Friptură de miel – 5 rețete gustoase cu miel la cuptor și la tigaie
- 2021-04-27
- 2507
Friptura de miel este felul principal de mâncare și cel mai așteptat preparat culinar pregătit de gospodine pentru masa de Paște. Mai jos îți prezentăm 5 dintre cele mai gustoase, mai simple și mai rapide rețete pentru friptura de miel fragedă, pentru masa de sărbători din acest an.
Rețetă friptură de miel la cuptor cu cartofi
Ingrediente:
- o pulpă de miel (de preferat pulpa din spate);
- 2 kg cartofi noi;
- 6-7 căței mari usturoi;
- 1 pahar mare vin alb;
- o cană de apă;
- 50 ml ulei de măsline sau floarea-soarelui;
- 2-3 crenguțe rozmarin (opțional);
- 2-3 crenguțe maghiran proaspăt (opțional);
- sare și piper.
Mod de preparare friptură de miel la cuptor cu legume:
Se spală pulpa foarte bine, iar apoi se șterge cu un șervet de bucătărie. Se curăță usturoiul și se taie bastonașe. Cu ajutorul unui cuțit ascuțit, se înțeapă pulpa de miel din loc în loc, pe ambele părți, iar în găurile formate se pune usturoiul. Apoi, bucata de carne trebuie unsă cu ulei, se freacă și cu sare și piper și se pune într-o tavă, care a fost unsă, de asemenea, cu ulei. Totul se adaugă în tavă și paharul de vin, și cana de apă și se așază pe bucata de carne câteva crenguțe de rozmarin și de maghiran.
Se acoperă tava cu folie de aluminiu și se bagă la cuptorul preîncălzit. După primele 30 de minute, se scoate tava, se întoarce friptura de miel pe partea cealaltă, se învelește la loc și se mai bagă 30 de minute. Apoi se scoate, se întoarce din nou și se adaugă în tavă și cartofii noi, întregi, spălați bine, dar necurățați. Se mai adaugă câteva crenguțe de rozmarin și maghiran și se bagă tava acoperită încă 30 de minute la cuptor. După cele 30 de minute, se descoperă tava și se mai lasă friptura de miel la rumenit pentru încă 20-30 de minute.
În tot acest timp, trebuie urmărit ca sosul din tavă să nu scadă, iar dacă se întâmplă acest lucru, se mai adaugă apă călduță amestecată cu vin. Ar fi bine, din 10 în 10 minute, să se ungă cu o pensulă pulpa cu sosul din tavă. Când s-a rumenit friptura de miel la cuptor, poate fi scoasă și servită.
Friptură de miel împănată cu usturoi în stil grecesc – rețetă dietetică
Ingrediente:
- o bucată de carne de miel;
- usturoi;
- sare și piper;
- condimente: oregano, rozmarin, busuioc, mentă (uscate sau proaspete);
- 1-2 pahare de vin alb.
Mod de preparare friptură de miel împănată cu usturoi în stil grecesc:
Se spală bucata de carne, se șterge, se porționează și se fac crestături în care se introduc feliuțe de usturoi. Pulpa de miel sau costițele de miel se masează cu sare si piper negru, iar apoi se presară oregano, rozmarin peste tot, dar și busuioc și mentă tocată din belșug. Se unge tava cu ulei și se pune friptura de miel, peste care se toarnă un pahar sau două de vin alb, sec, se acoperă tava cu folie de aluminiu și se bagă la cuptorul încins la 180 de grade, timp de 40 de minute. Apoi se scoate folia și ungeți friptura de miel des cu o pensulă cu sosul din tavă pentru încă cel puțin o oră. Aceasta va forma o crustă, iar când este gata, se scoate de la cuptor și se servește cu sos de iaurt, castraveți și usturoi.
Friptură de miel la cuptor cu bere
Ingrediente:
- 1 coastă de miel aprox. 1 kg
- 1 cutie bere sau vin
- 2 fire rozmarin
- 1 căpățână usturoi
- 2 foi de dafin
- 50 ml ulei măsline sare piper
Mod de preparare:
Într-o tavă punem uleiul și carnea de miel. Facem un baiț din frunzele de rozmarin tăiate fin, usturoiul tăiat mărunt, sare, piper, bere și foile de dafin. Răsturnăm amestecul peste carne, iar tava o băgăm la frigider peste noapte. A doua zi, punem tava în cuptorul preîncălzit la 210 grade. În timpul coacerii, luăm din zeamă și punem peste carne.
Rețeta lui Sorin Bontea de pulpă de miel cu muștar
Ingrediente:
- pulpă de miel fără os
- muştar de Dijon
- câteva felii de pâine albă toast
- vin alb sec
- rozmarin
- pătrunjel şi salvie proaspete
- sare, piper
- 2 căţei de usturoi
- ulei de măsline
- câteva legume pentru a face un pat în tigaie – ceapă, morcov, ţelină
Mod de preparare pulpă de miel cu muștar:
Pulpa de miel dezosată se leagă cu sfoară şi se strânge ca un rulou. Se dă cu sare şi cu piper, apoi se pune în tigaia încinsă şi se lasă doar cât să prindă culoare – i se dă faţă, cum se spune, pe toate părţile. Nu se pune ulei, pentru că are deja grăsime. Se lasă carnea să se răcească, se unge cu muştarul de Dijon în care se pune puţin vin alb, apoi se acoperă cu un mix din miez de pâine albă, rozmarin, salvie şi pătrunjel tocate mărunt, usturoi tocat mărunt şi ulei de măsline. Asta e, de fapt, „îmbrăcămintea” pentru ruloul de carne. Se dă apoi la cuptor, la foc mic spre mediu, pe patul de legume. Se serveşte cu salată verde şi ceapă verde sau cu piure de cartofi cu usturoi ori chiar cu piure de cartofi cu trufe, dacă doriţi ceva mai sofisticat.
Rețetă de friptură de miel cu sos de portocale
Ingrediente:
- 500 g pulpă de miel;
- două portocale;
- 200 ml vin roşu (100 ml pentru marinat, 100 ml pentru friptură);
- 300 ml supă de legume (poate fi pregătită şi dintr-un concentrat de supă);
- o lingură miere de albine;
- 1/2 linguriţă rozmarin uscat;
- o linguriţă de condimente Jamaican Jerk – Fides Hers and Spices (se poate înlocui cu o combinaţie din următoarele condimente: zahăr, nucşoară, scorţişoară, praf de chilli, piper măcinat, praf de ceapă)
- 4 căţei de usturoi;
- o frunză de dafin;
- ulei de măsline;
- sare.
Mod de preparare friptură de miel cu sos de portocale:
Pulpa de miel se spală bine, se curăță și se șterge cu un șervet. Se crestează atât pe verticală, cât şi pe orizontală, la distanţă de aproximativ 2 cm. Se pudrează cu amestecul de condimente Jamaican Jerk, din care aveți grijă să nu lipsească scorțișoara, acesta fiind ingredientul secret al rețetei.
Se unge cu usturoiul pisat şi se stropeşte cu vin, iar apoi se lasă peste noapte la marinat în frigider. A doua zi, pulpa de miel se pune în vasul de friptură, se unge din abundenţă cu ulei închis amestecat cu 1/2 linguriţă praf de rozmarin. Se adaugă foaia de dafin, vinul și supa de pui strecurată şi se bagă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu pentru 45 de minute, având grijă din când în când să ungeți pulpa de miel cu sosul din vas. După 45 de minute, friptura de miel se întoarce pe cealaltă parte şi se mai ţine încă 20 de minute. Se scoate din cuptor şi se dezosează. Sosul în care a fiert pulpa de miel se strecoară. Separat tăiem cubuleţe feliile de la o portocală şi le fierbem cât să dea un clocot în 100 ml vin. Peste carnea dezosată se toarnă prima oară din sosul în care a fiert, apoi din sosul de vin cu portocale, după care se aranjează deasupra câteva cubuleţe de portocală.
Sursa: libertatea.ro