Spanacul - ce beneficii are și cum să îl consumi ca să își păstreze proprietățile
- 2021-03-30
- 3824
Încă din copilărie știm că spanacul este sănătos și că ne face mai puternici. Acum, că spanacul a apărut deja la tarabele din piață, nu ar strica să ne amintim care sunt beneficiile acestuia!
Spanacul are origini persane, iar în Europa s-a răspândit în secolul al XII-lea. Încă din acele vremuri spanacul este folosit atât pe post de aliment, cât și pe post de plantă medicinală, datorită proprietăților sale curative.
Consumul de spanac crește vitalitatea, combate oboseala și îmbunătățește calitatea sângelui. Spanacul este o sursă excelentă de vitamina K, vitamina A, vitamina C, vitamina B, acid folic, dar și de magneziu, fier și mangan.
Valori nutriționale 100 g de spanac:
Calorii: 23
Proteine: 3 g
Grăsimi: 0 g
Carbohidrați: 4 g
Fibre: 2 g
Beneficii spanac:
Îmbunătățește vederea – fiind bogat în betacaroten și luteină, spanacul îmbunătățește vederea. Ideal ar fi să îl consumi gătit pentru o vedere mai bună întrucât, după gătire, betacarotenul devine mai ușor de absorbit. Totodată, și conținutul de vitamina A al spanacului este benefic pentru sănătatea ochilor, reducând iritațiile oculare, dar și uscăciunea ochilor. Luteina și zeaxantina sunt antioxidanți de preț pentru ochii tăi, aceștia protejând ochii de radiațiile UV care pot produce cataracta.
Echilibrează tensiunea arterială – spanacul are un conținut ridicat de potasiu și un conținut redus de sodiu. Această combinație este benefică pentru persoanele cu tensiune arterială mărită întrucât potasiul scade tensiunea arterială, iar sodiul o mărește. Și acidul folic din spanac contribuie la reducerea tensiunii și la relaxarea vaselor de sânge și a arterelor.
Întărește musculatura – legenda lui Popeye Marinarul care capătă mușchi proeminenți imediat ce consumă spanac nu a apărut întâmplător. Coenzima Q-10, antioxidant ce se regăsește în spanac, joacă un rol important în fortifierea musculaturii.
Accelerează metabolismul – nu degeaba nutriționiștii recomandă consumul de spanac pentru pierderea kilogramelor în plus. Proteinele din spanac sunt transformate foarte repede de către enzime în aminoacizi. Astfel, metabolismul este pus în mișcare. De asemenea, tilacoida care se regăsește în spanac estompează poftele și foamea și ajută, de asemenea, în timpul curelor de slăbire.
Benefic pentru afecțiunile gastrice – începând cu banala gastrită și până la ulcer, spanacul are capacitatea de a ajuta organismul să se vindece rapid. Substanțele din spanac acționează precum un pansament gastric, care reduce inflamația.
Contribuie la dezvoltarea fătului – femeile însărcinate au de câștigat de pe urma consumului de spanac. Acidul folic care se regăsește în acesta, precum și cantitatea mare de vitamina A contribuie la dezvoltarea fătului.
Efecte benefice pentru păr și piele – spanacul conține cantități mari de vitamina A, care este necesară pentru producerea de uleiuri naturale care îți mențin părul hidratat. Totodată, spanacul este bogat în conținutul de vitamina C, care este absolut necesară pentru producerea de colagen, care îți menține atât părul, cât și pielea într-o formă de zile mari.
Din punct de vedere al contraindicațiilor, spanacul trebuie evitat cu cei cu litiaza oxalică, renală sau biliară.
Rețete cu spanac
Probabil că preferi să consumi spanacul sotat cu usturoi și puțin ulei, însă există o mulțime de alte metode de gătire a spanacului cel puțin la fel de gustoase – Iată 3 rețete pe bază de spanac:
Spanac cu unt și brânză feta
Pentru 4 porții ai nevoie de:
- 400 g de frunze de spanac
- 25 g de unt
- 1 linguriță de nucșoară
- 100 g de brânză feta (sau tofu) mărunțită
Trage spanacul la tigaie în cele 25 g de unt preț de câteva minute, apoi adaugă nucșoară, brânză feta, oprește focul și servește preparatul.
Spanac cu ciuperci, în stil italian
Pentru 4 porții ai nevoie de:
- 4 linguri de ulei de măsline
- 1 ceapă tocată mărunt
- 2 căței de usturoi mărunțiți
- 400 g de ciuperci mărunțite
- 300 g de frunze de spanac mărunțite
- 2 linguri de oțet balsamic
- ½ cană de vin alb
- sare și piper după gust
- pătrunjel mărunțit pentru asezonare
Încinge uleiul de măsline într-o tigaie, apoi călește ceapa și usturoiul, după care vei adăuga ciupercile. După 3-4 minute, adaugă și spanacul și sotează-l câteva minute. La final, completează cu oțetul balsamic și cu jumătate de cană de vin alb și lasă totul să fiarbă la foc mic, până când vinul se evaporă complet. Asezonează cu sare, piper și pătrunjel și servește preparatul cald.
Salată de spanac cu nuci și brânză cu mucegai
Pentru 4 porții ai nevoie de:
- 75 g de brânză cu mucegai
- 4 linguri de smântână
- 100 g de frunze de spanac
- 50 g de nuci
Pasează brânza cu mucegai și amestec-o cu smântână și cu 50 ml de apă. Pune spanacul într-un bol, adaugă nucile și dressingul de brânză cu mucegai și servește salata.
Sursa: doc.ro
Sursa: doc.ro
S