Fructe interzise în sarcină: lista completă pentru viitoarele mămici
- 2021-04-12
- 7706
Fructele interzise în sarcină fac parte din categoria alimentelor care accentuează probleme de sănătate existente sau situații care apar pe parcursul sarcinii. Fructele au un aport de vitamine, minerale și fibre, toate esențiale funcționării normale a organismului, de aceea o alimentație bazată pe fructe, legume și cereale este recomandată mai ales în sarcină, când mama trebuie să susțină o greutate corporală mult mai mare și să ajute fătul să se dezvolte normal.
Fructe interzise în sarcină agravează bolile tractului digestiv și produc dereglări hormonale. Sucul gastric combinat cu aciditatea din fructe provoacă arsuri și dureri. Viitoarele mămici trebuie să învețe să consume doar alimente bune pentru ele și bebelușul lor. Mai jos găsiți lista completă a fructelor interzise în sarcină.
Lista fructelor interzise în sarcină
1. Fructe de pădure și căpșuni: pot provoca alergii, de aceea consumul lor trebuie făcut cu mare precauție în sarcină și trebuie evitate de către femeile care au sistemul imunitar slăbit. Chiar dacă fructele de pădure sunt foarte bogate în antioxidanți cum ar fi vitamina C și quercetină, pe timpul sarcinii ele sunt un potențial declanșator de alergii, mai ales în ultimul trimestru. Din cauza semințelor mici care se regăsesc în ele pot provoca simptome care să debuteze brusc și să se agraveze în timp, de aceea fac parte din categoria fructelor interzise în sarcină. Dacă sunteți mare fan al căpșunilor și este sezonul prielnic pentru ele, încercați să nu le consumați doar pe ele, ci combinate cu alte fructe în smoothie-uri, ffindcă și ele sunt în categoria de fructe interzise în sarcină.
2. Strugurii: provoacă flatulență și cresc temperatura corporală. Pentru femeile care au gastrită și reflux gastroesofagian, strugurii nu sunt recomandați deoarece consumul lor declanșează dureri și arsuri. De asemenea, au un conținut mare de zahăr ceea ce duce la creșetrea bruscă a glicemiei. Vorbind despre o alegere, strugurii negrii sunt mai buni de mâncat decât cei albi, deoarece ei conțin resveratrol, unul dintre cei mai puternici antioxidanți din lume și cel care le conferă pigmentul închis.
3. Ananas: acest deliciu tropical și cu un gust ce ne aduce aminte de plajele însorite este unul dintre principalele fructe interzise în sarcină și se află chiar în partea alimentelor ce nu trebuie consumate sub nicio formă. Ananasul conține bromelaină, o proteină ce poate duce la pierderea sarcinii în primul trimestru și la o naștere prematură în ultimul trimestru. Acest fapt se întâmplă deoarece bromelaina duce la contractarea uterului și la slăbirea cervixului. Bromelaina este o proteină ce se află doar în ananas care are rol direct în procesul digestiei, prin degradarea proteinelor alimentare.
4. Fructele acide: balonarea și arsurile la stomac sunt specifice sarcinii, iar fructele acide cum ar fi lămâile, potrocalele, grapefruitul și merișoarele nu fac decât să producă hiperaciditate. De asemenea, fructele acide diminuează efectul anumitor antibiotice dacă vă aflați în perioada în care urmați un tratament recomandat de către medic. Țineți cont că sunt fructe interzise în sarcină, dar după naștere trebuie reintroduse în alimentație.
5. Pepene: recomandat în sezonul călduros datorită conținutului mare de apă, se situează în lista fructelor interzise în timpul sarcinii din cauza nivelului prea mare de zahăr pe care îl conține. Consumul ridicat de pepene în sarcină duce la creșterea nivelului de glicemie din sânge. Consumați-l cu moderație dacă vă este poftă și în niciun caz să nu înlocuiți mesele principale cu porții generoase de pepene.
6. Papaya: provoacă contracții uterine așa cum este cazul ananasului. Acest fruct numit papaya are un puternic efect antiinflamator și antioxidant, dar poate face mai mult rău decât bine dacă este consumat în exces de către femeile însărcinate. Papaya se află pe lista fructelor interzise în sarcină, deoarece enzima papain pe care o conține, pe lângă contracțiile uterine, poate duce la pierderea sarcinii și la sângerări.
7. Banane: mai mult de o banană pe zicrește temperatura corpului și poate agravaanumite alergii pe care le aveți. De asemenea, conținutul ridicat de banane duce la creșterea peste medie a glicemiei, fiind cunoscute drept niște fructe cu un conținut ridicat de zahăr. În cantități moderate, anume o banană la 2 – 3 zile vă poate atenua senzația de greață și se dovedește a fi un pansamet pentru stomac, în cazul persoanelor cu dureri și hiperaciditate.
8. Longan sau „ochiul dragonului”: fiindcă nu este un fruct popular în România, multe femei nu știu că acesta face parte din categoria fructelor interzise în sarcină, fiind responsabil de balonare, flatulență și dureri abdominale. Originar din China, longan este un fruct zemos, de mici dimensiuni, care se găsește, mai nou, în multe hipermarketuri.
9. Curmale: nu sunt recomandate mai mult de 2 – 3 curmale pe zi pe timpul sarcinii, deoarece acestea cresc temperatura corporală și provoacă contracții false. Curmalele sunt însă foarte bune pentru femeile care alăptează, deoarece 100 gr din acest fruct conține necesarul zilnic de fier, magneziu, zinc, mangan, seleniu și luteină.
Sursa: nastenatural.ro