslinele acționează la fel ca și antihistaminele - blochează receptorii de histamina și temperează răspunsurile alergice în contact cu alergenii.
- Tratează constipația. Măslinele au un efect stimulativ pentru sistemul digestiv, fiind foarte bune în caz de constipație.
- Reglează colesterolul în sânge. Acest lucru este posibil datorită grăsimilor nesaturate, care reduc nivel de colesterol rău (LDL) și îl suplimentează pe cel bun (HDL).
- Menține sănătos părul și pielea. Este vorba în special de măslinele negre bogate în acizi grași și antioxidanți care hrănesc și protejează pielea și părul. Din acest considerent, uleiul de măsline este inclus în numeroase tratamente de frumusețe.
- Contribuie la pierderea în greutate. Consumul de măsline este recomandat în cazul curelor de slăbire, nutriţioniştii arătând că măslinele pot ajuta la reducerea aportului zilnic de calorii cu până la 200 kcal, în urma înlocuirii grăsimile saturate cu cele mononesaturate din măsline.
Ce tipuri de măsline găsim în Moldova?
O bună parte din măslinele de pe piețele din Republica Moldova sunt importate de „Inter Oliva”, care propune un preț mic, pentru un sortiment destul de mare. Aproximativ 40 de feluri de măsline: negre, întregi cu sâmburi, fără sâmburi, feliate, rondele, verzi cu sâmburi și fără sâmburi, feliate rondele, cu diferite umpluturi și chiar cu umpluturi duble (paprika și mandal la un loc, usturoi și paprika), măsline uscate la soare în ulei de măsline, Kalamata, Kalamon și multe altele.
Măslinele sunt aduse fie din Spania, cel mai mare producător de măsline din lume, fie din Grecia de la o fabrică cu o vechime de 20 de ani de activitate. Măslinele importate de compania „Inter Oliva” pot fi găsite în magazinele „Soiuz”, „MoldMart” sau pe pagina oficială a distribuitorului www.olivamarket.md.
Foto: romaniaonline.info, assets.sport.ro, images.epochtimes-romania.com