Varza, leguma care te ține la distanță de cele mai periculoase afecțiuni
- 2021-03-02
- 2466
Poate că varza nu câștigă premiul pentru cea mai ”apetisantă” legumă din câte cunoaștem, dar cu siguranță își merită locul în dieta noastră, iar asta datorită beneficiilor pe care le are pentru sănătate. O întâlnim atât roșie, cât și verde sau albă și face parte din familia cruciferelor- broccoli, conopidă, varză de Bruxelle și altele. Iată câteva motive pentru care să o consumi, în special crudă, nu gătită.
Conține vitamina C
Portocalele nu sunt singura sursă de vitamina C și, din fericire, acest nutrient se regăsește și în varză, care este bogată în acest antioxidant. Mai exact, oferă 70% din necesarul zilnic recomandat. Vitamina C ajută la absorbția fierului din alimentele vegetale pe care le consumăm, produce colagen și sporește sistemul imunitar pentru a ne proteja de anumite boli.
Varza este o sursă ideală de fibre
Dacă vrei să ai o dietă bogată în fibre, varza ar putea fi răspunsul - 250g de varză tocată oferă 5g de fibre. Fibrele ajută la ameliorarea constipației, echilibrează nivelul glicemic, scade nivelul colesterolului și îmbunătățește sănătatea digestivă.
Îmbunătățește sănătatea oaselor
Varza conține nutrienți esențiali pentru sănătatea oaselor și pentru o bună funcționare a coagulării sângelui. Este vorba de Vitamina K și se regăsește în 68mg în 120g de varză. Specialiștii recomandă consumul de 120mg de vitamina K zilnic de către bărbați și 90mg de femei. În timp ce deficitul de vitamina K este extrem de rar, persoanele care suferă de afecțiuni medicale precum fibroză chistică, boală Celiacă sau colită ulcerativă au un risc crescut de a se confrunta cu un nivel scăzut de vitamina K. Deficitul de vitamina K duce la reducerea forței în oase și crește riscul dezvoltării osteoporozei.
Este bună pentru sănătatea inimii
Varza are efecte antiinflamatorii, motiv pentru care se recomandă pacienților cu risc crescut de boli cardiovasculare. Potrivit unui studiu din 2021 publicat în British Journal of Nutrition, femeile care au consumat mai multe legume crucifere, erau cu 46% mai puțin predispuse la calcificări în aorta abdominală, un factor care prezice viitoarele evenimente cardiovasculare.
Sursa: csid.ro