Odoraș.

Odoraș.

Tedi

Cum să faci cei mai gustoși și aromați cozonaci de Paște

Cum să faci cei mai gustoși și aromați cozonaci de Paște

În ajunul sărbătorilor pascale magazinele de panificație din țară oferă o gamă variată de cozonaci, totuși, nimic nu se compară cu cele făcute acasă. Mirosul de cozonac proaspăt scos din cuptor ne duce cu gândul la familie și la copilărie. În cele ce urmează îți propunem două rețete delicioase de cozonac, iar tu, după preferință, o poți alegea pe cea care te reprezintă cel mai mult.

 

Cozonac cu nucă și cacao

Ingrediente: 100 g de unt; 2 ouă; 50 g de drojdie proapătă; 100 g de zahăr (pentru aluat); 200 ml de lapte; un vârf de linguriță de sare; 600 g de făină de grâu; 500 g de nuci; 4 linguri de cacao pudră; 5 linguri de zahăr pentru umplutură; 3 linguri de lapte praf (opțional).

Prepararea aluatului: Topiți untul într-o cratiță la foc mic, după care stingeți focul și lăsați-l să se răcească. Într-un alt bol separat mixați bine drojdia cu ouăle și sarea, până se omogenizează. Turnați zahărul, laptele și untul topit, și amestecați foarte bine. Adăugați făina și frământați un aluat care să nu se lipească de mâini. Acoperiți bolul cu aluat cu o folie alimentară și puneți-l la un loc cald aproximativ o oră, până când va crește în volum de două ori. După ce s-a „odihnit” aluatul, împărțiți-l și formați din el 6 bile de aluat.

Pentru umplutură: Mărunțiți bine nucile și amestecați-le cu zahăr, lapte praf și pudră de cacao. Apoi, cu puțin lapte sau cu apă fiartă, diluați compoziția câte puțin și amestecați până când veți obține o compoziție omogenă și groasă, ca un gem. 

Pregătire: Ungeți cu ulei tăvile pentru cozonac, apoi, fiecare bilă, pe rând întindeți-o cu sucitorul până când veți obține o foaie subțire și ovală. Puneți două linguri de umplutură și întideți-o uniform pe toată suprafața foii, mai puțin pe margini. Rulați foaia, apăsând ușor marginile, ca să nu iasă umplutura. La fel procedați cu toate bilele de aluat. Apoi câte 2 rulade împletiți-le în formă de spirală și puneți-le în tava pentru copt și lăsați-le la un loc cald pentru o oră, ca să crească bine. După care ungeți cozonacii cu galbenuș de ou și puneți-i în cuptor la temperatură medie, până când se rumenesc bine.

 

Cozonac fără frământare

Ingrediente:

Aluat - 500 g de făină; 300 ml de lapte călduț; 100 g de zahăr; 100 g de unt topit; 7 g de drojdie uscată; 3 gălbenușuri; coaja de la o lămâie; vanilie; sare.

Umplutură - 200 g de nucă măcinată; 20 g de cacao; 80 g de zahăr pudră; 100 g de dulciuri turcești numite rahat lokum.

Prepararea aluatului: Rețeta de cozonac fără frământare este foarte simplă. Adăgați toate ingredientele într-un bol și amesatecați-le foarte bine cu o lingură și nu frământați absolut deloc. Amesatecați aluatul până când se omogenizează toate ingredientele și apoi lăsați-l să se odihnească până când își dublează volumul. După ce a dospit aluatul, puneți-l în frigider pentru cel puțin 12 ore, îl puteți lăsa chiar și 24 de ore. 

Umplutură: Amestecați nuca măcinată, cacao, zahărul pudră și rahatul, amestecând totul foarte bine. Această umplutură nu necesită lichide întrucât este uscată.

Pregătire: Împărțiți aluatul în două bucăți egale, după care întindeți-le bine cu un sucitor. Puneți peste aluatul întins umplutura și așezați-o uniform pe toată suprafața, lăsând puțin spațiu pe margini. Ungeți cu ou una dintre marginile aluatului pentru a lipi bine cozonacul. Apoi, rulați fâșia de aluat (la fel procedați cu ambele fâșii), împletiți rulourile între ele și lăsați-le la temperatura camerei să crească puțin. Așezați cozonacul într-o tavă dată cu ulei și ungeți-l cu un un. Puneți cozonacii în cuptor la temperatura de 160 de grade pentru aproximativ 40-50 de minute. Cozonacul trebuie să fie crescut și rumenit bine. Lăsați-l să se răcească, apoi puteți să-l tăiați. 

Foto/rețete: lalena.ro; jamilacuisine.ro; enjoy-dessert.com; sfatulparintilor.ro

Share:

Articole recomandate