Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Rolul Omega-3 în dezvoltarea cerebrală a fătului

Rolul Omega-3 în dezvoltarea cerebrală a fătului

Acidul gras esențial Omega-3 DHA (acid docosahexaenoic) este o componentă importantă a tuturor membranelor celulare din corp, ajutând la transmiterea informațiilor prin intermediul nervilor. Organismul uman nu-l poate produce, de aceea el se poate procura din surse exterioare, prin alimentație și, dacă este necesar, din suplimente alimentare.

O cantitate semnificativă de acizi grași Omega-3 se regăsește atât în pește (somon, cod, hering, macrou), cât și în vegetale (conopidă, dovleac, varză de Bruxelles). Alte surse de Omega-3 sunt și gălbenușul de ou, nucile, precum și semințele de in sau de susan. Acizii grași implicați în buna funcționare a inimii și sistemului circulator, a ochilor, ajută în procesele antiinflamatorii și în recuperarea musculară după efort. Aportul de Omega-3 DHA este esențial în perioada sarcinii, mai ales în procesul de formare a creierului și a ochilor fătului.

În special începând cu ultimul trimestru de sarcină, sistemul nervos, cel imunitar, dar și ochii cunosc cea mai rapidă dezvoltare, procesul continuând și în primele luni de viață ale nou-născutului.

De aceea, atât în timpul dezvoltării intrauterine, cât și după naștere, dacă mama alăptează, copilul primește cantitatea necesară de acizi Omega-3.

Studii științifice realizate pe eșantioane reprezentative de femei însărcinate au relevat faptul că suplimentarea consumului de DHA al mamei a scăzut semnificativ riscul nașterilor înainte de termen. De asemenea s-a demonstrat faptul ca bebelușii, chiar și cei născuți prematur, care au beneficiat încă din viața intrauterină de prezența acidului gras Omega-3 DHA pot prezenta un avantaj în ceea ce privește dezvoltarea din punct de vedere fizic și intelectual versus cei care nu au beneficiat de un aport corespunzător de DHA.

De aceea, aportul optim de DHA în sarcină și alăptare este extrem de important. Având în vedere că în timpul sarcinii și alăptării necesarul de DHA este foarte ridicat, poți, la recomandarea medicului, să administrezi un supliment ce conține DHA.

 

Sursa: copilul.ro; news12.gr

Share:

Articole recomandate