Copiii născuţi prin cezariană, mai predispuşi la obezitate

Copiii născuţi prin cezariană, mai predispuşi la obezitate

Mamele care nasc prin cezariană riscă să aibă copii obezi, susţine un studiu efectuat de specialiştii de la Imperial College London, potrivit descopera.ro.

Cercetarea s-a bazat pe monitorizarea a 62 de bebeluşi şi a demonstrat că majoritatea copiilor născuţi prin cezariană au un nivel mai mare de grăsimi în ficat, comparativ cu cei născuţi pe cale naturală.

Cercetatorii au examinat participanții la vârstele de nouă şi 14 ani, şi au constatat că cei care au fost născuţi prin cezariană au dezvoltat cu 15% mai multe şanse de a fi obezi decât cei care au fost născuţi în mod natural.

Deşi, în multe cazuri, este necesară operaţia pentru a evita complicaţiile, medicii sunt tot mai conştienţi că acest lucru implică efecte adverse asupra copilului, ce vor apărea mai târziu în viaţă. Experţii cred că acest lucru se datorează faptului că bebeluşii nu mai sunt expuşi bacteriilor benefice specifice unei naşteri naturale, care întăreşte sistemul lor imunitar şi ajută la pregătirea metabolismului pentru rigorile vieţii.  

În prezent, cercetătorii lucrează şi la alte studii pentru a testa veridicitatea teoriei conform căreia această metodă chirurgicală împiedică eliberarea hormonilor care au rol în reglarea metabolismul pe parcursul vieţii.

Ultimii 30 de ani au înregistrat o creştere dramatică a numărului de femei care optează pentru cezariană, unii cercetători susţinând că procentajul a crescut considerabil. 

Foto: newbornbaby.com.au

Adaugă comentariu