Mic dejun rapid și delicios: Budinca de ovăz la cuptor, cu banane și scorțișoară
- 2020-10-07
- 3795
Te-ai plictisit de terciul de ovăz, dar nu vrei să renunți la beneficiile sale extraordinare pentru organism? Îți prezentăm budinca de ovăz! Este la fel de nutritivă, se prepară aproape la fel de ușor și poate fi pregătită pentru mai multe zile. Se coace în cuptor și o poți privi ca pe o banană bread, într-o versiune de zece ori mai sănătoasă!
Budinca de ovăz va avea o textură destul de moale, însă mult mai fermă decât un terci. În plus, crusta de deasupra va fi crocantă, iar bananele se vor carameliza și vor avea o aromă irezistibilă.
Ingrediente necesare pentru budinca de ovăz:
- 2 banane mici și foarte coapte
- 3 linguri unt de arahide sau unt de migdale
- 2 linguri sirop de agave sau miere
- O lingură de extract de vanilie
- 360 ml de lapte vegetal (poți folosi orice variantă preferi)
- 1 1/2 linguri semințe de chia sau de in, măcinate
- 3/4 linguriță de scorțișoară măcinată
- Un praf de nucșoară, anason, cuișoare măcinate
- O linguriță de praf de copt
- Un praf de sare
- 180 g fulgi de ovăz
- O mână de nuci, după gust
Budincă de ovăz se prepară extrem de ușor. Pentru a lucra cât mai curat și cât mai simplu, pregătește doua boluri. Într-unul dintre ele vei amesteca ingredientele uscate, iar în celălalt le vei mixa pe cele umede.
Pentru început, preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și unge o tavă de 15 x 23 cm cu ulei de cocos sau de floarea soarelui. Dacă dorești, poți folosi și hârtie specială pentru copt.
Apoi, amestecă ingredientele uscate cu o lingură: fulgii de ovăz, scorțișoară și celelalte condimente, praful de sare, praful de copt, semințele de in sau chia și nucile întregi sau tocate grosier.
Separat, în celălalt bol, pasează bine bananele cu o furculiță, apoi adaugă untul de nuci, îndulcitorul lichid ales și extractul de vanilie. Amestecă foarte bine, apoi adaugă laptele treptat, amestecând continuu cu un tel.
Pune în bolul cu ingrediente umede câte o lingură din mixul de ingrediente uscate, amestecând constant, până încorporezi totul. Ar trebui să obții o compoziție omogenă, cu un miros absolut minunat! Toarnă compoziția în tavă tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei. Pune totul la cuptor, la foc mediu, timp de 30-40 de minute sau până când budinca de ovăz capătă o crustă.
Tips & tricks pentru budinca de ovăz
- Dacă vrei, poți decora budinca de ovăz cu o banană tăiată pe lungime și poți presăra deasupra puțin zahăr brun. Vei obține un gust caramelizat și foarte dulce!
- Poți înlocui scorțișoara și cuișoarele cu ciocolată tăiată mărunt sau bănuți de ciocolată, pentru un răsfăț de weekend. În acest caz, înlocuiește untul de arahide cu untul de alune de pădure.
- Poți folosi migdale, nuca românească, alune de pădure, caju sau alte nuci preferate, pentru a aduce varietate rețetei. Poți include chiar și fructe confiate, precum merișoarele sau mango!
După cum poți vedea, este o rețetă foarte versatilă, pe care o poți încercă sub o mulțime de forme. Dacă vrei să o servești caldă, în fiecare dimineață, o poți reîncălzi în cuptor sau în cuptorul cu microunde!
Sursa: andreearaicu.ro