Odoraș.

Odoraș.

Tedi

5 reţete de mâncare uşoară, perfecte după sărbători

5 reţete de mâncare uşoară, perfecte după sărbători

La sigur ai obosit de atâtea pârjoale, friptură, sarmale şi salate de tot soiul, pline de maioneză şi te gândeşti că e timpul să revii la o alimentaţie echilibrată. Dacă tradiţionala zeamă nu te mai încântă, găseşte mai jos cinci reţete care pot fi uşor de gătit şi care te vor ajuta să revii cât mai repede în formă.

 

Salata cu portocală, nuci şi stafide

Ingrediente: 50 g portocale, 1 măr, 100 g nuci, oţet de vin, 2 linguri suc de portocale, 3 linguri stafide, 100 g ulei de măsline, sare, piper.

Preparare: Se prepară un dressing din oţet şi suc de portocală. În acest dressing se adaugă apoi stafidele. Merele se spală bine sub jet de apă rece, li se îndepărtează cotoarele şi se taie cubuleţe. Portocala se curăţă de coajă şi se taie şi feliile acesteia în bucățele. Într-un castron încăpător se adaugă fructele tăiate cubuleţe şi nuca tocată. Se stropesc apoi cu ulei de măsline şi se amestecă încet cu o lingură. Peste acest amestec se toarnă apoi dressingul preparat din oţet, suc de portocală şi stafide, se asezonează cu un praf de sare şi puţin piper proaspăt măcinat şi se amestecă din nou. Salata se serveşte după ce a stat aproximativ o oră la rece.

 

Salata de varză cu mere şi nuci

Ingrediente: 1 jumătate varză roşie, 3 mere, 100 g nuci, 2 linguri de ulei de măsline, 1 lingură de zahăr, oţet, 1 ceapă albă, sare, cimbru.

Preparare: Varza se spală şi se taie mărunt sau se dă pe lama lată de la răzătoare. Se presară sare şi se frământă puţin cu mâinile, ca să se înmoaie. Merele se spală, se taie în jumătăţi, se curăţă de sâmburi şi cu tot cu coajă, se taie în felii subţiri. Ceapa se curăţă şi se taie solzişori. Se amestecă toate ingredientele. Se pregăteşte un sos din oţet, ulei de măsline, sare, zahăr şi cimbru, se amestecă bine şi se toarnă peste salată. La final, se adaugă şi miezul de nucă tocat mărunt.

 

Supă cremă de ţelină

Ingrediente: 2 bucăţi de ţelină, 200 g ceapă albă, 500 g cartof dulce, 2 linguri smântână, 6 linguri de unt nesărat, 1 litru supă de pui, 250 ml lapte, mărar verde, sare, piper, pătrunjel. 

Preparare: Frunzele de ţelină, ceapa şi cartofii se spală şi se toacă mărunt, după care se lasă într-o oală, împreună cu untul, timp de 10 minute (sau până când acesta se topeşte). După ce untul s-a topit, ingredientele se amestecă între ele, iar apoi se adaugă smântâna, supa de pui (fierbinte) şi mărarul tocat şi se amestecă în continuare, până ce supa devine omogenă. Pentru ca ingredientele să se omogenizeze mai bine, se poate folosi un blender. Supa obţinută se dă prin strecurătoare şi se pune într-o altă oală, însă înainte de a face acest pas se poate adăuga puţin lapte, pentru a o subţia. Se lasă pe foc până dă în clocot, nu înainte de a se adăuga sare, piper şi pătrunjel ras.
Înainte de a fi servită, se vor pune două linguri de smântână, după care se va pune supa şi se va amesteca pentru omogenizare.

 

Ciorbă de peşte

Ingrediente: 1 kg somon/crap/somn/ştiucă, 1 ceapă medie, 1 ardei gras roşu mare, 2-3 morcovi, 2 dovlecei măricei, 4-5 roşii, leuştean, pătrunjel, 2-3 linguri de oţet, sare, 2-3 l apă.

Preparare: curăţăm peştele şi îl tăiem în bucăţi potrivite. Spălăm şi tăiem în cubuleţe potrivite morcovii, ardeiul roşu, dovleceii şi ceapa, iar roşiile le tăiem în 4 bucăţi. Punem apa într-o oală şi adăugăm cubuleţele de morcovi, ardei, dovlecei şi ceapa. Acoperim oala cu un capac şi le lăsăm să fiarbă, pe foc mic, până când sunt aproape fierte. Adăugăm bucăţile de peşte şi roşiile şi mai lăsăm ciorba de peşte să fiarbă pentru încă 10-15 minute maxim. La sfărşit adăugăm leuştean proaspăt şi pătrunjel, tocate mărunt, sare şi 2-3 linguri de oţet.

 

Cocktail de iaurt cu fructe

Ingrediente: 1 banană, 1 pară, 200 ml suc de mere, 200 ml iaurt, zahăr vanilat, 1 linguriţă miere.

Preparare: Banana şi para se curăţă de coajă şi se taie cubuleţe, apoi se amestecă cu restul ingredientelor într-un blender şi se bat până se omogenizează. Cocktailul se serveşte în pahare răcite în prealabil, şi se decorează după dorinţă. 

Poftă mare!

 

Foto: thienhaxanh.vn, ele.ro, lauraadamache.ro, libertatea.ro

Share:

Articole recomandate