Odoraș.

Odoraș.

Tedi

3 rețete ușoare și gustoase cu orez

3 rețete ușoare și gustoase cu orez

Orezul se pregătește relativ ușor și se găsesc rețete pentru orice gust – de la pilaf până la orez cu lapte. Mai jos îți oferim câteva sfaturi pentru a găti cele mai bune mâncăruri din orez, dar și 3 rețete pe care să le ai la îndemână.

E de preferat să speli orezul în 2-3 ape înainte de a-l fierbe. Din două motive: pentru a înlătura urmele de pudră de talc folosită în unele mori pentru decorticare şi pentru că astfel se elimină excesul de amidon, prevenind lipirea boabelor de orez între ele.

Ca să nu te trezeşti cu o ciorbă de orez sau, din contră, cu un orez incomplet fiert, care se lipeşte de oală, este neapărat necesar să cunoşti proporţia perfectă de apă în care trebuie să fiarbă orezul. Ca regulă generală, se foloseşte o măsură de orez la trei de apă, adică o cană de orez la trei căni de apă. Acest lucru este valabil în special pentru orezul alb cu bob lung. În cazul orezului brun, s-ar putea să fie nevoie de mai multă apă, în timp ce în cazul orezului cu bob scurt este nevoie de mai puţină apă. Ţine cont însă că orezul este mai moale şi mai puţin lipicios dacă are suficientă apă, deci nu te zgârci.

Dacă vrei să obţii un orez mai ferm, bun pentru salate, de exemplu, este bine să foloseşti mai puţină apă, dar atenție la timpul de fierbere, astfel încât acesta să se gătească corect. De asemenea, ţine cont de vasul în care fierbi orezul. Sunt indicate oalele cu fundul gros, care previn lipirea orezului.

De obicei, orezul al dente se fierbe aproximativ 12 minute la foc mediu. Dar secretul este să nu îl consumi imediat, ci să îl laşi să se „odihnească”, cu capacul pus, timp de cel puţin 5 minute sau maximum 30 de minute. Astfel, umezeala se va redistribui şi orezul va avea o textură uniformă.

Reţetă de risotto cu ciuperci

Ingrediente: 6 căni de supă de pui, 3 linguri de ulei de măsline, 500-750 de grame de ciuperci feliate, 2 cepe mici tocate, o cană şi jumătate de orez cu bob lung, sare şi piper (după gust), 4 linguri de unt, o bucată de 50 de grame de parmezan dat pe răzătoare, câteva fire de cepşoară verde tocate mărunt.

Mod de preparare: într-o oală încălzeşte supa de pui la foc mic. Într-o tigaie cu pereţi înalţi, pune 2 linguri de ulei de măsline la foc mediu spre mare. Adaugă ciupercile feliate şi lasă-le să se rumenească aproximativ 3 minute, până se înmoaie.

Scoate ciupercile şi lichidul din tigaie într-un bol separat. În aceeaşi tigaie în care ai fript ciupercile, pune o lingură de ulei de măsline şi căleşte cepşoara tocată aproximativ 1 minut, apoi adaugă orezul clătit în 2-3 ape şi scurs bine.

Lasă pe foc până orezul capătă o culoare aurie, apoi adaugă o jumătate de cană de supă de pui, amestecă şi lasă pe foc până este complet absorbită de orez.

Continuă să adaugi supă în acelaşi mod până termini cantitatea de lichid şi orezul devine al dente, proces care durează aproximativ 15 până la 20 de minute. Ia tigaia de pe foc, adaugă ciupercile şi lichidul lăsat de acestea, untul, restul de cepşoară şi parmezanul, apoi asezonează cu sare şi piper după gust.

 

Orez cu pui

Ingrediente: 2 linguri de ulei de susan, 2 linguri de ulei de floarea-soarelui, 500 de grame de piept de pui tăiat bucăţi, o cană de mazăre congelată, o cană de baby morcovi congelaţi, 3 fire de ceapă verde, 3 căţei de usturoi tăiaţi feliuţe, 3 ouă întregi, 4 căni de orez cu bob lung deja fiert, 4 linguri de sos de soia, sare şi piper (după gust).

Mod de preparare: într-un wok antiaderent adaugă uleiul şi puiul tăiat bucăţi şi lasă pe foc mediu-mare timp de 3-5 minute. Amestecă încontinuu, astfel încât toate bucăţile de carne să se rumenească uniform. După expirarea timpului, scoate puiul fript într-un bol, fără sucul lăsat de acesta în tigaie.

Adaugă în wok mazărea, morcovii, ceapa verde feliată şi găteşte timp de 2 minute sau până când legumele încep să se înmoaie. Adaugă apoi usturoiul feliat şi mai lasă pe foc încă 1 minut.

Împinge legumele din tigaie într-o parte a acesteia, apoi adaugă ouăle bătute în jumătatea goală a tigăii, ca şi cum ai face ouă scramble. Amestecă tot conţinutul cu o lingură de lemn. Adaugă puiul fript, orezul deja fiert, sosul de soia, sarea şi piperul, apoi continuă să amesteci bine pentru a omogeniza compoziţia, timp de aproximativ 2 minute sau până când puiul este din nou cald.

Preparatul se serveşte cald, dar poate fi păstrat şi la frigider, timp de până la 5 zile, sau în congelator, aproximativ 4 luni.

 

Orez cu lapte

Ingrediente: 2 căni de orez cu bob scurt, 6 căni de apă, 4 căni de lapte, un praf de sare, 6 linguri de zahăr, un plic de zahăr vanilat sau boabe de vanilie.

Mod de preparare: adu apa la fierbere într-o oală cu fundul gros. Spală bine orezul şi scurge-l cu ajutorul unei site. Pune orezul în apa care fierbe şi lasă-l timp de 5 minute. Într-un vas separat, adu laptele la fierbere, la foc mediu. Scoate orezul din apă şi scurge-l bine. Pune uşor orezul în laptele care fierbe şi dă focul mic.

Adaugă sarea, vanilia şi zahărul, apoi amestecă. Acoperă cu un capac şi lasă la fiert 15-20 de minute, amestecând periodic până este absorbit tot laptele. Dacă vrei să obţii o compoziţie mai lichidă şi un orez mai moale, mai adaugă o cană cu lapte fiert.

Serveşte orezul cald, rece sau la temperatura camerei, cu puţină scorţişoară sau dulceaţa preferată.

 

Sursa: csid.ro

Share:

Articole recomandate