Odoraș.

Odoraș.

Linex

Medic: Dermatita atopică pornește de la curățenia exagerată. Cum se spală corect un bebeluș și hainele lui

Medic: Dermatita atopică pornește de la curățenia exagerată. Cum se spală corect un bebeluș și hainele lui

Mihaela Laventer, medic dermatolog în România, menționează câteva aspecte foarte importante privind îngrijirea bebelușilor, iar aceste informații sunt extrem de utile proaspeților părinți mai ales.

Am întâlnit mămici care aduc cu ele la consultație o aleză ca să așeze copilul pe ea, după consult îl schimbă, șterg cu dezinfectant suzeta și sunt atente pe ce atinge copilul, pe bună dreptate. Îmi mărturisesc că și acasă este totul „lună” și totuși copilul face cojițe și pete roz-uscate care par să-l mănânce. Așa începe „atopia” sau „eczema/ dermita/ dermatita atopică”. Unde este greșeala? – se întreabă mamele. Răspunsul este în utilizarea excesivă a produselor de spălare – de la detergent la săpunul pentru baie, șampon și în general cosmetice pentru copii, produse care au potențial alergen”, spune specialista.

Folosiți săpun doar 1-2 ori pe săptămână

De la curățenia exagerată pornește agresiunea asupra unui tegument imatur cu un sistem de apărare incomplet dezvoltat. Urme fine de detergent de pe hăinuțe, uneori coloranți vestimentari, parfumul de lenjerie deteriorează filmul hidro-lipidic natural al pielii și celulele pierd coeziunea, adică cimentul intercelular. Spălarea bebelușului se poate face zilnic, dar într-o apă decalcificată.

Pe timpuri apa era fiartă și răcită ca să depună pe pereții recipientului calcarul. Azi nu mai este necesara aceasta corvoadă dacă se adaugă în cădiță „ulei/ cremă fluidă de baie”, un produs care face apa mai emolientă. Nu este absolut necesar să folosiți la baia bebelușului șampon sau săpun, doar de 1-2 ori pe săptămână, în rest poate fi clătit cu această apă. Până la urmă doar zona genitală trebuie spălata și unsă imediat în pliuri cu un unguent zincat.

Limpeziți hainele copilului suplimentar

Copilul se poate juca în apă, dar nu trebuie uitat în baie. Imediat după, trebuie uns și masat cu o cremă de corp, cele mai bune sunt cele pentru piele atopică. Aceste produse achiziționate din farmacie sunt testate și conțin ingrediente non-alergene. Nu au parfum și coloranți, iar textura lor permite refacerea filmului lipidic protector.Dacă micuțul are deja semnele dermatitei atopice ar fi bine să fie uns de două ori pe zi, dimineața și seara, și ori de câte ori iese afară pe suprafețele expuse aerului rece.

Hăinuțele copilului trebuie limpezite suplimentar și spălate cu produse pentru piele sensibilă, cum ar fi fulgi de săpun alb. Prin aceste măsuri scade riscul de agresare asupra pielii, atopia fiind generată de un potențial alergic moștenit de la unul dintre părinți, dar și de agresiunea chimiei cosmetice asupra pielii bebelușului.

 

Sursa: totuldespremame.ro; drleventercentre.com; chaika.com

Share:

Articole recomandate