7 IDEI: Cele mai gustoase și originale reţete de MĂMĂLIGĂ
- 2016-11-16
- 20432
Mămăliguţa, pe lângă faptul că este una din bucatele noastre tradiţionale, mai este şi o mâncare sănătoasă ce poate fi introdusă în meniul copiilor începând cu vârsta de opt – nouă luni. Beneficiile ei sunt multiple pentru un organsim în creştere.
Vă propunem mai jos câteva moduri de a servi mămăliga, altfel decât tradiţionala răsturnare pe un fundişor de lemn.
Mămăligă prăjită cu legume
Ingrediente: o mămăligă tare, o vânătă, o roşie, un ardei, 100 ml ulei de floareasoarelui, o legătură de mărar, o legătură de pătrunjel, sare, piper.
Mod de preparare: mămăliga se aşază caldă într-o folie şi se rulează, ca un salam de biscuiţi, iar când se răceşte, se feliază şi se prăjeşte puţin în ulei încins. Se scoate apoi pe un şervet din hârtie, ca să se scurgă uleiul în exces. Legumele se spală, se taie cubuleţe şi se călesc câteva minute în ulei, împreună cu verdeaţa tocată. Se condimentează şi se servesc cu feliile de mămăligă prăjită.
Mămăligă în stil italian
Ingrediente: mămăligă moale, 200 g parmezan ras, busuioc proaspăt; pentru sos – 100 g unt, o ceapă, un morcov, o ţelină, 5-6 roşii, 2 căţei de usturoi, o linguriţă de cimbru uscat, o jumătate de linguriţă de zahăr, sare, piper.
Mod de preparare: se curăţă legumele pentru sos, se rad şi se călesc în unt. Se înăbușă timp de 30 de minute şi aproape de final se adaugă zahăr, cimbru, sare şi piper. Mămăliga se împarte în farfurii, în formă de cuib, şi se pune peste ea sos, parmezan şi frunzuliţe de busuioc proaspăt.
Tocăniţă cu morcovi şi mămăligă
Ingrediente: 3 morcovi tăiaţi cubuleţe, 4 cepe tocate, o cană de lapte de soia, două linguri de ulei de floarea-soarelui, 3 linguri de făină, două linguri de pătrunjel verde mărunţit, sare după gust, mămăligă, frunze de dafin.
Mod de preparare: se călesc ceapa şi morcovii în două linguri de ulei şi puțină sare. Făina se amestecă bine cu laptele de soia şi se adaugă treptat la compoziţie. Se fierbe totul 10 minute, iar la sfârşit se adaugă pătrunjelul. Se serveşte pe felii de mămăligă şi se decorează cu frunze de dafin.
Frigărui cu mămăligă şi ciuperci
Ingrediente: 500 g ciuperci mici, 100 g unt, sare şi piper după gust, mămăligă tare.
Mod de preparare: se face o mămăligă tare şi se lasă la răcit. Se pune untul topit în tava cuptorului şi se aşază în el ciupercile spălate. Se sărează, se piperează şi se introduc în cuptorul încins pentru 15 minute. Se scot apoi pe un platou, iar sosul se pune într-un castron. Mămăliga se taie cubuleţe şi se pune pe beţe de frigărui, alternată cu jumătăţi de ciuperci. Frigăruile se servesc stropite cu sosul de unt.
Mămăligă „zâmbăreaţă” cu tocană de porc
Ingrediente: mămăligă moale, 600 gr carne de porc, două cepe, patru căţei usturoi, o linguriţă condimente (tip vegeta), 80 ml bulion, o lingură pastă de ardei dulce, 1/2 linguriţă de cimbru uscat, 1/2 linguriţă sare, 1/4 linguriţă piper, un vârf linguriţă pasta de ardei iute, două linguri de ulei, pătrunjel
Mod de preparare: Se taie carnea, se încinge uleiul într-o oală şi se prăjeşte carnea cca 10 minute la foc iute, până începe să se rumenească. Se adaugă ceapa tocata mărunt şi se caleşte până se înmoaie bine, tot cam 10 minute, de data asta la foc mediu. Se adaugă usturoiul strivit şi după un minut se stinge cu o cană de apă, se adaugă condimentele preferate. Se lasă să fiarbă cu capac cam 10 minute. Se adaugă pasta, bulionul, restul mirodeniilor (cimbru, sare, piper) şi încă o cană cu apă. Se fierbe cu capac pentru cca 30 minute, la foc mediu. În ultimele 5 minute adăugăm pasta de ardei, gustăm şi mai adăugăm ce e necesar, dacă e cazul. Când e gata presărăm pătrunjel tocat. Între timp, facem o mămăligă moale, pe care o luăm din vas (ceaun) cu lingura şi o punem pe marginea farfurieie. O decorăm cu piper boabe şi smântână.
Supă cu găluşte de porumb
Ingrediente. Pentru supă: o ceapă mare, doi morcovi, o rădăcină de pătrunjel, un ardei gras mare, un ardei capia, sare, piper, vegeta, apă, ulei, 250 g mazăre, o ţelină mică, o lingură pastă de roşii, sare de lămâie, pătrunjel verde/uscat. Pentru găluşte: 300 ml supă de legume, 140 g mălai, sare, piper, un parf de nucşoară, două ouă, două linguri smântână pentru gătit, pătrunjel uscat.
Mod de preparare: Se umple o oală încăpătoare pe jumătate cu apă rece. Se adaugă ceapa tocată mărunt. Pătrunjelul, morcovii şi ţelina se dau prin răzătoarea cu ochiuri mari, iar ardeii se taie cubuleţe. Se pune totul pe foc. În momentul în care legumele sunt aproape fierte (2/3) se adaugă şi mazărea, sarea, piperul, vegeta, puţină sare de lămâie. După 5 minute, se adaugă găluștele şi pătrunjelul verde tocat/uscat.
Se pune la fiert 300 ml supă de legume, sau 300 ml apă cu o lingură de vegeta (mirodenii) şi un praf de nucşoară. Se adaugă făina de mălai „în ploaie” se amestecă cu un tel şi se lasă la fiert cam 5 minute. Se ia de pe foc şi se acoperă cu o farfurie pentru 15 minute. Se adaugă ouăle bătute cu frişca şi pătrunjelul. Se omogenizează totul bine. Se lasă la răcit, apoi cu o lingură se pun găluştele în supă. Se fierb cam cinci minute, până se ridică frumos la suprafaţă.
Mămăligă fiartă în lapte
Ingrediente: 350 ml lapte, două linguri mari de mălai, două linguri de brânză de vaci, o lingură de smântână, puţin unt, sare după gust.
Mod de preparare: se pune la fiert laptele, iar când clocoteşte, se adaugă mălaiul „în ploaie” şi sarea. Se fierbe 30 de minute, amestecând cu o lingură din lemn. La final, se adaugă untul şi brânza de vaci şi se amestecă. Se taie felii şi se serveşte cu smântână proaspătă.
Poftă mare!
Foto: libertatea.ro, marya.ro, pinterest.com; a1.ro; foodstory.stirileprotv.ro; noblesseotopeni.ro