Odoraș.

Odoraș.

Tedi

Cum vopsim ouăle de Paști cu coloranți naturali

Cum vopsim ouăle de Paști cu coloranți naturali

Ouăle de Paști pot căpăta diferite nuanțe cu ajutorul coloranților naturali, cel mai important este să luați în considerație faptul că intensitatea culorii este direct proporțională cu cantitatea pigmentului și timpul de vopsire. De asemenea, ouăle vopsite în mod ecologic pot fi suplimentate ușor cu modele, iar de acest aspect trebuie să aveți grijă chiar înainte de vopsire.

Sfecla roșie

Pentru a obţine ouă colorate roz pal sau roșu intens este indicat să folosiţi sucul de sfeclă roşie. Trebuie să fierbeţi bine ouăle şi apoi să le lăsaţi o noapte într-un recipient plin cu suc de sfeclă, în aşa fel încât culoarea să aibă timp suficient să se stabilizeze. Dacă veți reduce concentrația de colorant, puteți să obțineți cu ușurință un roz pal sau dacă doriți ca ouăle să fie colorate cu un roșu aprins atunci măriți concentrația de suc.

 

Cafeaua

Pentru a obţine ouă de culoare maronie, fierbeţi într-un vas suficient de mare 5-6 linguri de cafea şi adăugaţi ouăle. Lăsaţi-le să fiarbă la foc mic timp de 10-15 minute, culoarea devenind mai intensă dacă sunt lăsate mai mult timp. Bineînţeles, nu uitaţi să puneţi în lichid şi o lingură de oţet, pentru stabilizarea culorii.

 

Ceapa

Este nevoie de cojile de la cinci cepe mari (folosiţi ceapă roşie pentru o nuanţă mai închisă) pentru a vopsi aproximativ 15 ouă. Cojile de ceapă se pun la fiert în apă împreună cu ouăle, într-o oală de trei litri, în care se adaugă două linguri de oţet, pentru fixarea culorii. Se lasă la fiert cam 15 minute, la foc mic, ca să nu crape. Puteţi adăuga şi 2 linguriţe de boia de ardei pentru a obţine o culoare mai intensă. După ce au fiert, ouăle se scot pe o farfurie cu o lingură de lemn şi se lasă la răcit. Când s-au uscat, ouăle se ung cu o bucăţică de slănină sau ulei.



Urzicile sau spanacul

Spanacul sau urzicile trebuie fierte împreună cu ouăle, iar zeama obţinută le poate colora în nuanţe gri sau verde. Dacă concentrația colorantului este mică, coaja va căpăta o nuanță deschisă de verde crud.

Varza roșie

Fiți atenți! Varza roșie este înșelătoare: când este folosită, ea nu colorează ouăle în roz sau roșu, ci în albastru sau turcoaz. Puteți să obțineți ușor culoarea albastră și cu ajutorul fructelor negre de Aronia (scoruș negru), dar ele trebuie congelate de cu toamnă.

 

Util!

Sursa: retete-usoare.info,adevarul.ro

Share:

Articole recomandate