Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Primim sau nu îndemnizație de îngrijire a copilului dacă emigrăm peste hotare? Ce spune legea!

Primim sau nu îndemnizație de îngrijire a copilului dacă emigrăm peste hotare? Ce spune legea!

Pornind de la ideea că tot mai multe familii tinere emigrează peste hotare, sau merg temporar la lucru, în ultima perioadă au început să apară tot mai multe întrebări, dar și polemici legate de concediile de maternitate precum și cele de îngrijire a copilului. Cazul prezentat în acest articol este doar unul din multiplele de acest gen: „O mămică e în concediu de maternitate. Acum de 3 luni a plecat peste hotare la muncă, copilul a rămas acasă în îngrijire cu tata. Când tata a mers să primească banii pentru creșterea copilului i s-a spus că nu va mai primi, i s-au tăiat deoarece mama lucrează. A treia lună nu mai primește bani”. Această postare a trezit multe dispute între internauți. Ca de obicei, s-au format două tabere, păreri multe și toate diferite.

Așadar, poate o familie cu copil mic să beneficieze de îndemnizația de îngrijire a copilului dacă pleacă peste hotare? În ce situații este încălcată legea? Răspuns la aceste întrebări, dar și la multe altele am aflat de la Ana Bacioi, angajată a Casei Teritoriale de Asigurări Sociale (CNAS).    

Mamele asigurate. Conform Hotărârii de Guvern cu privire la indemnizaţiile adresate familiilor cu copii, cu ultimele modificări, din martie 2017, femeile angajate oficial pe teritoriul Republicii Molova, la nașterea copilului beneficiază atât de indemnizația unică la naștere, cât și de cea de îngrijire a copilului până la vârsta de trei ani. Indiferent de faptul că mama și copilul s-a stabilit și chiar a născut în altă țară, îndemnizația nu se suspendă, pentru că ea a asigurat un venit în Moldova. Condiția de bază care acționează în cazul acestei reguli este ca femeia să nu se elibereze de la locul de muncă oficial. Îndemnizația nu va fi suspendată nici în cazul în care mama se angajează oficial în altă țară.

Mamele neasigurate. În cazul mamelor neasigurate de stat, care pleacă peste hotare, nasc acolo și vor să primească îndemnizația unică la naștere, precum și cea de îngrijire a copiluilui (care din 1 ianuarie 2017 constituie 540 de lei și se acordă până la vârsta de doi ani) ele au dreptul la acești bani numai în cazul în care nu beneficiază de aceeași îndemnizație în țara în care s-au stabilit. Pentru asta trebuie să vină să depună personal o declarație pe proprie răspundere în care este specificat acest lucru.

În cazul în care credeți că puteți trage pe sfoară statul, greșiți amarnic. Am avut recent un caz când am fost contactați de organele competente din Germania pentru a afla dacă o familie de moldoveni stabilită acolo nu primesc indemnizație din Moldova. S-a dovedit că e așa, respectiv mama a fost nu doar lipsită de îndemnizația de îngrijire germană, ci i s-a mai cerut să restituie mijloacele bănești pentru perioada de care a beneficiat fraudulos în Germania. Și asta pe lângă faptul că mai beneficiază inclusiv de alocația oferită de România (apropo, a nu se confunda îndemnizația cu alocația românească, care este un ajutor bănesc ce se acordă până la vârsta de 18 ani). Legea prevede că nu ai dreptul să beneficiezi pentru același copil de două îndemnizații de îngrijire din două țări diferite. Îndemnizația de creștere și îngrijire a copilului se suspendă în cazul în care beneficiara se angajează pe teritoriul Republicii Moldova cu program deplin.

În cazul de mai sus, dacă mama a fost angajată oficial și odată cu plecarea ei peste hotare i-a fost stopată îndemnizația de îngrijire, pe bună dreptate i-au fost încălcate drepturile, de aceea, la întoarcerea în țară trebuie să meargă la CNAS pentru a clarifica situația. 

Foto: bizlaw.md,mediartv1.freenode.ro 

Share:

Articole recomandate