5 rețete simple și foarte delicioase cu dovlecei
- 2017-07-20
- 6299
Acum în plin sezon, când dovleceii se găsesc aproape în fiecare grădină, iar la piață se vând la prețuri mai mult decât accesibile, ar fi mare păcat să nu profităm de aceasta și să nu pregătim cele mai delicioase bucate cu această legumă. Plus la asta, dovleceii sunt foarte bogați în vitamine și au o mulțime de beneficii pentru organismul uman. În cele ce urmează, ți-am pregătit 5 rețete superbe din dovlecei, care îți vor lăsa gura apă!
1. Dovlecei la cuptor
Ingrediente: 1 kg de dovlecei; 3 linguri de ulei, sare; piper, 100 g de parmezan, 3-4 linguri de pesmet, pătrunjel.
Mod de preparare: Taie dovleceii în felii subțiri, unge tava cu ulei, apoi așează feliile pe tavă. Condimentează dovleceii cu sare, piper și presară peste ei pesmetul și parmezanul ras. Acoperă tava cu o folie de aluminiu și bag-o la cuptor pentru 30 de minute. Apoi, dă folia la o parte și mai ține dovleceii la cuptor pentru aproximativ 5-6 minute.
2. Dovlecei cu roșii și usturoi
Ingrediente: 2 dovlecei, 500 g de roșii cherry, 7 căței de usturoi, 50 g de parmezan raz, busuioc uscat, oregano, sare, piper, pătrunjel, ulei.
Mod de preparare: Tăiați dovleceii cubulețe, roșiile cherry în jumătate și pătrunjelul mărunt, apoi striviți usturoiul. Într-un vas mare amestecați toate ingredientele, cu excepția pătrunjelului și a busuiocului. Pregătiți o tavă pentru copt și ungeți-o cu ulei. Așezați legumele pe tavă și băgați-le neacoperite la cuptor pentru aproximativ 35 de minute. Când sunt gata, presărați-le cu pătrunjel și oregano. Mâncarea dată se servește caldă.
3. Supă cremă de dovlecei
Ingrediente: 1 kg de dovlecei, ulei de măsline, două cepe, trei căței de usturoi, un cartof, un morcov, sare, piper, smântână (opțional).
Mod de preparare: Taie ceapa mărunt, zdrobește usturoiul și dă morcovul prin răzătoare. Apoi, călește-le la foc încet, după care mai adaugă și cartoful și mai lasă totul încă pentru 2-3 minute la foc. După care, adaugă dovleceii tăiați cubulețe și acoperă legumele cu aproximativ 300 ml de apă. Lasă la fiert cam 10 minute, apoi oprește focul și pune toată compoziția într-un blender pentru pasare. Condimentează supa cremă cu sare, piper, mirodenii, după care adaugă parmezanul și smântâna (dacă dorești). Se servește caldă cu crutoane.
4. Corăbioare din dovlecei umplute cu brânză
Ingrediente: 4 dovlecei (mai mari), 2 ouă, 300 g de brânză de vaci și telemea, 100 g de cașcaval, 2 linguri de smântână, mărar, piper și sare.
Mod de preparare: Tăiați dovleceii în două pe lung, apoi curățați-i de semințe cu ajutorul unei lingurițe. Apoi dați-i în clocot într-un vas cu apă cu sare. Pregătiți pasta pentru umplutură: dați brânza prin răzătoare, bateți ouăle, tocați miezul de la dovlecei, adăugați sare, mărarul, piperul și smântâna. Umpleți corăbioarele cu această umplutură și așezați-i pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Dați-i la cuptor pentru 40-50 de minte și când sunt aproape gata presărați deasupra cu cașcaval ras și mai lăsați-i la cuptor pentru 2-3 minute. Se pot servi și calzi și reci.
5. Dovlecei cu roșii și cu cașcaval la cuptor
Ingrediente: 2-3 dovlecei, 6 roșii, 150 g de cașcaval, 200 ml de smântână, 4 ouă, 100 ml de lapte, sare, piper, condimente.
Mod de preparare: Spălați legumele, tăiați-le felii și așezați-le în rânduri într-o tavă unsă cu ulei (ca în imaginea de mai jos). Presărați legumele cu sare, piper și condimente. Într-un vas aparte, bateți ouăle cu smântână, lapte, cașcaval, sare și piper. Apoi, turnați compoziția peste legume. Acoperiți vasul cu o folie de aluminiu și introduceți-l în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 45 de minute. După care, scoateți folia de deasupra și mai lăsați compoziția la cuptor pentru aproximativ 5 minute. Se servește caldă și cu sosul preferat.
Foto: clickpoftabuna.ro; economisim.info; sagatimcugina.wordpress.com